AcasăSOCIALSindicatele din Apărare: ”Membrii CA puși de USR-PLUS nu servesc interesele României”

Sindicatele din Apărare: ”Membrii CA puși de USR-PLUS nu servesc interesele României”

Constantin Bucuroiu: ”Ne-au spus să producem grătare pentru mici, în loc de arme”

Noii membri ai consiliilor de administrației din societățile industriei de Apărare, puși de USR-PLUS, nu servesc interesele României, atrage atenția președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică, Constantin Bucuroiu. Acesta arată că, de la numirea actualului ministru al Economiei, întregul sector s-a blocat.

Până în 1989 industria de Apărare avea 220.000 de lucrători, vindea la export 1,4 miliarde dolari anual, fiind al cincilea exportator din lume, arată sindicaliștii din industria de Apărare, care se întreabă dacă este cumva adevărat că primirea în UE și NATO ar fi avut o condiție pusă, aceea ca România să nu mai producă tehnică militară. ”210.000 de locrui de muncă desființate, 22 de societăți producătoare lăsate fără finanțare, un institut de cercetare-dezvoltare produse noi închis, salarii mizere pentru ca lucrătorul să plece singur. Apoi au venit Șimon, Tudose, Bădălău, Popescu și au zis: nu este bine! Hai să investim, hai să dezvoltăm, să modernizăm, să retehnologizăm, să repornim Nitramonia Făgăraș, Pirochim Victoria, UM Reșița, Metrom Brașov. Se repornesc motoarele… și…stop, vine Năsui, blochează totul, oprește motoarele, trimite haita în CA-urile Romarm, filiale, societăți…corporatiști pregătiți și aserviți colonialiștilor”, a transmis Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică. Acesta arată că, în acest moment, industria de Apărare este ca o corabie în derivă, după ce a dat semne de revenire în ultimii ani.

”De când a venit USR-PLUS la Ministerul Economiei dintr-o dată investițiile au înghețat, este un blocaj total, contractele și comenzile sunt în scădere, atât cele interne, cât și cele externe. Ca să facem contracte, Ministerul Economiei trebuie să impulsioneze atât relația cu MApN și MAI, dar în același timp trebuie să pună la treabă pe toți cei care pot contribui la atragerea de parteneriate din afară pe anumite produse. Directorii societăților din industria de Apărare nu au voie desfășoare activități de comerț cu armament”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA).

Puși să facă grătare pentru mici

Sindicaliștii din industria de Apărare susțin că noii membri din CA-urile societăților vin cu propuneri absolut aberante, una dintre acestea fiind producția de grătare pentru mici. ”Cea mai mare trăznaie a fost când băieții ăștia de la Consiliile de Administrație, pe care îi pune ministrul Economiei și nu știu în ce mod îi alege, au cerut să facem grătare, fără să ia în considerare că, pentru a face producție civilă pe capacități militare, sunt niște costuri foarte mari. Băieții de la CA-uri au venit în industria de Apărare cu mentalitate de corporație, pe profit, dar noi, ca să facem profit, trebuie să fim acoperiți 100% cu comenzi ale statului român, pentru că suntem la dispoziția statului. Noi nu putem intra pe piețele exterme decât prin cei numiți de statul român să facă acest lucru, iar pe piața internă depindem de MApN, de MAI și alte instituții de forță. Eu sunt foarte dezamăgit, chiar am crezut că băieții ăștia tineri vor veni să facă ceva pentru țara asta. Dar băieții ăștia au venit și servesc interesele altor colonialiști, nu ale noastre. Practic, urăsc tot ce este românesc”, ne-a precizat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.

S-a dat dispoziție: nu se mai cheltuie niciun ban

Directorii societăților din industria de Apărare au primit dispoziții de la CA-uri să nu mai cheltuie niciun ban, sub amenințarea că vor fi schimbați din funcții, dezvăluie sindicaliștii din sector. ”Băieții ăștia de la CA-uri au venit cu ordine foarte precise, vin și spun că vor face ei o organigramă de funcționare, în ideea de a face disponibilizări, dar organigrama de avarie se face de către consiliul de conducere al societății, cu consultarea sindicatelor”, a mai afirmat Constantin Bucuroiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.