AcasăSOCIALSindicatele din Sănătate cer co-plata și în spitalele publice

Sindicatele din Sănătate cer co-plata și în spitalele publice

Guvernul merge pe segregare. Spitale pentru bogați și spitale pentru săraci

Acoperirea costului real al serviciilor de sănătate prin co-plata percepută de la pacienți ar trebuie să se facă și în spitalele publice, nu numai în sistemul privat, consideră reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară. În caz contrar, spun aceștia, serviciile de la stat vor fi subfinanțate, producându-se, astfel, o segregare a pacienților. 

Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară avertizează asupra faptului că Guvernul propune modificări semnificative în privința asigurărilor publice de sănătate, cea mai gravă fiind introducerea posibilității unităților private de a deconta la ”costul real” serviciul medical, prin adăugarea unui tarif suplimentar peste tariful decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din asigurarea publică de sănătate.

”Argumentată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență a guvernului pentru modificarea legii nr. 95/2006 ca o soluție pentru acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale (ceea ce este valabil și pentru sistemul public, nu doar privat), fără un algoritm de stabilire a costului real și, implicit, a unei limite, o astfel de reglementare va tinde să devină o formă de segregare a asiguraților. Asigurații cu venituri mai mari vor accesa servicii medicale private (interpretarea corectă fiind la costul real, conform OUG), iar asigurații cu venituri mici vor accesa servicii publice (interpretarea corectă fiind subfinanțate, conform OUG)”, susține Federația Solidaritatea Sanitară. Organizația sindicală a cerut Guvernului ca nivelul tarifelor pentru serviciile spitalicești ce vor fi practicate de spitalele private să fie limitat, iar contribuția personală plătită de asigurat să reflecte proporțional finanțarea suplimentară primită de spitalele publice pentru influențele salariale. ”Lipsa unei limite, a unui mecanism de stabilire a acesteia, și a accesului spitalului public la același mecanism de decontare la cost real elimină de facto caracterul social al fondului național unic de asigurări de sănătate”, arată sindicaliștii.

Dispar servicii medicale din spitalele de stat

Reglementarea Guvernului va introduce un dezechilibru între sistemul public și cel privat, pentru spitalele publice nefiind permisă încasarea contravalorii serviciilor suplimentare care pot fi acordate peste cele din pachetul de bază. Acest lucru înseamnă că multe dintre serviciile medicale care nu se regăsesc în pachetul de bază nu pot fi acordate de către spitalele publice, drept consecință pacienții vor fi obligați să se adreseze clinicilor private. Totodată, Federația Solidaritatea Sanitară atrage atenția că majorarea numărului de paturi alocat spitalelor private, prevăzută în ordonanța de urgență, se va face în detrimentul spitalelor publice, în decursul următorilor ani o astfel de decizie ducând la reducerea finanțării sistemului public de sănătate, prin transferul fondurilor către sistemul privat.

Alocare discreționară a fondurilor

Sindicaliștii au criticat extrem de dur și prevederea din Ordonanța Guvernului prin care diferenţa de 6% din fondul cu destinaţie servicii medicale spitaliceşti ce nu a fost contractată iniţial se utilizează 5% pentru situaţii justificate ce pot apărea în derularea contractelor  încheiate cu furnizorii de servicii medicale spitaliceşti. ”Cum se face justificarea acestor situații? Care sunt criteriile de alocare suplimentară? În absența unor precizări exprese privind alocarea, suntem în situația unui buget aflat la libera decizie a conducerii CNAS/Caselor, aceasta fiind o situație inacceptabilă. Spitalele au dreptul să știe în ce condiții pot beneficia de finanțare suplimentară”, susține Federația Solidaritatea Sanitară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
556 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger