AcasăSOCIALSindicatele cer testarea masivă a personalului medical

Sindicatele cer testarea masivă a personalului medical

Federația Solidaritatea Sanitară a cerut Guvernului testarea urgentă, gratuită, a tuturor salariaților din sănătate și asigurarea finanțării prin programul național a acestor teste, după ce numărul de infectări în rândul personalului medical a explodat. Totodată, sindicaliștii au solicitat desecretizarea informațiilor referitoare la Covid și asigurarea echipamentelor de protecție de calitate pentru personalul din spitale.

Întâlnirea de ieri a sindicaliștilor din Sănătate cu premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a finalizat doar cu promisiuni pentru o mică parte a solicitărilor acestora. Cele mai importante probleme ale personalului medical au rămas însă nerezolvate. Una dintre acestea a fost solicitarea de testare masivă a personalului medical prin finanțarea din programe naționale. Răspunsul autorităților a fost ca testarea să se facă din banii spitalelor, pentru ca, ulterior, sumele să fie decontate de casele de asigurări. ”Este nevoie de testare, în special la unitățile de primiri urgențe și la secțiile de ATI, unde riscurile de infectare sunt uriașe.

Sigur că nu cerem să se testeze lunar întreg personalul din spital, dar pentru zonele sensibile testarea este obligatorie”, ne-a declarat Radu Vasile, co-președinte al Federației Solidaritatea Sanitară. În privința solicitării echipamentelor de protecție, dotarea a rămas tot în sarcina spitalelor. Aproape toate unitățile sanitare au fost obligate să se descurce din fonduri proprii, din sponsorizări și cu ajutorul consiliilor județene, Ministerul Sănătății fiind absent în acordarea vreunui sprijin.

Federația Solidaritatea Sanitară a cerut Ministerului Sănătății să stabilească standarde cantitative și calitative privind echipamentele individuale de protecție ale salariaților din sănătate, luând ca reper minim recomandările Centrului European pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile, având în vedere faptul că cele mai multe echipamente din dotarea medicilor și asistentelor au o calitate îndoielnică. ”Am reușit să obținem promisiunea că noul coronavirus va fi considerat boală profesională pentru cadrele medicale. Au fost de acord cu acest lucru pentru că este Directivă Europeană și nu au avut încotro”, ne-a mai precizat co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară, Radu Vasile.

O pauză la trei ore

Sindicaliștii din Sănătate au mai trecut în lista de revendicări prezentată Guvernului asigurarea consilierii psihologice pentru toți salariații din sănătate care lucrează cu pacienți Covid-19 și suspecți, asigurarea formării continue și reactualizării cunoștințelor profesionale și măsurilor de protecție pentru toți profesioniștii din sănătate, în mod gratuit, precum și demararea în regim de urgență a unei cercetări privind impactul noilor condiții de muncă și al echipamentelor individuale de protecție asupra salariaților din sănătate.

De asemenea, aceștia au solicitat refacerea normativelor de personal pentru salariații care lucrează cu pacienți Covid-19 și suspecți corespunzător posibilităților reale de furnizare a serviciilor medicale în condițiile de muncă și protecție specifice, reducerea duratei de purtare a aceluiași echipament individual de protecție la maxim 3 ore și reducerea programului de lucru pentru salariații din sănătate care lucrează cu pacienți covid-19 și suspecți la 6 ore/zi. Din toate aceste solicitări singura concesie pe care a făcut-o Guvernul a fost acceptarea unei pauze la trei ore pentru cei care poartă echipament complet de protecție.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger