AcasăSOCIALSistemul de pensii, praf și pulbere. Sume uriașe încasate necuvenit și venituri...

Sistemul de pensii, praf și pulbere. Sume uriașe încasate necuvenit și venituri ciuntite din pix

Greșeli uriașe la plata pensiilor, depistate de Curtea de Conturi

Controalele Curții de Conturi la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) au descoperit un adevărat dezastru în sistem. Astfel, sume uriașe au fost acordate necuvenit pensionarilor, în timp ce sume la fel de mari au fost tăiate din pix pentru cei îndreptățiți. Totodată, inspectorii au mai depistat și prejudicii aduse bugetului prin acordarea de pensii ulterior datei decesului beneficiarilor, contrar prevederilor legale. Haosul, care se va accentua și mai mult în perioada următoare, a fost cauzat de personalul insuficient, absența softurilor și volumul mare de muncă.

salariiPersonalul subdimensionat și prost plătit de la casele de pensii, precum și digitalizarea precară din sistem au creat prejudicii grave atât bugetului de stat, cât și cetățenilor. Auditul financiar al Curții de Conturi la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), efectuat pentru anul 2023, a depistat denaturări semnificativ calitative ale cheltuielilor cu Asistența Socială, care au condus la o denaturare a rezultatului patrimonial ca urmare a majorării cheltuielilor. Inspectorii Curții au descoperit o supraevaluare a cheltuielilor și plăților în sumă estimată de 356.567 lei, întrucât la unele case teritoriale de pensii s-au menținut în plată drepturi reprezentând pensii anticipate și anticipate parțial încasate de beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii, care au realizat concomitent și venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, contrar prevederilor legale. Pe de altă parte, au fost subevaluate cheltuieli și plăți cu suma estimată de 150.474 lei, reprezentând drepturi de pensie, neacordate de către unele case teritoriale de pensii, contrar prevederilor legale, întrucât s-au menținut eronat în plată drepturi, reprezentând pensii anticipate și anticipate parțial, încasate de beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii care îndeplineau condițiile de trecere la pensia pentru limită de vârstă.

Pensii de urmaș ilegale

În urma verificărilor s-au constatat prejudicii la buget de peste 520.000 lei, reprezentând pensii de urmaș menținute în plată ilegal, pentru beneficiari care fie nu au făcut dovada continuării studiilor într-o formă de învățământ, fie figurează ca fiind exmatriculați în Registrul Educațional Integrat. În același timp, cheltuielile și plățile cu drepturile de pensie de invaliditate au fost supraevaluate cu o sumă estimată de 480.443 lei, întrucât unele case teritoriale de pensii au menținut în plată drepturi încasate de beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii care au realizat concomitent și venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, contrar prevederilor legale. În același timp, cetățenii au fost păgubiți cu suma de peste 750.000 de lei, prin menținerea în plată a unor pensii de invaliditate pentru beneficiarii de drepturi din sistemul public de pensii care îndeplineau condițiile legale de trecere la pensia pentru limită de vârstă. Prejudicii de aproape un milion de lei au fost aduse bugetului prin nerespectarea, în urma revizuirii medicale, a deciziilor de încadrare în alt grad de invaliditate decât cel pentru care se află în plată. Cea mai mare sumă neplătită celor în drept a fost de 2.033.275 lei, ca urmare a netrecerii unor beneficiari de pensii de serviciu în categoria pensionarilor la pensia pentru limită de vârstă la momentul îndeplinirii condițiilor legale, contrar prevederilor legale.

Pensii pentru decedați

Raportul Curții de Conturi semnalează denaturarea cheltuielilor și plăților cu drepturile de pensie pentru limită de vârstă, în sumă estimată de 145.259 lei, deoarece drepturile de pensie au fost calculate eronat, prin neluarea în considerare a tuturor veniturilor legale obținute de beneficiari, ca urmare a interpretării neunitare a documentelor depuse la dosarele de pensii, fapt ce a condus la apariția unor diferențe de punctaje, în plus sau în minus, intervenite, în general, la transferul dosarelor într-un alt județ decât cel în care se afla în plată la data solicitării transferului, contrar prevederilor legale. De asemenea, o altă neregulă gravă a fost supraevaluarea cheltuielilor și plăților cu drepturile de pensie pentru limită de vârstă, în sumă estimată de 272.048 lei, acordate de unele case teritoriale de pensii ulterior datei decesului beneficiarilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
380 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger