AcasăSOCIALSindicatele acuză: Cei care au făcut legile energiei conduc acum companiile private...

Sindicatele acuză: Cei care au făcut legile energiei conduc acum companiile private din sector

Lipsa de energie, cauza reală a facturilor uriașe

Sindicatele din energie au lansat acuzații extrem de grave la adresa guvernanților, arătând faptul că zeci de persoane care au lucrat la legile energiei sau la procedurile ANRE ca reglementatori, se regăsesc azi în conducerile unor companii private care fac profituri uriașe. Totodată, acestea susțin că politicieni de varf și generali de tot felul au afaceri în energie de ani de zile.

Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate Univers și Federația Națională Mine Energie au semnalat, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, Guvernului și Parlamentului, cauzele crizei grave în care se află astăzi România. Sindicaliștii susțin că politicile energetice promovate în timp au fost doar în folosul multinaționalelor din domeniu și împotriva companiilor la care statul e acționar.

”Zeci de persoane, care au lucrat la legile energiei sau la procedurile ANRE ca reglementatori, se regăsesc azi în conducerile unor companii private care fac profituri uriașe (externalizate la sfârșit de an), pe legile și reglementările făcute de directorii lor de azi. Zeci de funcționari guvernamentali au lucrat sau sunt acționari mascați (prin rude) la aceste companii care ne trimit azi facturi uriașe. Zeci de politicieni de vârf, de generali de tot felul, au afaceri în energie (în special regenerabilă), de ani de zile. Iar rezultatul <<muncii>> lor se vede azi în facturi. Și e doar începutul”, se arată în scrisoarea deschisă a sindicatelor din sectorul energetic. Sindicaliștii au solicitat implicarea imediată a Guvernului, a CSAT, pentru stoparea acestei crize false și anchetarea de către organe de specialitate a celor care ne-au adus aici, la situația în care cetățenii României plătesc cel mai scump curent și gaz din Europa.

Exportăm pe doi euro și importăm pe sute de euro

Între 2008-2022 s-au închis zeci de capacități de producție fără să se pună nimic în loc sau, dacă s-a pus, s-a pus altfel de energie, arată sindicaliștii.

”S-a închis energia pe cărbune, care funcționează în baza curbei de sarcină, și s-a pus în loc energie regenerabilă, pe care o ai sau nu, în funcție de vânt și soare. Azi am ajuns importator net de energie. Tot ce exportăm este energie care nu trebuie nimănui, în golul curbei de sarcină, cu câțiva euro/MWh. Importăm însă la vârf, cu sute de euro/MWh”, se precizează în scrisoarea deschisă a federațiilor sindicale din energie. Totodată, sindicaliștii spun că doar cărbunele și nucleara funcționează și noaptea, și fără vânt, și la -20 de grade, și pe secetă, iar România, cu 26% energie regenerabilă, a ajuns să fie înaintea Germaniei (18,7%), Italiei (20,5%), Franței (19,1)%, Ungariei (12.8%) și Greciei (16%), în condițiile în care Italia și Grecia au 300 de zile cu soare pe an, față de 170 de zile în țara noastră.

Ungaria, țară fără resurse, cel mai mic preț la energie

Federațiile sindicale îi întreabă pe guvernanți cum este posibil ca o țară ca Ungaria, fără nici un fel de resurse, să aibă cel mai mic preț la energie din UE. ”România a ajuns să importe la varf 2000 MW pe oră din țările vecine. În Serbia, țară non-UE, s-au pus în funcțiune 350 de MW pe cărbune anul trecut, la Kostolac. Importăm la fiecare vârf de sarcină sute de MWh din Serbia, Ucraina, Ungaria, energie produsă mai ales pe cărbune. Iar România își condamnă consumatorii, cetățenii și industria, la sărăcie și faliment. E bine că Guvernul României are grijă de muncitorii din Serbia, Ucraina, Germania. La fel cum UE are grijă, de fapt, de cei din China și Rusia, unde se relocă industriile care se închid în Europa”, se mai arată în scrisoarea deschisă a sindicatelor din sectorul energetic.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.