AcasăSOCIALSindicatul Solidaritatea: ”Urmează prăbușirea economiei și sărăcirea populației”

Sindicatul Solidaritatea: ”Urmează prăbușirea economiei și sărăcirea populației”

Virgil Popescu, artizanul închiderii producției de energie din România

Prețurile uriașe la energie nu numai că îi vor aduce în sapă de lemn pe români, dar vor închide și companiile din România, avertizează conducerea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Micile subvenții acordate de Guvern nu vor rezolva problemele, pentru că toate produsele se vor scumpi peste orice limită de suportabilitate, spun sindicaliștii.

Politica Guvernului în ce privește energia va conduce la sărăcirea acută a populației și la prăbușirea economică, semnaleză sindicatele din domeniu. Acestea atrag atenția că lovitura de grație va fi aplicată în primăvara anului viitor, când prețurile uriașe de pe burse se vor reflecta direct în facturi. Totodată, așa-zisele măsuri de protecție socială nu vor schimba nimic.

Legea consumatorului vulnerabil, promulgată ieri de președintele Klaus Iohannis, vizează circa două milioane de români, fiind vorba doar de cetățenii cu salariul minim, de șomeri și cei cu ajutoare sociale. Astfel, familiile cu un venit de 1.386 lei/persoană vor primi ca ajutor de încălzire 250 lei/lună, pentru gaze naturale sau 500 lei/lună, pentru energie electrică. În ce privește subvenția pentru energie electrică, aceasta se preconizează a fi dată pe un consum de până la 200 kw pe lună. ”Din ultimele declarații ale autorităților a reieșit că se vor da subvenții de 18 lei la 100 de kw, iar la 200 de kw se vor da 36 de lei. Consumul de peste 200 de kw nu va fi subvenționat. Creșterile majore la energia electrică vor apărea însă în primăvară, iar despre acelea nu vorbește nimeni. Iar cei care ajung să se încălzească pe curent au consum peste 200 de kW și nu primesc nimic, cum este cazul locuitorilor din Deva, care au rămas fără încălzire centralizată pentru că ministrul Virgil Popescu a închis Termocentrala Mintia. Oamenii aceștia o să plătească niște facturi enorme”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

50 de lei la curent, 25 de lei o pâine

Sindicatele din energie susțin că Guvernul ar fi trebuit să ia măsuri pentru reducerea prețurilor prin societățile românești Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Nuclear Electrica.

”Se puteau încheia contracte bilaterale cu societățile românești la prețuri rezonabile și atunci duceau piața în jos. Spaniolii merg pe plafonarea prețului, pentru că au văzut că este o speculă ordinară și la certificatele de CO2, care au ajuns pe la 70 de euro. Până la urmă este o măsură luată pentru întreaga economie. Pentru că degeaba aperi consumatorul, dacă lași să se prăbușească economia. Îi dai consumatorului 50 de lei la factura de curent, dar se duce și ia pâinea cu 25 de lei și nu l-ai ajutat deloc. Prețurile uriașe la energie din România vor ajunge să închidă și companiile producătoare, care devin, astfel, necompetitive, din cauza costurilor ridicate de producție”, ne-a precizat președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc. Acesta arată că Green Deal a urmărit oprirea producției de energie din cărbune, însă Germania are cea mai mare pondere de energie asigurată din cărbune, cu 35%, iar România, care are sub 25%, trebuie să mai reducă.

”Se vede clar că vor să sărăcească efectiv populația, ca să ne arate unde ne e locul, iar prin prăbușirea economiei să facă loc produselor din import. Este o politică de transformare în colonie a României, este un imperialism care ne lasă să ne păstrăm granițele și economic ne ia tot. Sper să se trezească românii pe fondul ăsta al sărăcirii energetice, pentru că, dacă nu se trezesc, înseamnă că țara asta nu mai are nicio șansă”, a mai afirmat Cristian Iștoc.

Guvernul nu se atinge de companii

Reprezentanții ANRE au arătat că Legea concurenţei permite plafonarea preţurilor pentru o perioadă de şase luni, dar această plafonare trebuie făcută la consumatori, nu pe piaţa angro. Totodată, ANRE susține că este posibilă şi aplicarea unor taxe pe supraprofiturile înregistrate de companiile din energie din această conjunctură, însă Guvernul nici nu vrea să audă de așa ceva.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.773 afisari

10 COMENTARII

  1. Pai daca piata angro este distorsionata, bazata pe specula, cum sa nu intervii ?! Acum 2 zile, ,,faimosul” Timmermans afirma ca tranzitia catre energia verde va fi foarte grea ! De ce nu o faceti politrucilor, treptat, pe parcursul a cativa ani ?! Ce treaba aveti voi cu ,,prostimea” ?!

    • Interesant de urmărit unde se duc banii și concret ce se face cu ei.
      Restul e abureală, vrăjeală,fumigene și pocnitori. Ceva gen după noi potopul și muuuulta ceață.
      Oamenii o iau în barbă și cineva își umple portofelul. Ca de obicei.
      Cine concret?! UE știe!

  2. Cea mai neagra guvernare din istoria cunoscuta – de la regimul fanariot si cel bolsevic – arunca Romania in colaps economic si teroare asa cum anticipam de anul trecut !

  3. Rolul sindicatelor nu e să dea comunicate de presă. Ce ii ține să protesteze dur la masurile de asasinat economic. Hai să ne facem că suntem indignați. Pe față „vai, vai” și cu raportul la tovarăși.

    • Ălea sunt sindicate de „bugetari”. Deci te piși pe ei și le dai foc. Bugetarul nu iese în stradă decît pt. salarii mai mari sau să nu-și piardă postul.

  4. Mamaliga cu ochelari , diferenta intre el si Andrusca , Andrusca un incapabil necuvantator , asta , Dobitocul care cuvanta !

  5. Favorizati, sant iar coloratii si cei care au bataturi la c…r de atata munca…Ceilalti, treaba voastra, munciti mai mult sa va platiti pe voi si pe NOI ca sa avem de unde da celor amintiti in prima fraza.

  6. Pai de ce nu se iasa in strada ? Toata lumea sta in case si se ascund ca sobanii atunci ⁰sa moara de foame

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger