AcasăSOCIALSindicatele din Educație avertizează Guvernul! Anunță proteste și amenință chiar cu greva...

Sindicatele din Educație avertizează Guvernul! Anunță proteste și amenință chiar cu greva generală. Ce nemulțumiri au

sursa foto: Fsli România/Facebook

Nici bine nu s-au mai domolit din ecourile discuțiilor apărute în spațiul public pe marginea testării  antigen în școli, pe bază de probe de salivă, pentru depistarea SARS-CoV 2, că s-a aflat ce mare nemulțumire au sindicaliștii din învățământ. Și ce avertisment transmit actualului Executiv.

Cele trei mari federații sindicale din Educație, ce reprezintă drepturile a peste 300.000 de salariați din sistemul de învățământ au transmis, joi, 16 decembrie, un mesaj tranșant, menit să ajungă în atenția guvernanților.

Supărarea – de natură salarială – pleacă de la conținutul recent-anunțatului proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, ce apare postat pe site-ul Ministerului Finanțelor în 15 decembrie.

„Deși în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de majorări salariale”, se menționează într-un comunicat de presă comun transmis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“.

„În acest moment nu mai acceptăm nicio înghețare a salariilor!”, țin să sublinieze oficialii celor trei Federații din Învățământ.

Amenință chiar și cu greva generală

Mai mult, reprezentanții Federațiilor amintite lasă să se întrevadă faptul că nu se vor rezuma doar să-și comunice în scris nemulțumirea, ci că salariații din Educație vor ieși în stradă. Totul, în speranța că guvernanții îi vor auzi mai bine.

Astfel, Federațiile „avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie 2021, salariații din învățământ vor ieși în stradă, pichetând sedille Executivului și prefecturilor”.

Ba mai mult, prin intermediul aceluiași comunicat se transmite cât se poate de clar că „dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învățământ va continua, există posibilitatea radicalizării acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale”.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul de presă: 

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica, „împământenită” în ultimii ani, de a desconsidera salariații din învățământ.

Nu este pentru prima dată când, după declarații publice referitoare la cât de important este sistemul educațional pentru clasa politică și după promisiuni referitoare la majorarea salariilor angajaților din acest vitregit sistem, să se ia măsuri contrare. Deși în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de majorări salariale.

Reamintim, pe această cale guvernanților, dar și opiniei publice, că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018.

De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017.

Amânarea de 2 ori a majorărilor salariale – coroborată cu creșterea galopantă a inflației și a prețurilor la energia electrică, gaze naturale și alimente de bază – a condus la scăderea nivelului de trai, chiar sub limita de subzistență, pentru mulți dintre aceștia.

În acest moment nu mai acceptăm nicio înghețare a salariilor!
Ne-am săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar!
Ne-am săturat să mai fim umiliți!
Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!

În calitate de reprezentanți ai salariaților din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie 2021, salariații din învățământ vor ieși în stradă, pichetând sedille Executivului și prefecturilor.

Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învățământ va continua, există posibilitatea radicalizării acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale.

 

PREŞEDINTE, PREȘEDINTE, PREŞEDINTE,
Simion HANCESCU Marius Ovidiu NISTOR Anton HADĂR”

292 afisari

2 COMENTARII

  1. De parca au lucrat in 2 ani !
    Copii se duc la liceu.
    Degeaba.Profesorii nu vin.
    Semneaza cineva condica?
    Ia cineva vreo masura?
    In alte locuri se taie ziua de.munca.

  2. S-au plictisit ,saracii,de stat doi ani acasa pe salarii intregi,sporuri si vouchere.Lenea streseaza plus ca banul nemuncit nu aduce fericirea.Cand jigodiile astea din fruntea tarii batjocoreau elevii cu masti si teste de scuipat milogii astia stateau ca ghioceii si incasau banii nemunciti.Nu mai continui ca mi se face sila.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger