AcasăSOCIALSindicaliștii din Poliție rup tăcerea. Cum sunt sifonați banii la MAI

Sindicaliștii din Poliție rup tăcerea. Cum sunt sifonați banii la MAI

Banii polițiștilor se împart între șefi

Banii Ministerului Afacerilor Interne sunt sifonați prin tot felul de practici ilegale, dezvăluie sindicaliștii din Poliție. Aceștia arată că salariile de excelență acordate în special șefilor și împuternicirile pe funcții de conducere cu șase luni înainte de pensionare, statutul de polițist cu toate drepturile salariale acordat secretarelor și șoferilor sau sporuri de confidențialitate date bucătarilor din MAI fac ca sume uriașe din bugetul ministerului să ajungă la o mică parte din angajați.

Sumele acordate pentru salariile de excelență ar acoperi, aproape integral, majorările salariale prevăzute de Legea 153/2017 , pe care MAI refuză să le aplice, ne spune Vasile Lincu, președintele Sindicatului ProLex. Acesta arată că, pentru majorarea pensiei militare, există practica acordării majorării pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale („salariului de excelență”), de regulă, în ultimul an înainte de pensionare.

Liderul ProLex i-a cerut ministrului Lucian Bode să facă demersuri pentru modificarea Legii pensiilor militare, astfel încât, în baza de calcul a pensiei, să nu mai fie inclus și „salariul de excelență”. Potrivit sindicaliștilor, mii de angajați din MAI care ocupă posturi de consilieri juridici, secretare, șoferi, contabili au statut de polițiști, beneficiind aberant de norma de hrană, norma de echipament, spor pentru condițiile de muncă, reducerea vârstei de pensionare și pensie militară. Totodată, deși nu există reglementări cu privire la funcții publice specifice de polițist și echivalarea acestora cu funcții generale, foarte mulți polițiști sunt detașați pe la diferite instituții publice ce nu au legătură cu munca de poliție și pentru care MAI plătește anumite drepturi specifice polițiștilor.

” Pentru majorarea pensiei militare, există practica împuternicirii pe o funcție de conducere de aproximativ 6 luni, de regulă în ultimul an înainte de pensionare, deși nu au executat în această perioadă alte misiuni sau lucrări decât cele din fișa postului”, ne spune Vasile Lincu, președintele ProLex.

Se umflă pensiile șefilor

Pentru majorarea pensiei militare, șefii își fac programări în serviciu, cu preponderență în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale declarate de lege ca fiind nelucrătoare, în ultimele 6 luni înainte de pensionare, susțin sindicaliștii.

”Se poate constata o creștere însemnată a muncii prestate de șefi în weekend de la data acordării majorării față de perioada în care se acorda doar timp liber compensator. Tocmai de aceea, în baza de calcul a pensiei, drepturile trebuie să fie media ultimilor 5 ani. Mai mult, s-a ajuns la situația ca și rețetele pentru prepararea hranei ministrului Afacerilor Interne și a conducerii Academiei de Poliție <<A.I. Cuza>> să fie clasificate, drept pentru care bucătarii însărcinați cu prepararea acestor rețete beneficiază de acces la documente clasificate, primind un spor de confidențialitate pentru acest lucru. De asemenea, atribuțiile Agenției Naționale Antidrog nu sunt de natura celor prevăzute de lege pentru poliție, astfel că nu se justifică ca personalul să aibă calitatea de polițiști”, ne-a declarat Vasile Lincu, președintele Sindicatului ProLex.

Au ajuns să angajeze foste prostituate

Potrivit ProLex, de ani de zile, recrutarea din sursă externă, ca excepție de recrutare a personalului, a devenit regula și, de la doi ani de pregătire a agenților de poliție, s-a ajuns la trei luni de zile. ”Cei noi au devenit majoritari și nu mai au de la cine să învețe meserie.    Deși profesia de polițist este una vocațională, pentru cei mai mulți, angajarea în poliție înseamnă un loc de muncă stabil și un salariu mai bun decât aveau înainte de recrutare. Reducerea pregătirii profesionale, scăderea mediei de vârstă, cu impact și asupra experienței, au contribuit semnificativ la scăderea autorității polițiștilor. Lipsa unor verificări riguroase a comportamentului în societate a candidaților a condus la angajarea unor persoane care au avut probleme cu legea, inclusiv pentru practicarea prostituției”, ne-a mai precizat Vasile Lincu, președintele Sindicatului ProLex.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.