AcasăSOCIALSistemul de pensii, în pericol. Generația decrețeilor, sacrificată

Sistemul de pensii, în pericol. Generația decrețeilor, sacrificată

pensionariNoi ajutoare sociale pentru pensionari și cei nevoiași. Cine sunt beneficiarii și ce primesc

Majorarea contribuțiilor la sistemul privat de pensii în detrimentul sistemului public constituie o lovitură pentru toți pensionarii, dar mai ales pentru generația decrețeilor, susțin sindicatele. Acestea acuză Guvernul că urmează o agendă de dezintegrare a sistemelor publice şi pregătește terenul pentru a fi preluate de afacerile private, creând, totodată, un paradis fiscal pentru capital.

Guvernul a decis în ultima ședință să majoreze contribuțiile la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%, pe motiv că măsura ar fi prevăzută în PNRR, dar și în planul de guvernare. Potrivit Executivului, Pilonul II de pensii reprezintă atât un mijloc de economisire pe termen lung pentru pensie, cât și asigurarea unui venit suplimentar, adecvat și sustenabil la pensie, în contextul evoluțiilor demografice nefavorabile.

”Măsura propusă sprijină diversificarea pensiilor și are consecințe pozitive asupra dezvoltării piețelor de capital, considerent pentru care lipsa reglementării cadrului legal privind creșterea contribuției obligatorii către fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II de pensii generează întârzieri în implementarea PNRR, cu consecințe negative asupra gradului de absorbţie a fondurilor alocate României”, se arată în Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern. De cealaltă parte, Confederația Cartel Alfa susține că măsura pare dictată de administratorii de fonduri private şi este luată în condiţiile în care încă nu se știe ce fel de pensii va plăti acest sistem, după ce fel de calcul, şi fără să fie vreo minimă garanţie că pensia din sistemul privat este cel puţin egală cu partea care se pierde din sistemul public. ”Este o reţetă ultra-cunoscută la nivel global: corporaţiile şi capitalul (prin servitorii lor din politică) au folosit în ultimii 50 de ani fiecare dezastru care provoacă un şoc populaţiei pentru a elimina sisteme publice şi a le înlocui cu servicii private pentru profit”, se arată într-un comunicat al Confederației Cartel Alfa.

Paradis fiscal, pe fondul împovărării cetățenilor

Sindicaliștii întreabă Guvernul de ce nu a trecut cele 5 puncte procentuale în sarcina angajatorilor și semnalează pericolul prăbușirii sistemului de pensii.

”Se mută 5 puncte procentuale la Pilonul II de pensii și mai vor facilități fiscale pentru alte 5 puncte procentuale. Dar de ce nu mută cele 5 puncte procentuale la angajator, adică la capital, și atunci sistemul public de pensii rămâne funcțional și se rezolvă și creșterea de salarii, cum vrea Cîțu. Problema este că ei au un interes sau sunt atât de idioți că nu au muncit în viața lor și nu știu care este politica fiscală cu care ne confruntăm azi. Ei vor să scoată din pilonul I de pensii 40%, pentru că 25% este în total CAS-ul. Din punctul meu de vedere sunt niște asasini sociali. Practic, nu fac decât să alimenteze un genocid, făcând din România țara facilităților fiscale pentru capital. Facem un fel de paradis verde al capitalului, împovărând cetățeanul cu sarcini fiscale și neaplicând prevederile de economie socială de piață”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa. Acesta susține că Guvernul vrea să arate că respectă Directiva europeană, care spune că, din totalul contribuțiilor și cheltuielilor pentru asigurări sociale, contribuția salariatului nu poate depăși 50% și să rezolve problema prin distrugerea unui sistem. ”Iar peste toate acestea, se mai apropie și pensionarea decrețeilor, iar ei nu iau nicio măsură legată de acest lucru”, ne-a mai precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Se cere impozitarea progresivă

Sindicaliștii avertizează că situaţia economică şi condiţiile de trai se înrăutăţesc accelerat şi că oamenii au nevoie de sprijin. În opinia Cartel Alfa, acest sprijin înseamnă creşterea urgentă a impozitării pe capital, schimbarea sistemului de impozitare prin introducerea impozitării progresive, creşterea urgentă a salariului minim, mărirea indemnizaţiei de şomaj și actualizarea coşului minim de consum şi corelarea salariilor cu acesta.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.