AcasăSOCIALSindicaliștii din Apărare: ”România nu este pregătită militar pentru niciun conflict”

Sindicaliștii din Apărare: ”România nu este pregătită militar pentru niciun conflict”

Armata română, miliarde de euro cheltuiți pe rable

România nu are capabilități militare și nu este pregătită pentru niciun conflict, avertizează preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu. Acesta arată că avioanele cumpărate la mâna a treia pe bani grei nu se pot ridica de la sol pe vreme nefavorabilă și că industria aeronautică și cea de apărare a României au fost efectiv îngropate. 

În timp ce lucrurile se complică la graniță, România nu are niciun fel de capabilitate militară, semnalează sindicaliștii din industria de apărare. Aceștia spun că s-a ajuns la situația în care românii fac cozi la pașapoarte ca să fugă din țară, ca să scape, pentru că nu se mai simt în siguranță.

”Am tot spus în ultimii 30 de ani că trebuie să avem o industrie de armament puternică și modernizată, că trebuie să facem parteneriate, și nu să cumpărăm de la alții și că trebuie ca populația să fie pregătită. Noi nu suntem o țară pregătită militar pentru niciun conflict, și nici economic, iar acum se vede cel mai bine acest lucru. În România am ajuns să împrumutăm bani peste bani și de ce? Pentru că economia care putea să producă bani, mai ales prin intermediul industriei, că este metalurgică, minieră, de apărare, petrolieră, nu mai există. România nu a făcut altceva în cei 30 de ani decât să înmormânteze industria de apărare, cea minieră, cea petrolieră, care nu mai este a noastră, cea metalurgică și ne întrebăm ce vor face acei copii care cresc și vor trebui să-și găsească un rost în țară. Se vor duce să-și ia pașapoarte și să plece în lume, asta se va întâmpla”, ne-a declarat preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare (A.S.I.A.), Constantin Bucuroiu.

Dezinteres total

Sindicaliștii din apărare susțin că Guvernul manifestă un dezinteres total și de neconceput în ce privește acest sector strategic. ”În loc să dezvolți capacitățile pe produse de ultimă tehnologie, în loc să atragi aici firme cu care să intri în parteneriate și să execuți în România produse de înaltă tehnicitate, care să corespundă actualelor standarde, ei stau pasivi și spune că suntem sub umbrela NATO. Mig-urile se prăbușesc și am cumpărat avioane F-16 la mâna a treia. Eu nu găsesc rostul acestor F-16 la mâna a treia, care au 40-50 de ani, pentru că indiferent cât ai moderniza un asemenea produs, compatibilitatea lui nu va fi niciodată 100%.  Prima dovadă a eficienței acestor avioane a fost la parada de 1 decembrie din 2019, când, din cauza timpului mai puțin favorabil, nu au putut să zboare. Deci noi, românii, va trebui să purtăm războaie numai pe timp frumos. Este trist pentru că am folosit totuși bani”, ne-a precizat Constantin Bucuroiu, președintele A.S.I.A..

Acesta spune că românii au fost atât de fideli și de buni plătitori, încât nu s-au întrebat niciodată de ce trebuie să facem doar pentru ei, și pentru noi nu. ”Ne-am mulțumit că ne-au mângâiat pe creștet și ne-au spus că suntem buni și înțelegători. Deși suntem în situația în care războiul este la graniță, în industria de apărare nu s-a schimbat în bine absolut nimic”, a mai spus Constantin Bucuroiu.

Vor pleca mai mulți bani în afară

În momentul de față societățile sunt încă fără contracte și comenzi, iar tot ce a reprezentat necesitatea offset nu s-a realizat pe niciun fel de produs, susțin sindicaliștii din sector. Totodată, procentul de 2,5% pentru Apărare va însemna mult mai mulți bani care vor pleca în afară, fără să rămână nimic în țară, fără la Legea offsetului să se aplice. ”Societățile românești din acest sector au mari probleme financiare, iar dovadă este și protestul de la Cugir, unde oamenii sunt ținuți pe niște salarii de mizerie, de 1.700 de lei, după 30 de ani de muncă, și ceea ce s-a întâmplat la Carfil Brașov, unde oamenii protestează pentru neplata salariilor din decembrie și ianuarie și a bonurilor de masă pe ianuarie și februarie. Există o lipsă de implicare atât în comercializarea la export, dar și în achiziția la intern, iar conducerea societăților din industria de apărare este legată de mâini și de picioare, pentru că doar Compania Națională Romarm se ocupă de contracte”, a mai afirmat președintele A.S.I.A., Constantin Bucuroiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.