Cauta

Sindicatele acuză: pensionări frauduloase în MAI!

Risc de securitate la fostul șef al DGA, Cătălin Ioniță

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a cerut DNA să se sesizeze în cazul a trei pensionări frauduloase de la vârful MAI. Aceasta arată că aici este vorba despre fals, uz de fals, înșelăciune și abuz în serviciu.

SNPPC avertizează că au fost depistate trei cazuri ale unor persoane aflate în funcții de conducere la Ministerul Afacerilor Interne, în care pensionările s-au făcut fără îndeplinirea condițiilor de vechime și vârstă standard. ”Este vorba despre Cătălin Ioniță, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție din MAI, care s-a pensionat la 44 de ani, Moșneagu Marius, șeful Inspecției Interne a IGPR, pensionat la 40 de ani, și Nucu Marin, care a fost secretar de stat pe vremea lui Carmen Dan, pensionat și el înainte de împlinirea vârstei standard. Când nu li se mai acordă certificatul Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) asta înseamnă că ei au niște probleme personale din punctul de vedere al legalității în zona respectivă. Aici sunt două soluții juridice.

În momentul în care este o problemă din culpa angajatului, ai două variante, ori să-i găsești în organigramă o funcție corespunzătoare nivelului de clasificare pe care îl are, cum ar fi nivelul secret de serviciu, ori să-l dai afară fără dreptul la pensie. Dacă este o culpă a angajatorului, cum ar fi reduceri de personal, pentru cei care au o vechime de minim 20 de ani în sistem se acordă o pensie. Iar pe cei trei i-au pensionat pe culpa angajatului, nu pe cea a angajatorului, pentru că lipsa certificatului ORNISS este din vina angajatului, asta înseamnă că au avut probleme de integritate, și Ioniță, și Marin și Neagu. Ei nu ar fi trebuit să fie pensionați pentru că nu îndeplineau condițiile de vechime și vârstă, ci ar fi trebuit să-i pună pe una dintre funcții, că avem vreo 25.000 libere, ori să-i dea afară fără drept la pensie”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Denunț la DNA

Președintele SNPPC ia în calcul varianta formulării unui denunț la DNA, deși se așteaptă ca instituția să se sesizeze din oficiu în aceste trei cazuri. ”Eu am intuit de mult acest lucru și, înainte să se pensioneze Ioniță, am avut o discuție la minister și le-am spus să aibă grijă mare, că parcă văd că îl pensionează fraudulos și pe Ioniță, cu vina angajatorului, când vina este a angajatului. La Ioniță așa au zis, că nu i-au mai dat ORNISS, asta înseamnă că are o vină el, să ne spună, o fi vândut informații? Nu știu. Aici este fraudă la Legea pensiilor și la Statutul Polițistului.

Asta cu retragerea ORNISS este o șmecherie pentru șmecheri, Ioniță cred că și-a negociat de mult pensionarea, pentru că au încercat să reintroducă Ordonanța 21, dar s-au temut și au retras-o. La Ordonanța 21, dacă angajatul refuza de două ori funcția oferită de angajator i se plătea pensia. Cei trei care s-au pensionat au între 8.000 și 15.000 de lei pensie, la 41-44 de ani. Este o fraudă, sunt trei dosare la Casa de Pensii exact prin fraudă. Eu am transmis acest lucru la Ministerul Afacerilor Interne și mă gândesc serios să formulez un denunț. Dar DNA ar putea să se sesizeze din oficiu, pentru că este o infracțiune pentru care poate declanșa cercetarea penală împotriva celor care au semnat actele administrative și a beneficiarilor. Avem fals, uz de fals, înșelăciune și abuz în serviciu”, ne-a mai precizat Dumitru Coarnă, președintele SNPPC.

Riscuri de securitate

Certificatul ORNISS, pentru acces la informații clasificate se poate retrage în cazul în care au fost evidențiate riscuri de securitate la persoanele respective. Totodată, la eliberarea certificatului de securitate, sunt analizate aspecte privind loialitatea indiscutabilă a persoanei, precum și caracterul, obiceiurile, relaţiile şi discreţia persoanei, care să ofere garanţii asupra corectitudinii în gestionarea informaţiilor secrete de stat. Principalele criterii de evaluare a compatibilităţii în acordarea avizului pentru eliberarea certificatului de securitate/autorizaţiei de acces vizează atât trăsăturile de caracter, cât şi situaţiile sau împrejurările din care pot rezulta riscuri şi vulnerabilităţi de securitate.

Potrivit ORNISS, constituie elemente de incompatibilitate pentru accesul solicitantului la informaţii secrete de stat fapte precum ascunderea în mod deliberat, interpretarea eronată sau falsificarea informațiilor cu relevanţă în planul siguranţei naţionale, antecedentele penale sau sancțiunile contravenționale pentru fapte care indică tendinţe infracţionale, dificultățile financiare serioase sau discordanța semnificativă între nivelul sau de trai şi veniturile declarate, dar și consumul în mod excesiv a băuturilor alcoolice sau dependența de droguri. De asemenea, certificatul ORNISS nu poate fi acordat celor care au comportamente imorale sau deviaţii de comportament care pot genera riscul ca persoana să fie vulnerabilă la şantaj sau presiuni, celor care au demonstrat lipsă de loialitate, necinste, incorectitudine sau indiscreţie, precum și celor care au încălcat reglementările privind protecţia informaţiilor clasificate.

Ultimele stiri

  • Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de Cartea Mileniului OMUL VĂLURIT
  • Alege ce citești
  • Vizita lui Iohannis în SUA: România dă tot și nu primește nimic!
  • S-a rupt lanțul de iubire. Moldovenii, respinși pe bandă rulantă la intrarea în România
  • Rapid Premier League
  • Dovezi zdrobitoare. Camioanele supraîncărcate ale ucrainenilor ne-au făcut praf infrastructura
  • Sabotaj împotriva statului. Contractele cu operatorii străini din Portul Constanța, în defavoarea țării
  • Femeia cu cele mai mari buze din lume și-a injectat și nasul, pentru a echilibra trăsăturile feței – FOTO
  • Unde se vând lingourile de aur “ca pâinea caldă”
  • „Supa vulcanică”, umătoarea sursă de minerale esențiale?
  • Exit mobile version