AcasăSOCIALSindicaliștii din Apărare: ”Nu trebuie să stăm în genunchi în fața americanilor!”

Sindicaliștii din Apărare: ”Nu trebuie să stăm în genunchi în fața americanilor!”

Parteneriatul strategic îngroapă industria de armament

În timp ce industria de apărare din România se prăbușește din lipsa de comenzi și din cauza exploziei prețurilor la combustibili, energie și gaze, Guvernul continuă să cumpere armament din Statele Unite fără să aplice legea compensării. Sindicaliștii din sectorul de apărare spun că nu trebuie să stăm în genunchi în fața americanilor și că parteneriatul strategic înseamnă, în prezent, doar urmărirea intereselor SUA.

Toate țările europene aplică offsetul în achizițiile militare, mai puțin România. Offset înseamnă că fiecare dolar sau euro cheltuit pentru armament trebuie să se întoarcă în țară prin comenzi pentru industria de apărare făcute de statul de la care s-a făcut achiziția. Sindicaliștii din industria de apărare ne spun că Statele Unite acceptă foarte greu compensările prin offset, însă asta doar în cazul României.

”Guvernul nu trebuie să facă achiziţii militare fără să pună în aplicare offsetul, adică cei de la care am cumpărat să fie obligați să cumpere de la societățile românești din industria de apărare, așa cum fac toate țările. La avioanele F35 mă îndoiesc că vom avea offset, mai ales că americanii foarte greu acceptă offsetul. Dar nici noi nu trebuie să stăm în genunchi în fața lor. Chestia cu partenerul strategic ar trebui să însemne ca și americanii să arate respect față de noi, pentru că deocamdată ei își urmăresc doar interesul lor în zonă, că nu au venit în sprijinul României”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA). Acesta arată că verticalitatea polonezilor, atât în fața Uniunii Europene, dar și a americanilor, le-a adus numai beneficii. Astfel, Polonia nu a luat nimic fără offset și a ajuns la 82.000 de locuri de muncă în industria de apărare. Totodată, polonezii au făcut câteva produse, atât pe blindate, cât și pe muniție, și acum au început să iasă cu ele pe piață.

Nu există interesul național

Sindicatele din industria de apărare susțin că guvernanții au invocat că nu pot sprijini sectorul pentru că se consideră ajutor de stat, însă atunci când vorbim de o industrie strategică, de interes național, nu se mai pune problema ajutorului de stat.

”Bulgaria a ajuns la vânzări de 1,8 miliarde de euro, față de noi, care avem 119 milioane de euro, iar cehii au ajuns la vânzări de armament de două miliarde de euro. Unde am rămas noi, care vindeam de 1,4 miliarde de dolari în 1989?  Țările estice aplică offsetul și 120-130%, nu ca la noi, 80%, și ăla doar pe hârtie. Până și bulgarii au offset 100%. La noi se fac contracte de la guvern la guvern, ca să nu se aplice offsetul. Ungurii au politica lor în care la orice achiziție se face o compensare care le asigură câștig întotdeauna, totul este în interesul țării lor. La noi offsetul nu funcționează. Noi trebuie ca fiecare achiziție făcută de pe piața externă să fie însoțită de offset peste 100%, nu trebuie să ne oprim la limita minimă a legii, în așa fel încât România să câștige și industria de armament să repornească toate motoarele exact pe banii obținuți prin compensare”, ne-a precizat Constantin Bucuroiu, preşedintele ASIAA.

Cotroceniul a anulat discuțiile

Ieri, la Cotroceni ar fi trebuit să aibă loc o întâlnire cu toți factorii responsabili, inclusiv patronatul și sindicatul, pentru a discuta despre strategia de revitalizare a industriei de apărare, însă aceasta s-a anulat, ne spune conducerea ASIAA.

”Probleme mari creează și lipsa contractelor la intern și extern, pe fondul absenței unei strategii. Problemele acestea sunt destul de acute și unele societăți se întreabă dacă vor putea continua activitatea de producție, pentru că au început să vină facturile la energie și gaze. Directorii societăților din industria de apărare sunt îngroziți și se gândesc să plece. Contractele pe care le au sunt negociate din anii trecuți, când nu era această criză, iar acum s-au trezit că trebuie să vândă sub costurile de producție. Am ajuns în situația de a nu ști dacă mai funcționăm mâine sau nu”, a mai afirmat preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, Constantin Bucuroiu.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
16.480 afisari

30 COMENTARII

  1. Pana nu pleca definitiv aceste cozi de topor trădătoare de neam și țară de laholera galbenă PNL imp cu coruptul câțu, România va avea de suferit

      • Bai bcutra proasta !PSDul nu se compara cu prostii tai leproizi si criminali!Ati dus tara la gunoi La putere sunt pleava vanduta Siktir ca mi e scarba de vgoi criminali nazi

        • Din cauza indignarii si nedreptatii vizibile de la 1000 de m tremur si gresesc tastarea Dragii mei .Zilele acestea se implinesc 115 ani de la marele genocid ,cand strabunicii acestor lepre PNL iste i au ucis cu sange rece pe strabunicii nostri tarani romani ,care cereau paine si dreptate.Dreptatea le a fost indeplinita cu arma si franghiile cu care i tarau legati de stinghia cailor Propunem infiintaea unei organizatii nonguvernamentale pentru studierea crimelor PNL ului in cei 115 ani de jaf si crime Ei ,actualii au aceeasi gandire si aceleasi apucaturi precum inaintasii lor de acum 115 ani Pana nu si schimba apucaturile criminale si dispretul fata de cei ce nu sunt ca ei ,vor fi considerati criminali si adepti ai lui ion si ionel brateanu,ai lui averescu si ai celorlalti criminaliDe asemenea actualii PNListi vor trebui obligati sa si ceara ietare mortilor si victimelor lor in mod public in fata parlamentului In fiecare an ,la o data anume sa fie organizate slujbe in toate bisericile tarii iar ziua respectiva sa se numeasca ,,ziua protectiei taranului Roman”Nu se mai poate asa!

          • ai fost siluit si abuzat 30 de ani de psd si pnl si te-ai obisnuit asa , de asta ai ajuns un cretin

          • Mai ales USR, vedem cati corupti au in partid si cati si-au facut vile pe banii statului, USR este cel mai periculos!!!

  2. AU VENIT AMERICANII SA AIBA GRIJA CA IOHANNIS SA NU PIARDA CASCAVALUL DE ROMANIA SI SA FUGA IN FLORIDA, FARA VOIA AMERLOCILOR. AICI NU E VORBA DE RUSIA SAU UCRAINA…CI DE PASTRAREA JAFULUI CARE SE FACE CU MULTINATIONALELE…
    TRADATORI DE NEAM SI TARA CARE ATI DISTRUS ROMANIA.. JUSTITIA TREBUIE SCUIPATA, ORICINE AR FI PARTE DIN EA…AU FOST COMPLICI LA PRADUIELI, LA JAFURI, LA VIOLURI, LA TRAFIC DE COPII, LA TRAFIC DE PERSOANE…JUSTITIA ESTE VINOVATA NR.1 CU SECURICII EI SI CULOARELE EI CU BOLNAVI DE TIP DUMBRAVA….TREBUIE DISTRUSA RADACINA RAULUI…CINE CONDUCE ACADEMIC JUSTITIA? MUGUR ISARESCU, MIRCEA DUTU BUZURA, SA SE ALEAGA PRAFUL SI PULBEREA DE EI SI DE AVERILE SI NUMELE LOR…

  3. Astia adusi aici cine ii mai scoate.Occidentul are nevoie sa distraga atentia de la nemerniciile lor cu pandemii si altele si vin sa provoace pe putin pe pielea noastra??? Sa nu i ierte Dumnezeu!!!

  4. Americanii au doar interese în zonă.
    Li se rupe lor de parteneriatul strategic.
    Pe ei îi interesează bogătiile Rusiei.
    Restul e poveste.

    • or fi ravnit la bogatiile astea si Napoleon si apoi si nazistii si s-au ales cu un sut in fund si cu steagul rusesc pus pe parlamentul german.Mai mare rusine nici ca se putea

  5. In curand vom beli belengherul… Daca nu de la rachetele rusesti ,sigur de la foametea care va urma pe timp de razboi ! Pe tembelizoare numai propaganda imputita .

  6. toate televiziunile dadeau din 5 in 5 ‘ ” imagini cu convoiul american ” si cu tutele cu microfon care le cereau americanilor guma de mestecat . Radu Tudor si antena 3 au primit mai multa .

  7. Când ești colonie, taci și execuți.L-ați omorât pe Ceașcă? Tăceți și sugeți de la amerloci.

  8. Sunt tollete mancurt . , toate cele 10 postari cu pseudonime diferite imi apartin . Vedeti ce monolog ? La 23:13:09 am postat cu nick-ul ” wow ” , la 9:51 : 16 imi raspund ( am avut o noapte cumplita in boschetii din spatele garii Tiraspol …) dandu-l exemplu pe Napoleon . Sunt tare glumet , iar ma interneaza la dilibau ….

    • Sunt tot Costea , Raionu mi-a zis sa rectific , se zice TROLLTE , io cu gandul la toalete …

    • Sunt tollet mancurt …nu,nu am gresit …toaleta da da toaleta plina cu rahat ,bosorog plotoner din vitrina din Amsterdam Ziua stau in vitrina iar noaptea prin cluburi lgt Am curu flenduri sunt nazi nebun si spun aberatii de drogat iohanusist!

  9. GH DEJ a scos rusii din tara iar dulapul din deal n/a pricopsit cu 4 natii in loc cine ii mai scoate ?

    • L-am scos si pe ” popescu mihai ” din palarie , Raionu imi tot zice sa-i primenesc si sa ii arunc in lupta . Ce credeti ca mi-ar face GH DEJ daca ar trai ?

  10. Allooo , Kostyusku , te admir ca esti sincer , ti-am vazut fustita rosie mini ferferita , placile dentare si peruca violet jumulita ! Unde esti acum ? Ai iesit pe stresse chel in gura si cap ? Ai scos cerceii din urechi ?

  11. Industria de apărare a avut aceeași soartă ca și întreaga industrie românească. Direcția depozitele de fier vechi. așa cum a poftit nărodul de Petre Roman susținut de ideologul comunist Iliescu. Ceva firimituri, cu eforturi mari și datorită unor oameni cu mintea acasă, din industria de apărare s-a mai păstrat, dar șacalii stau cu ochii pe aceste obiective rămase, pentru a le tranzacționa în interesul mafioților din imobiliare. Cum să se întâlnească Johannis cu sindicaliști când el trebuia să fie preș la picioarele soldatului american, care a venit în excursie în România, trimiși de Bidineu, urmând să se întâlnească cu stăpânul din NATO, ca orice supus loial la Înalta Poartă. M-am distrat de cum transmiteau prompteristele deplasarea convoiului militar de parcă era o competiție sportivă. Era un festival nu altceva, inclusiv cu sosirea în zona Constanței, sosire ce a fost amânată până la sosirea în zonă a lui Jens Stoltenberg, care să marcheze marea victorie asupra rușilor.

  12. Uite deci ca mai exista voci avizate care spun cum trebuiau sa stea lucrurile. Din nefericire aceste voci nu vor fi ascultate si vom continua sa fim preshul SUA.

  13. Pai Romarm Cugir rămâne un exemplu in lume pt tehnica militara desavarsita. Face de la arme si munitii la aruncatoare de grenazi mine de zeci de feluri si rachete. Romarm ramane un Logan in domeniul armelor si merita felicitarii. Ceilalți producatori romani pot imprumuta succesul Romarm .

  14. Multi se gandesc la F 35 si sateliți putini romani stiu ca se pot imbogatii din sarma ghimpata sau din eplorarea minelor cu metale rare unice in lume necesare la cipuri, la avioane, la rachete inteligente sau sateliti…

  15. Americanii fac offset la Patriot si la drone doar nu vreti sa faca si la gloante… Evident ca daca ai facut arme sovietice te reprofilezi pe arme Nato.

  16. Da poți sa faci pulberi explozive… Dar degeaba le faci ca eu iau zahar din Polonia cu 3 lei si zaharul de Bod cu 7 lei chilu…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger