AcasăSOCIALSindicatele cer interzicerea deconectărilor populației de la gaze și energie

Sindicatele cer interzicerea deconectărilor populației de la gaze și energie

Iohannis, somat să intervină la UE pentru implementarea măsurilor anticriză

Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să intervină la UE pentru reformarea pieței energetice și pentru interzicerea deconectării populației de la energie și gaze. Totodată, sindicaliștii au solicitat creșterea imediată a salariului minim, astfel încât oamenii să poată supraviețui crizei economice fără precedent care a lovit România.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa au atras atenția, într-o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis, că la nivelul UE nu au fost propuse măsuri sociale pentru criză, acestea fiind lăsate la latitudinea statelor membre, să le gestioneze singure. De asemenea, nu a fost prevăzut niciun sprijin financiar pentru statele membre cu constrângeri bugetare pentru a le permite să pună în aplicare măsurile anticriză necesare.

”Vă solicităm să cereți măsuri urgente la nivelul Uniunii Europene, pentru a garanta majorări salariale care să contracareze creșterea costurilor de trai și pentru ca lucrătorii să primească o parte echitabilă din câștigurile de productivitate, precum și măsuri de promovare a negocierilor colective, drept cea mai bună modalitate de a obține o remunerație corectă și o economie durabilă. Este nevoie de plăți destinate persoanelor care se luptă să-și permită facturile la energie, să pună mâncare pe masă și să plătească chiria, dreptul la hrană și un cămin cald fiind drepturi ale omului și trebuie protejate. Nu se poate ca oamenii aflați în sărăcie să plătească facturi inaccesibile. Trebuie să existe o interzicere a deconectărilor. Totodată, cerem plafoane de preț în special pentru costul facturilor la energie și o taxă pe profiturile excesive din energie și ale altor companii, astfel încât să nu li se permită să speculeze această criză, împreună cu alte măsuri pentru a opri profiturile imorale, cum ar fi reducerea dividendelor, și pentru a preveni specula cu prețurile alimentelor”, se arată în scrisoarea Cartel Alfa.

Măsuri anticriză

Sindicaliștii i-au mai cerut președintelui să se implice în aplicarea unor măsuri naționale și europene de sprijin anticriză, pentru protejarea veniturilor și locurilor de muncă în industrie, servicii și sectorul public, inclusiv măsuri de tip SURE, pentru protejarea locurilor de muncă, veniturilor și pentru finanțarea măsurilor sociale pentru a face față acestei crize și proceselor de tranziție justă. De asemenea, Cartel Alfa consideră că trebuie reformată funcționarea pieței energetice a UE. ”Recunoașteți că energia este un bun public și investiți pentru a aborda cauzele fundamentale ale crizei, cum ar fi investițiile insuficiente în energia verde și consecințele privatizării”, se mai precizează în documentul citat. Participarea sindicatelor la elaborarea și implementarea de măsuri împotriva crizei prin dialog social este metoda dovedită de a gestiona cu succes crizele, susține Cartel Alfa.

Revenirea la agenda austerității, catastrofală

Până în iulie anul acesta, costul gazului și al electricității a crescut cu 38% în Europa față de anul trecut, iar costul continuă să crească, majorând prețurile alimentelor și ale altor bunuri esențiale, împingând milioane de oameni spre sărăcie, avertizează sindicaliștii. ”Consiliul European să recunoască criza costurilor de trai și să propună aceste măsuri urgente, inclusiv plăți destinate persoanelor aflate în situații dificile și măsuri europene de sprijin anticriză. România și UE nu pot sta cu pasivitate așteptând să treacă această criză. Prețul inacțiunii sau al adoptării unui răspuns greșit, cum ar fi creșterea ratei dobânzii, înghețarea salariilor sau revenirea la agenda eșuată a austerității, va fi catastrofal”, se mai arată în scrisoarea adresată președintelui Klaus Iohannis.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.682 afisari

6 COMENTARII

  1. Ei au primit ordine de la un ca suntem prea mulți proprietary și au făcut special legi sa dea putere astora sa ne execute și voi care va numiti sindiicate miorlaiti ca să le scoata??? Ca in reclama la sfatu așteaptă sa dormiti linistiti.

  2. Cel mai bun Presedinte ce a avut Romania dupa Ceausescu , poate un pic prea laxist cu bunastarea romanilor si ar trebui sa stranga surubul sa va puna alimentele pe cartela , si sa va taie caldura , apa calda si curentul si atunci poate o sa-l lingeti la gaoz si mai bine a voua asa va place

  3. Romanii sunt niste JEGURI SI SLUGGI PUPIN COORISTE , NU MERITATI SA EXISTATI ,
    HAI SA TRAIASCA TOV. PRESEDINTE DICTATOR , CA-L MERITATI DIN PLIN , BOILOR

    • Dacă n-ai avea dreptate pe fond, ți-aș spune că ești un bou.
      Dar da, boii suntem noi, ăia care stăm și așteptăm să vină Sfânta Treime sau Sfânta Parascheva, eventual, să ne rezolve problemele, în loc să punem mâna pe par și pe sticla cu benzină.
      Tot ești un bou, că na… nu poți să ai dreptate și să scapi așa ușor. 😀 😀 😀

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger