AcasăSOCIALSindicaliștii din MAI: ”Siguranța cetățenilor nu este o prioritate pentru Guvern”

Sindicaliștii din MAI: ”Siguranța cetățenilor nu este o prioritate pentru Guvern”

20.000 de polițiști au plecat din sistem în ultimii 4 ani

Reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual au făcut un apel disperat la MAI să dubleze cifra de școlarizare din sistem. Siguranța cetățenilor este în pericol, atrag atenția aceștia, având în vedere creșterea infracționalității și scăderea dramatică a numărului de polițiști. 

Pensionările masive din MAI și cifrele mici de școlarizare au lăsat sistemul descoperit pe toate sectoarele. Numărul infracțiunilor a crescut alarmant, iar polițiștii se plâng că nu mai au cu cine să acopere zonele criminogene. Pe fondul pandemiei, care a provocat întoarcerea în țară a multor cetățeni români certați cu legea, și a creșterii șomajului, faptele de genul furturilor din locuințe, din gospodării, din societăți și din autoturisme au fost efectiv scăpate de sub control. ”Noi am tot semnalat Ministerului Afacerilor Interne problema deficitului de personal și trebuie găsite soluții. Gândiți-vă la câți cetățeni români s-au întors în țară, la câte locuri de muncă au dispărut. Sunt oameni care nu au din ce să trăiască și, automat, crește infracționalitatea, iar numărul de polițiști a scăzut. Noi tragem semnalul de alarmă, pentru că o societate în care este șubrezită siguranța publică are o mare problemă. Degeaba încercăm noi să rezolvăm altele, dacă Guvernul nu consideră problema siguranței cetățeanului și a ordinii publice o prioritate. Anul acesta au fost școlarizați 1.700 de oameni, cu tot cu jandarmi și pompieri, din care 140 la Poliția de Frontieră. Pe primele 9 luni ale anului 2020 s-au pensionat 3.022 de polițiști, cu sute de pensionări înregistrate doar în această lună, ceea ce va duce la un număr total de peste 5.000 de pensionări”, ne-a declarat Marius Ionescu, președinte interimar al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Se cer 3.000 de locuri pentru agenții de poliție

Într-o adresă oficială trimisă ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, SNPPC a solicitat majorarea cifrelor de școlarizare, în vederea diminuării deficitului de personal și a degrevării de sarcini/misiuni suplimentare. ”Deficitul de polițiști/polițiști de frontieră este, în medie, de circa 19%, față de cifrele prevăzute în statele de organizare, iar la nivelul unor structuri operative ale Poliției Române – conform datelor existente la nivelul IGPR, acesta se ridică la procentele de 30-50%. În aceste condiții, pe de o parte, calitatea misiunilor desfășurate de către structurile MAI, în slujba comunităților, a cetățenilor și a statului, este influențată negativ de lipsa de personal, iar pe de altă parte, problema în cauză are implicații asupra programului de lucru, care necesită efectuarea de sarcini și misiuni suprasolicitante pentru personalul prezent în activitate, respectiv prestarea a mii de ore suplimentare, dar atrage și riscuri majore din punct de vedere al sănătății și securității în muncă. În calitate de reprezentanți ai drepturilor și intereselor polițiștilor, considerăm că se impune, de urgență,  luarea unor măsuri de diminuare a deficitului major de personal, prin efectuarea demersurilor necesare, la nivelul MAI, Ministerului Educației și al Guvernului, pentru majorarea cifrei de școlarizare, în instituțiile de formare inițială vocațională, la 3.000 de locuri/promoție, pentru o perioadă determinată, începând cu anul 2021”, se arată în adresa SNPPC.

Zonele de frontieră, neacoperite

Poliția de Frontieră se confruntă cu un deficit foarte mare, iar cifrele de școlarizare sunt insuficiente, semnalează sindicaliștii de la SNPPC. ”Sunt foarte multe delegări de la un județ la altul, foarte mulți bani care se cheltuie, este presiunea migranților pe România și sunt probleme mari din punctul ăsta de vedere. Se iau oameni din Mehedinți, de exemplu, și sunt duși la Timișoara sau la Caraș, se iau din Tulcea și sunt duși în sudul României la frontiera terestră cu Bulgaria, între Vama Veche, Negru Vodă și Călărași. Avem zone din frontieră neacoperite, pe fondul intensificării presiunii migratorii pe zona Timișoara, Caraș, Arad, Oradea și sunt locuri, din alte zone, de exemplu tot ce înseamnă frontieră de nord, de Est, Aeroportul Otopeni, care este principala poartă de intrare în România, unde niciun absolvent de la școală de la Poliția de Frontieră de la Oradea nu este repartizat, repet, pe fondul în care acolo nu avem oameni și tot pe fondul în care nu se mai școlarizează”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Marian Ionescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.395 afisari

3 COMENTARII

  1. N-a fost niciodata priritatea a guvernului liberal, din contra au ingradit drepturile cetatenesti cainii astia

  2. Puteti sa fiti si un milion de politisti degeaba,daca sefii care va dau indicatii,va dau peste mana,sunt mana in mana cu cu infractorii,iar procurorii si judecatorii ” mei „,ii mangaie pe crestet si-i pun pe liber pe banda rulanta,ca sa” se invete minte.” Se pare ca unii dintre politisti,cei care-si fac cu profesionalism datoria,lucreaza la „Cooperativa munca in zadar”. In timp ce Politistii corupti,in special „marile grade”,au grije,dupa ” cum a stabilit” Velea,ca „sistemul ticalosit” sa functioneze nederanjat,netulburat.Guvernul meu competent,vegheaza deasemenea,iar Pielelunga Cocotatul dela Notre Deal, care si el”vegheaza” la buna functionare a Institutiilor Statului,” nu stie,nu a fost informat,si nici nu-l intereseaza”.Fas.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger