AcasăSOCIALSindicatele acuză: Bugetul Sănătății nu asigură nici medicamentele

Sindicatele acuză: Bugetul Sănătății nu asigură nici medicamentele

Sindicaliștii spun că banii din buget nu ajung nici pentru tratamentele bolnavilor

Conducerea Federației Solidaritatea Sanitară avertizează că bugetul foarte mic alocat Sănătății nu ajunge nici pentru plata medicamentelor. Aceasta semnalează faptul că, în ultimele luni, consumul de medicamente din spitale a explodat, din cauza agravării bolilor pacienților care nu au avut acces la tratamente.

Personalul din spitale este insuficient și cheltuielile cu medicamentele s-au triplat, atrag atenția sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară, care au manifestat ieri la Parlament solicitând creșterea bugetului alocat Sănătății.

”Nu avem personal, suntem subdimensionați prin intrarea în carantină, am avut 22.000 de oameni care au fost bolnavi sau izolați care au stat acasă 2 și chiar trei săptămâni. Și nu am avut înlocuitori, pe ei i-au înlocuit cei care au rămas, în condițiile actuale de muncă. Am avut secții în care am lucrat cu jumătate din personal. Iar ei ne explică că ăsta e bugetul, că e ca în familie, dacă ai venitul mic să-l împarți la doi, la trei și să te descurci cum poți. Atunci cred că așa o să facem, o să ne descurcăm cum o să putem. Anul trecut, deși am fost luați pe nepregătite, am avut noroc cu primăriile, cu consiliile județene, cu firmele private, cu sponsorizările făcute și am reușit să ne descurcăm. Anul acesta, cu un buget mai mic la Sănătate nu vom putea supraviețui, că de la primării nu o să mai primim, că și acolo sunt nemulțumiri că li s-au tăiat bugetele. Ce o să se întâmple? Cu ce o să ne cumpărăm echipamente, aparatură, materialele, medicamentele? Acum consumul de medicamente este enorm, pentru că spitalele sunt pline de pacienți Covid care au și alte afecțiuni. În plus, oamenii, pentru că nu au avut acces în spitale, au început să vină din ce în ce mai bolnavi, crescând, astfel, cheltuielile cu tratamente. Avem foarte mulți pacienți cu Covid care s-au îmbolnăvit de diabet, probabil din cauza noului coronavirus. Ei tot spun că nu s-a tăiat bugetul la Sănătate, dar cifrele arată clar că s-a redus”, ne-a declarat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Înghețări și în prima linie

Revendicările Federației Solidaritatea Sanitară au în vedere și eliminarea costului social al unei economii infime (cca. 0,19% din total buget) generată de tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate. ”Această economie costisitoare (din punct de vedere social) a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial scadent în anul 2021 (dreptul la creșterea salariului de bază pentru cca. 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care cca 71% sunt în prima linie a luptei împotriva Covid-19). Solicităm creșterea alocării bugetare pentru sănătate și respectarea drepturilor câștigate. Intenția Guvernului de a reduce veniturile salariale prin eliminarea indemnizație de hrană, reducerea unor sporuri și eliminarea voucherelor de vacanță, arată că actuala putere se dovedește total indiferentă față de eforturile și sacrificiile lucrătorilor din sănătate. În contextul în care profesioniștilor din sănătate le este interzisă demisia iar protestele de tipul grevei sunt interzise, reducerea veniturilor salariale mută acești lucrători în zona muncii forțate”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

Spor de epidemie

Sindicaliștii din Sănătate mai cer Guvernului raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim, acordarea stimulentul de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate, precum și acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele. Totodată, aceștia solicită reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare și reducerea stagiului de cotizare proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger