AcasăSOCIALSindicatele din MAI cer impozitarea pensiilor militare nesimțite

Sindicatele din MAI cer impozitarea pensiilor militare nesimțite

Polițiștii au plecat din sistem, de frica impozitării pensiilor

Pensiile militare care depășesc două salarii medii pe economie ar trebui impozitate, susțin sindicaliștii de la Europol. Aceștia semnalează, pe fondul discuțiilor din Parlament referitoare la reducerea pensiilor polițiștilor, că există doar un procent de 5% de foști angajați ai MAI care au pensii de peste 7.000 de lei, în rest, pensia medie în sistem este de 4.000 de lei.

Președintele Europol Cosmin Andreica Impozitarea trebuie să se facă progresiv

Reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol susțin că este nevoie de impozitarea pensiilor militare, însă numai a celor care depășesc o anumită sumă, care trebuie legată de salariul mediu pe economie. ”Colegii noștri s-au speriat că, după 8 decembrie, o să le impoziteze pensia militară și s-au grăbit să iasă la pensie, deși este vorba acum doar de pensiile speciale și cele de serviciu. Mai există însă în Parlament discuții despre proiecte care urmăresc să taie pensiile militare, în special din partea USR și PNL, pe motiv că ar fi pensii care nu sunt bazate pe contributivitate. Este însă clar că sistemul acesta, dacă se merge în continuare în aceeași manieră, nu va rezista foarte mult, pentru că sunt tot mai puțini angajați și tot mai mulți pensionari de susținut, deficitul pe pensii crescând cu fiecare an. Și la MAI la fel, avem nevoie de fonduri suplimentare pentru plata pensiilor. Pe de altă parte, avem un procent de 3-5% ale unor militari care au ocupat funcții de conducere și care au pensii mai mari de 7.000 de lei. Aceștia ar putea face obicetul unui act normativ, prin care să extindă această impozitare și la pensiile militare. Noi suntem de acord să fie impozitate pensiile de peste 7.000 de lei, dar nu prin acest mecanism, ci printr-un mecanism automat. În situația în care se depășește suma echivalentă cu două salarii medii pe economie, să se aplice impozitarea progresivă. Practic, să se impoziteze pensiile militare nesimțite, cam despre asta este vorba”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Populism cu pensiile speciale

Sesizarea de neconstituționalitate privind proiectul de impozitare a pensiilor speciale și de serviciu va fi admisă, pentru că este clar că legea a fost neconstituțională, iar asta este dovada vie a populismului și a înșelării electoratului, susțin sindicaliștii de la Europol. În cursul lunii iunie a acestui an, Camera Deputaților a adoptat un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x nr.396/23.09.2019), conform căruia se propune introducerea în Codul fiscal a unui nou titlu, respectiv Titlul V 1 „Taxa pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă”, care reglementează instituirea unei taxe pe veniturile reprezentând pensii și indemnizații pentru limita de vârstă la pensiile speciale și pensiile de serviciu, instituite prin legi speciale. În ceea ce privește noua modalitate de taxare a pensiilor, conform prevederilor proiectului de act normativ, a fost stabilit că pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, pensiile cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei.

10 ani, speranța de viață a pensionarilor polițiști

Polițiștii nu sunt pensionari de lux, așa cum au încercat politicienii să păcălească opinia publică, arată sindicaliștii de la Europol. ”Într-adevăr, instituțiile statului român au promovat anumite pensii pe care le putem cataloga ca fiind nesimțite, însă acestea au fost atribuite câtorva magistrați sau unor ofițeri care au ocupat funcții de conducere în cadrul celor mai înalte ierarhii ale statului, ale căror cuantumuri au înregistrat valori și de 70.000 de lei. Însă în această categorie de pensionari de lux nu intră militarii sau polițiștii, întrucât în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională valoarea medie a pensiei este de 4.000 de lei, iar vârsta medie de pensionare în rândul cadrelor aparținând MAI este de aproximativ 51 de ani și 8 luni, cu o speranță de viață după pensionare de aproximativ 10 ani. De reținut este faptul că pensiile militare nu trebuie comparate cu pensiile speciale sau pensiile de serviciu ale magistraților, iar la acest moment, prin prisma neclarificării acestui aspect de către reprezentanții MAI, polițiștii au devenit victimele propagării unor informații false referitoare la faptul că se pensionează la 40 de ani cu pensii de 15-20.000 lei”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.507 afisari

14 COMENTARII

  1. Baiatul asta, agentul Andreica, ar fi bine ca să vorbeasca mai mult pentru drepturile politistilor activi și să lase propunerile pentru impozitarea pensiilor rezerviștilor în seama altora întrucât nu îi reprezintă și își depășește sfera de competență!! În prezent sunt o gramadă de pensionari civili care au pensii mai mare ca ultimile salarii când au ieșit la pensie in 2009 sau 2010, urmarea ultimilor majorări, ajungând să aibe pensii la nivelul pensiilor speciale sau militare ale unora care s-au pensionat recent din poliție sau armata!!!!!! Oricum aberatiile lui Andreica nu le bagă nimeni în seama!! Probabil face astfel de afirmații pentru o viitoare carieră politică, numai că mai are mult până la pensie!!!!!!!!!!!!!

