AcasăSOCIALSindicatele amenință UE. Fără salariul minim european, 8 milioane de români vor...

Sindicatele amenință UE. Fără salariul minim european, 8 milioane de români vor emigra

România se depopulează

Sindicaliștii de la Cartel Alfa au decis să facă presiuni în statele europene dezvoltate pentru adoptarea directivei salariului minim european, amenințând că, în caz contrar, numărul românilor care vor pleca să muncească afară se va dubla. Aceștia au avut întâlniri cu oficiali europeni și europarlamentari români, pentru a denunța politica socială distructivă a Guvernului României.

Caravana dreptății sociale a Federației Cartel Alfa a depus memorii la ambasadele României la Budapesta, Viena, Luxembourg și la Consulatul din Munchen, solicitând aprobarea directivei salariului minim European și a negocierilor colective, pe care România a anunțat deja că o va respinge.

”Am manifestat mai întâi la Budapesta, în fața Ambasadei române de aici. La început nu au vrut să ne primească, dar au venit și colegii sindicaliști din Ungaria să ne sprijine și au acceptat până la urmă o delegație formată din doi oameni, care a depus documentul. Consulii cu care am vorbit au spus că o să transmită solicitarea la București. Important este că protestele noastre au apărut și vor apărea în presa maghiară, austriacă și germană și că sindicaliștii din aceste țări s-au alăturat protestelor noastre și ne-au sprijinit. Mesajul pe care l-am transmis țărilor din UE a fost că, dacă nu se vor vota în Parlamentul European salariul minim și negocierile colective, nu vor mai avea în statele dezvoltate 4,5 milioane de cetățeni români, ci opt milioane de români. Pentru că, dacă nu vor avea în țară oportunitatea unui trai decent, românii vor prefera să plece peste graniță. Și oamenilor din țările dezvoltate n-o să le convină dumping-ul social, având în vedere că forța de muncă din România, Bulgaria sau alte țări va accepta salarii mai mici decât cele reglementate prin contractele colective de acolo”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederației Cartel Alfa.

Salariile mici îi țin pe români în sărăcie

Lipsa măsurilor sociale și politica salariilor mici îi țin pe românii în sărăcie și mențin România o poartă deschisă pentru dumpingul social în Europa, arată sindicaliștii de la Cartel Alfa. ”Prin intermediul Caravanei Dreptății Sociale dorim să atragem atenția asupra necesității și urgenței adoptării unor politici sociale orientate către cetățeni, prin aplicarea principiilor Pilonului European al Drepturilor Sociale, susținute și de declarația comună a participanților la Summitul de la Porto din acest an. Măsurile reînnoite de austeritate adoptate de Guvernul României, blocarea dialogului social, politica fiscală dezechilibrată între capital și lucrători și politica salariilor mici plasează întregul cost al crizei sanitare și economice asupra lucrătorilor și a celor mai vulnerabile categorii ale populației. Acțiunile și politicile Guvernului României sunt împotriva angajamentelor pe care România le-a luat la nivel european pentru o redresare centrată pe bunăstarea oamenilor, justiția socială și respectarea drepturilor individuale și colective”, se precizează într-un comunicat al Cartel Alfa.

Stimulent pentru migrație

Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa semnaleză faptul că, în ultimul deceniu, România a cunoscut o dezvoltare economică susținută, atingând în 2020 un PIB pe cap de locuitor de 72% din media UE. Cu toate acestea, creșterea economiei nu a fost transferată către îmbunătățirea calității vieții, deoarece principalele mecanisme de redistribuire sunt blocate. ”Salariul minim este menținut la un nivel foarte scăzut, valoarea sa netă (281 EUR) acoperind doar jumătate din valoarea coșului minim de consum (572 EUR). Creșterile salariului minim din ultimii ani au rămas în urma creșterilor generale ale salariului minim în UE, ceea ce determină o pierdere a convergenței și un stimulent suplimentar pentru migrație. Legislația adoptată în timpul crizei financiare, în 2011, la presiunea Troicii (FMI-Banca Mondială-CE), a creat condiții ostile pentru lucrătorii români. Dereglementarea și flexibilizarea pieței muncii slăbesc dialogul social și sistemele de negocieri colective făcând mai dificilă aderarea lucrătorilor la sindicate și apărarea drepturilor lor în mod colectiv”, susțin sindicaliștii de la Cartel Alfa.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.268 afisari

5 COMENTARII

  1. Acest „Sindicat” nu-i predominant al haitelor bugetare împuțite? Viermii nu știu că în străinătate trebuie să muncești, să dai randament?

  2. Să iasă în stradă toți românii!
    ROMÂNIA este a noastră, a tuturor!
    ROMÂNIA nu este a lor!
    ROMÂNIA TREZEȘTE-TE!

  3. Oaie e emigrati gata, 1 milion in UK, 3 milioane in Italia, 3 milioane in Spania si restul oriunde

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger