Cauta

Sindicaliștii, revoltați: Ministerul Educației își bate joc de sistemul de Învățământ

vouchere

Vouchere didactice 2023. Cum vor primi profesorii anual câte 1500 de lei pe lângă salariu / Ce pot cumpăra cu tichetele

Măsura propusă de ministrul Educației, Ligia Deca, de a încheia mediile cu doar două note și de a ocoli consiliile profesionale, a fost criticată dur de sindicaliști. Aceștia au acuzat-o că își bate joc de sistemul de Învățământ, și așa putrezit, și că măsura va provoca situații problematice pentru mulți elevi. Guvernul a fost de acord să publice un Memorandum cu noua grilă de salarizare, însă cadrele didactice insistă să fie trecut coeficientul de 2,72 pentru profesorul debutant.

Soluția sfidătoare găsită de ministrul Educației, Ligia Deca, a provocat indignare și revoltă în rândul sindicaliștilor din sistem. Aceasta a elaborat un proiect de ordin care stabilea că, în anul școlar 2022 – 2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu va fi de două, iar situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală. Sindicaliștii susțin că atitudinea ministrului Educației este iresponsabilă și va duce și mai mult în derizoriu activitatea didactică.

”Nu poți, odată ce ai niște reguli, să le modifici doar pentru că este o grevă în Învățământ. Nu este vorba despre o pandemie, care se întinde pe nu știu câți ani, nu este o situație de forță majoră, generată de niște calamități naturale. Tu, minister, în loc să te concentrezi să găsești soluții de rezolvare a unui conflict de muncă, ataci integritatea sistemului de Învățământ, aruncând în derizoriu calificativele acordate elevilor. Sunt lucruri anormale. Vor neapărat să pună pumnul în gură profesorilor. Ceea ce vor ei să facă, să modifice inclusiv regulamentul, denotă că sunt într-o situație în care caută soluții alternative, doar ca să nu discute în mod corect cu sindicatele. Nu poți să renunți la o anumită rigoare, dacă vrei să așezi sistemul de Învățământ pe anumite baze”, ne-a declarat Sorin Țiplea, președintele Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui, afiliată la FSLI.

Situații absurde pentru elevi

Sindicaliștii critică intenția ministerului de a desființa validarea situațiilor școlare de către consiliile profesorale, deși mediile la purtare se aprobă în consiliul profesoral al clasei, pentru că acolo consiliul își expune punctul de vedere cu privire la fiecare elev în parte. Adică ce faci, pui 10 la purtare tuturor elevilor, indiferent de faptele lor? Ministerul Educației își bate joc de sistemul de învățământ, pentru că partea asta educativă este importantă și, din punctul meu de vedere, poate cea mai importantă trebuie să fie. Este un atac al ministerului asupra sistemului educațional, și-așa șubrezit. Asta e ca o lovitură de grație. În plus, ce faci dacă un elev are doi de 4 la o materie? Îi închei media 4 și îl lași corigent? Mai avea o șansă să ia o notă mai mare”, ne-a spus președintele Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui, Sorin Țiplea. Acesta arată că greva profesorilor nu poate afecta major situația elevilor, pentru că situațiile școlare pentru elevii care nu au examene se pot încheia și mai târziu, iar examenele se pot decala cu o săptămână sau două, inclusiv cele de admitere la facultate.

Memorandumul scârțâie

Ieri, după anunțul privind semnarea unui Memorandum între Guvern și sindicatele din Învățământ, liderii PNL și PSD s-au contrazis reciproc, susținând că ar fi ba un acord politic, ba un acord între liderii celor două partide. Oricum, protestele vor continua și joi, în Capitală fiind așteptați 20.000 de sindicaliști din Învățământ.

”În Memorandum trebuie specificat clar că în noua grilă de salarizare coeficientul pentru salariul debutantului în Învățământ, cu studii superioare, va fi de de 2,72, pentru că de aici pornesc în sus toate celelalte salarii, până la un maxim de 4,62. În salariu net, ar însemna ca salariile cadrelor didactice să fie între 4.000 de lei și 7.000 de lei, cu ajustări ulterioare, în funcție de evoluția salariului minim pe economie. Noi am propus să se dea într-o tranșă, iar Guvernul vrea în trei tranșe, dar cred că un compromis pentru două tranșe poate fi făcut”, ne-a mai precizat Sorin Țiplea.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version