AcasăSOCIALSituația incredibilă cu care s-au confruntat salvamontiștii. Ce s-a aflat despre un...

Situația incredibilă cu care s-au confruntat salvamontiștii. Ce s-a aflat despre un tânăr căutat pe munte încă de sâmbătă: ”Nu mai putem spune nimic”

(sursa foto: Facebook/Salvamont Sinaia)

Salvamontiștii s-au confruntat cu o situație greu de închipuit, pe care s-au ferit să o catalogheze public. E vorba despre o operațiune care a pus pe jar salvatorii montani, dar nu numai –  care au început încă de sâmbătă seară căutările în cazul unui turist despre care aflaseră că s-ar fi rătăcit undeva pe traseul Piciorul Pietrei Arse din Munții Bucegi.

Abia în dimineața acestei prime zile a săptămânii s-a aflat, pe fondul reluării acțiunii în teren, că tânărul de 36 de ani, căutat de un număr semnificativ de oameni – foarte mulți dintre ei salvamontiști – de la Salvamont Prahova, Sinaia și Bușteni, dar și de polițiști și jandarmi, a reușit să ajungă acasă. O veste bună, până la urmă. Problema a fost că turistul n-ar fi anunțat din timp salvatorii că nu mai e nevoie să fie căutat pe munte.

Totul s-a aflat, anunță salvamontiștii, după ce într-un final persoana respectivă și-a deschis telefonul. ”După 3 zile de căutări, zi și noapte, de la apelul de urgență lansat de cel cu probleme, după un efort deosebit a zeci de salvatori, după resurse umane, materiale și financiare consumate, abia acum cel dispărut a binevoit să își pornească telefonul și astfel să aflăm că el se află bine mersi la domiciliu. Noi nu mai putem spune nimic, astfel de situații depășesc capacitatea noastră de înțelegere…”, au transmis reprezentanții Salvamont Romania – Dispeceratul National Salvamont, în dimineața zilei de luni, 23 august, via Facebook.

Însă până să se afle că tânărul de 36 de ani a reușit să ajungă acasă, salvamontiștii făcuseră eforturi considerabile să îl găsească, încă din seara primei zile a week-end-ului recent încheiat. Și chiar lansaseră un apel public, pe aceeași rețea de socializare, tot în ideea de a se reuși să se dea cât mai rapid de urma turistului.

”Salvamontiștii din cadrul Serviciului Public Local Salvamont Sinaia și Serviciului Public Județean Prahova caută de aseară de la ora 21:00 o persoană rătăcită pe traseul Piatra Arsă -Poiana Stânii.

Persoana nu a fost găsită și nici nu mai răspunde la telefon, neavând semnal sau probabil având telefon inchis” – sună mesajul postat duminică dimineață, pe 22 august, pe pagina de Facebook a Salvamont România, unde se făcea un apel către persoanele care ar fi putut oferi informații ce s-ar fi putut dovedi utile în acțiunea de căutare să se adreseze salvamontiștilor din Sinaia sau Prahova prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont- 0SALVAMONT sau 0372126668.