  2. Asta e un ecou al mai „titratului ” lider SNAP, Droscaru. De acord cu impozitarea tuturor veniturilor salarii, indemnizatii pensii, in mod egal .Recent am aflat de agenti care incaseaza peste 5000 lei pensie. O fi corect? Un chestor/ general sa ia 7000 iar un agent situat pe nivelul ierarhic cu 8-10 trepte mai jos sa ia peste 5000 de lei. Asa va trebuie domnilor ofiteri sefi care ati dat 50% spor de exceptie soferilor si le-ati incarcar foaia de pontaj cu sute de ore suplimentare si le-ati aprobat sa lucreze in 6 luni, poate ultimele dinaintea pensionarii, toate zilele libere si in cursul saptamanii numai de noapte samd.
    In rest sa auzim de Regulamentul disciplinei politistului si de statute separate ale agentilor, respectiv ofiterilor de politie!
    Apropo, ce grad aveti d-le Andreica si cati oameni ati avut, numeric, in subordonare nemijlocita?!

  3. Daca e vorba de numai 3-5% care incaseaza aceste pensii de ce te mai agiti bai idiotule? Care mai e rostul impozitarii? Ai ciuda pe vreun sef si vrei sa-i tai 300 de lei din pensie?

  4. Bai nenorocitule noi ne-am castigat prin jertfa dreptul la pensia asta militara. Stii tu bai mucosule cum ne-au dat foc tiganii la Caransebes pe 21?? Cum am murit de foc fratricid la Sibiu, fiind victimele dezinformarii bolsevice?? Ce ai facut tu pentru Romania, caine?? Esti o rusine pentru haina militara!! Ar trebui sa fii degradat pe loc, dar mai jos decat esti nu se poate. Scuipat meriti sa fii, dar in ochi, nu pe haina Statului Roman!!

  5. de cand se erijeaza Andreica asta in reprezentantul tuturor?a vazut vreodata cum arata un infractor?

  6. Sindicatul asta e un mare rahat… Polițiștii au probleme mult mai grave… Ultimul lucru la care va gândiți e sa tăiați drepturi….

  7. Las-o mai usor cu chestorul care zici k are pensie de 7000 lei pentru ca stiti foarte bine ca nu este asa.Sunt comisari si comisari sefi care au iesit in 2018-2019 la pensie si au peste 10.000 lei,asa ca nu o mai dati de gard.Vreti sa va dau exemple sa stie toata tara?Nu mai spuneti voi care unii dintre voi ati fost pupincuristi si i-ati spalat in urechi pe unii sefi pana ati iesit la pensie ,ati obtinut salarii de merit de 50%si ati iesit la pensie.Nu va m-ai vaitati lasilor care ati stat in birou la caldura pe scaun,iar unii dintre voi cu picioarele pe birou ca-n Texas ati dat ordine si n-ati facut nimic,ca si acum actualmente.Domnul ministru Vela ar trebui sa va scoata-n strada si pe voi ofiterii sa vedeti cum este nu sa stati cu curu la caldura.Cum este posibil ca 75%sa stea in birouri k de…sunt ofiteri domnii iar 25% subofiterii in strada.Nu bate la ochi! De aia tot spuneti ca ministerul are deficit de oameni.Nu…nu are,doar k domnii ofiteri stau ca hienele prin birouri ,beau cafea cu Whyskei si dau ordine,ba mai fac si sex cu secretarele.Asa ceva nu se poate D-le ministru Vela.Da sunt de acord ca cei ce depasesc pensia de 7000 lei sa li se impoziteze cu 80%.Vreti sa va dau exemple cu unii dintre pensionari ofiteri nesimtitii care au deja pensie de peste 12000 lei si s-au angajat prin primarii orasenesti si consiliie judetene ( ex.Giurgiu)si mai iau salarii de peste 6000 lei,cum de se permite asa ceva Domnule ministru Vela?Cand aveti de gand sa luati unele masuri in acest sens.Copiii nostri stau acasa cu facultati si masterate k nu mai au loc de acesti nesimtiti ordinari care desi au pensii nesimtite sau angajat iar la stat.Nu se poate asa ceva.DATA VIITOARE DAU CARTILE PE FATA SI VIN CU NUME SA VADA SI TARA ASTA CUM STAU LUCRURILE CU UNII DINTRE DOMNII OFITERI PENSIONARI CARE NU SE MAI SATURA.

  8. anomalie
    un colonel iesit la pensie in 2000 cu aceeasi vechine are pensie mai mica decat un agent iesit la pensie in ultimii 2 ani E corect?

  9. Nu pot sa inteleg ” canibalismul” asta institutional.atita ura si frustrare sa existe in familia asta ocupationala? De ce spuneti ca aparati interesele politistilor in contextul afirmatiilor facute?

  10. COMUNICAT – INCOMPATIBILITATE – ANDREICA DOREL COSMIN, FUNCȚIONAR PUBLIC CU STATUT SPECIAL (AGENT PRINCIPAL DE POLIȚIE)
    12 august 2013, 09:00
    Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că ANDREICA DOREL COSMIN
    se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 23 ianuarie 2013, întrucât exercită, simultan, atât funcția de agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu-Mare, cât și calitatea de administrator în cadrul „S.C. BOSS SPECIAL SECURITY S.R.L.”(societate comercială ce are ca obiect principal de activitate: activități de protecție și gardă).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger