Cauta

Sindicatele din MAI cer impozitarea pensiilor militare nesimțite

Polițiștii au plecat din sistem, de frica impozitării pensiilor

Pensiile militare care depășesc două salarii medii pe economie ar trebui impozitate, susțin sindicaliștii de la Europol. Aceștia semnalează, pe fondul discuțiilor din Parlament referitoare la reducerea pensiilor polițiștilor, că există doar un procent de 5% de foști angajați ai MAI care au pensii de peste 7.000 de lei, în rest, pensia medie în sistem este de 4.000 de lei.

Președintele Europol Cosmin Andreica Impozitarea trebuie să se facă progresiv

Reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol susțin că este nevoie de impozitarea pensiilor militare, însă numai a celor care depășesc o anumită sumă, care trebuie legată de salariul mediu pe economie. ”Colegii noștri s-au speriat că, după 8 decembrie, o să le impoziteze pensia militară și s-au grăbit să iasă la pensie, deși este vorba acum doar de pensiile speciale și cele de serviciu. Mai există însă în Parlament discuții despre proiecte care urmăresc să taie pensiile militare, în special din partea USR și PNL, pe motiv că ar fi pensii care nu sunt bazate pe contributivitate. Este însă clar că sistemul acesta, dacă se merge în continuare în aceeași manieră, nu va rezista foarte mult, pentru că sunt tot mai puțini angajați și tot mai mulți pensionari de susținut, deficitul pe pensii crescând cu fiecare an. Și la MAI la fel, avem nevoie de fonduri suplimentare pentru plata pensiilor. Pe de altă parte, avem un procent de 3-5% ale unor militari care au ocupat funcții de conducere și care au pensii mai mari de 7.000 de lei. Aceștia ar putea face obicetul unui act normativ, prin care să extindă această impozitare și la pensiile militare. Noi suntem de acord să fie impozitate pensiile de peste 7.000 de lei, dar nu prin acest mecanism, ci printr-un mecanism automat. În situația în care se depășește suma echivalentă cu două salarii medii pe economie, să se aplice impozitarea progresivă. Practic, să se impoziteze pensiile militare nesimțite, cam despre asta este vorba”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Populism cu pensiile speciale

Sesizarea de neconstituționalitate privind proiectul de impozitare a pensiilor speciale și de serviciu va fi admisă, pentru că este clar că legea a fost neconstituțională, iar asta este dovada vie a populismului și a înșelării electoratului, susțin sindicaliștii de la Europol. În cursul lunii iunie a acestui an, Camera Deputaților a adoptat un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x nr.396/23.09.2019), conform căruia se propune introducerea în Codul fiscal a unui nou titlu, respectiv Titlul V 1 „Taxa pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă”, care reglementează instituirea unei taxe pe veniturile reprezentând pensii și indemnizații pentru limita de vârstă la pensiile speciale și pensiile de serviciu, instituite prin legi speciale. În ceea ce privește noua modalitate de taxare a pensiilor, conform prevederilor proiectului de act normativ, a fost stabilit că pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, pensiile cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei.

10 ani, speranța de viață a pensionarilor polițiști

Polițiștii nu sunt pensionari de lux, așa cum au încercat politicienii să păcălească opinia publică, arată sindicaliștii de la Europol. ”Într-adevăr, instituțiile statului român au promovat anumite pensii pe care le putem cataloga ca fiind nesimțite, însă acestea au fost atribuite câtorva magistrați sau unor ofițeri care au ocupat funcții de conducere în cadrul celor mai înalte ierarhii ale statului, ale căror cuantumuri au înregistrat valori și de 70.000 de lei. Însă în această categorie de pensionari de lux nu intră militarii sau polițiștii, întrucât în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională valoarea medie a pensiei este de 4.000 de lei, iar vârsta medie de pensionare în rândul cadrelor aparținând MAI este de aproximativ 51 de ani și 8 luni, cu o speranță de viață după pensionare de aproximativ 10 ani. De reținut este faptul că pensiile militare nu trebuie comparate cu pensiile speciale sau pensiile de serviciu ale magistraților, iar la acest moment, prin prisma neclarificării acestui aspect de către reprezentanții MAI, polițiștii au devenit victimele propagării unor informații false referitoare la faptul că se pensionează la 40 de ani cu pensii de 15-20.000 lei”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version