AcasăSOCIALSindicatele din Educație atacă interdicția pensionarului bugetar: ”Va fi un dezastru!”

Sindicatele din Educație atacă interdicția pensionarului bugetar: ”Va fi un dezastru!”

Florin Cîțu lovește în Educație și în Sănătate

Proiectul de lege care interzice pensionarilor să se angajeze la stat nu-i va atinge pe șmecherii din ministere sau pe tinerii pensionari din MAI, ci va lovi în cele mai sensibile sectoare. Cel mai grav va fi afectat Învățământul, unde există un deficit major de cadre didactice, în special în zonele rurale și defavorizate.

Dacă vor obliga cadrele didactice să aleagă între pensie și salariu, vor alege fără să clipească pensionarea, atrag atenția sindicatele din Educație. Legea care interzice pensionarilor să mai lucreze în sistemul bugetar vine pe fondul unei crize de cadre didactice, dar și de personal auxiliar din Învățământ, cu precădere în zonele rurale, unde calitatea educației este și așa precară.

”De la Consiliul Economic și Social proiectul de lege a primit aviz nefavorabil, dat fiind faptul că textul asumat de Guvern avea foarte multe probleme. În ce privește faptul că dacă cineva dorește să-și continue activitatea până la 70 de ani și depune o cerere și atât și nu mai este necesar niciun acord din partea angajatorului este o mare problemă. Pentru că este o diferență majoră între a vrea și a putea. Discutăm despre sistemul de Învățământ și nu ne putem bate joc. Dacă un cadru didactic nu mai corespunde din punct de vedere psihic și fizic, directorul este obligat să-i aprobe cererea de prelungire a activității. Ca să nu mai spun de faptul că cel care dorește să-și continue activitatea până la 70 de ani trebuie să-și depună cerere în cel mult 30 de zile. Păi în Învățământ ai nevoie de predictibilitate, angajatorul trebuie să știe foarte clar ce face, dacă scoate la concurs postul sau nu. Va dispărea cumulul și la personalul auxiliar și nedidactic, acolo unde noi avem o problemă foarte mare. Plus criza de cadre didactice în special din mediul rural, care se va accentua. Pentru niște situații punctuale, Guvernul tratează problema la modul general și lovește în Educație și în Sănătate”, ne-a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

Câți pensionari angajați la stat sunt?

În expunerea de motive a proiectului legislativ inițiat de Guvern nu există nicio cifră clară a pensionarilor angajați la stat. Executivul aruncă niște cifre, care se bat și cap în cap, și care reprezintă un total al celor care au ieșit la pensie și s-au angajat în mediu privat și în sectorul bugetar. ”În urma analizării integrate a informațiilor gestionate de Casa Națională de Pensii Publice, respectiv datele aferente Declarațiilor 112 depuse de angajatori pentru luna noiembrie 2020 și datele aferente beneficiarilor sistemului public de pensii, cu datele comunicate de către Ministerul Finanțelor Publice la data de 01.01.2019 privind codurile fiscale ale autorităților și instituțiilor publice centrale și locale indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și cele ale regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritorială, au rezultat următoarele: total asigurați declarați în D112: 5.509.379 persoane, din care, cu contract de muncă/raport de serviciu: 5.337.535 persoane, din care: 102.375 persoane cu vârsta ≥ 65 ani la 01.01.2020 din care pensionari: 88.134, 28.271 persoane cu vârsta ≥ 70 ani la 01.01.2020, din care pensionari: 26.954”, se arată în motivarea proiectului de act normativ.

Demnitarii scapă

Cumulul pensiei cu salariu este permis, potrivit proiectului de lege al Guvernului, tuturor persoanelor alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție. Permisiunea se acordă și personalului didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora, pensionarilor încadrați în gradul III de invaliditate, membrilor Academiei Române, precum și asistenților maternali și îngrijitorilor la domiciliu pentru persoana vârstnică.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.114 afisari

7 COMENTARII

  1. Pensionarii astia odinniti si cu chef de munca pot veni in fabrici,in industrie,agricultura,constructii ca e nevoie de forta de munca la greu.A,nu va place?Voi ati fost obisnuiti treizeci de ani sa frecati menta in cancelarie si birou si sa va dati loviti.Rezultatul muncii dascalimii o vedem azi ,o tara de analfabeti si prosti de la vladica pana la opinca.Oamenii cu adevarat destepti au zburat de mult.Si mai e ceva:poti lucra la stat ,la caldurica si adapost,la costum frecand doua hartoage pana la 70 de ani.Ca voi,parazitii statului,nu stiti cum e sa muncesti in frig,ploaie,canicula ,zgomot,poluare si 8-10 ore cu botnita la gura.Mai vrem sa dea Romania inainte.Niciodata.

    • Care fabrici, care industrie, care agricultura, care construcții ca astea, idiotule, nu mai sunt de mult la stat? Ai rămas același ” revoluționar ” idiot de acum mai bine de 30 de ani !

    • Nu da vina pe profesori că ai rămas tu prost. Aceiași profesori au scos oameni mari dintre colegii tăi. Mai trebuie să știi că nu poți rămâne nici ca fierar betonist după vârsta de pensionare dacă lucrezi la stat.

  2. Am inteles ,colega idiot,parazitii ca tine nu puteti lucra decat la stat.E bine ,nu-i asa,sa o freci toata ziua pentru lefuri grase,vouchere,sporuri de peste prajit tu si neamurile tale de la buget ca voi sunteti pe acolo doar in famiglie.Puturosii dracului.

    • Tâmpitule, pentru liniștea ta de revoluționar idiot, am avut din 1992 pana acum 4 firme in Romania iar din 1999 am avut 2 firme in franta si mai am cate una in fiecare tara, asa ca nu mai bate câmpii cu ” rezoluțiile ” tale de rahat !

  3. pensionarii astia ,,odihniti,, v-au crescut pe voi astia nascuti obositi si cu creiere spalate. V-au dat o tara fara datorii si v-ati batut joc de munca lor. cat despre subiect, e doar prpaganda. pensia e un drept nu un privilegiu,cat despre dreptul la munca,acesta e garantat prin constitutie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger