AcasăSOCIALSindicaliștii din Apărare: ”Am luat transportoare de la americani care nu pot...

Sindicaliștii din Apărare: ”Am luat transportoare de la americani care nu pot fi folosite în România”

Transportorul românesc SAUR 2 bate Piranha

Transportoarele Piranha, pe care România le-a cumpărat în cantități indecente, nu pot fi folosite în țara noastră, susțin sindicaliștii din industria de Apărare. Transportorul american este foarte greoi pentru relieful muntos și deluros din țara noastră și nici nu poate traversa apa. Sindicaliștii nu înțeleg de ce Ministerul Apărării Naționale nu vrea să comande transportorul românesc SAUR 2, care este net superior transportorului Piranha.

Din 2017, România a semnat un contract de achiziție pentru aproape 400 de transportoare Piranha de la americani, din care abia acum au venit în țară 100, care sunt în faza de testare. Sindicaliștii din industria de Apărare nu înțeleg de ce autoritățile au preferat Piranha în locul transportorului românesc SAUR 2, care este net superior celui american și mult mai adaptat condițiilor din România.

”Toată lumea laudă Piranha, ce afacere au făcut că au luat transportoarele de la americani. Ce nu se spune este că Piranha este un transportor ineficient pentru România, pentru că este foarte greoi, cu un tonaj foarte mare, în condițiile în care marea parte a țării se compune din dealuri și munți. Zona în care poate să activeze Piranha este destul de restrânsă. Plus de asta, România are foarte multe râuri, iar Piranha nu este flotabil, deci nu poate traversa apa. Și nici acum nu-mi dai seama de ce aceste capete pătrate de la Ministerul Apărării Naționale nu se gândesc la transportorul românesc SAUR 2. Este un prototip făcut în 2008 și este foarte bun pentru zona României, pentru că are fiabilitate și se poate deplasa foarte repede, este un transportor ușor și este flotabil. În plus, se poate adapta pe el orice motor performant din lume”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA). Acesta arată că, în acest moment, aproape toată tehnica militară se cumpără de la americani, deși se știe foarte bine că americanii nu fac decât integrări și niciodată nu vor produce în țările în care vând.

Balanța comercială, aruncată în aer

Cu o alocare de 2,5% din PIB și un buget de 35,3 miliarde lei, MApN a anunțat cumpărări masive de armament. Bineînțeles, totul se va achiziționa din afara țării, ceea ce va însemna un deficit comercial uriaș, cu efecte devastatoare în toate domeniile. Printre achizițiile anunțate se numără 162 de obuziere autopropulsate pe șenile,  54 de tancuri americane Abrams, submarine, sisteme Bayraktar TB2, cele 32 de avioane F-16 second-hand din Norvegia, rachete Patriot, sistem MLRS – HIMARS, 32 de avioane multirol pentru Forțelor Aeriene, sistem de instalații mobile de lansare rachete antinava și platforme de transport auto multifuncționale pe roți. Totodată, Guvernul a mai anunțat și cumpărarea de sisteme de securitate și apărare cibernetică, echipamente și sisteme de detecție, avertizare, decontaminare și protecție CBRN, sisteme de rachete antiaeriene cu raza foarte scurtă de acțiune, portabile, tancuri principale de luptă, elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață, nave tip vânător de mine, echipamente necesare dotării și operaționalizării structurilor de forțe pentru operații speciale, autovehicule tactice blindate tip ușor etc. Și nimic din lista de cumpărături nu va proveni din industria românească de Apărare.

Obuzele 155 ar putea fi fabricate în România

Statelor UE li s-a cerut livrarea către Ucraina cât mai curând posibil a rezervelor de muniție, în principal de 155 mm, pe care țările le au deja în inventarele lor, urmând ca, ulterior, să se facă o achiziție comună de muniție. România a produs obuze de 155, însă generalii Armatei Române de după 1990 au decis că războaiele nu se vor mai duce cu tancuri și obuze și au oprit producția. ”Nenorocirea cea mai mare este că, în momentul de față, noi nu putem fabrica nici obuzele 152 și nici 155, deși am fost producători importanți. Dar, în perioada de după 1990, marii generali ai Armatei, care acum ne dau lecții pe la televizor, au spus că nu se mai luptă cu tancul, cu transportorul, cu obuziere. Acum cererea de obuze este mare și este de neînțeles de ce Guvernul României nu ia măsuri pentru redeschiderea producției în țară. Declarativ, ministrul Economiei tot vorbește de nu știu ce investiții în industria de apărare, dar nu vedem nimic concret. Ar fi trebuit ca UM Plopeni, care făcea obuzele 155, să poată achiziționa utilajele și să demareze producția. Din 22 de societăți din industrie, 15 sunt la pământ, iar România, acum, este în afara jocului”, ne-a precizat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
87.578 afisari

75 COMENTARII

  1. sindicalistii de la aparare n-au aflat nici acum ca tot ce cumparam nu este pentru a fi folosit la ceva , este o taxa mascata de smecher .

    • INFORMATIILE ASTEA SUNT PUBLICE,NU CLASIFICATE
      „Pe lângă faptul că are nevoie de o întreținere meticuloasă, Abrams necesită o aprovizionare constantă cu un număr mai mare de piese de schimb. Rețeaua sa de aprovizionare se află în SUA, mult mai departe decât piesele Leopard din Europa. Un alt factor de aprovizionare este combustibilul – Abrams, care are nevoie de un rezervor de 500 de galoane reumplut în fiecare zi, folosește combustibil pentru avioane, care este mult mai greu de procurat decât motorina” (https://www.ft.com/content/679ba852-1d7e-4d17-890d-2bc6152c96b0). În plus, eu am citit și faptul că, militarii americani care servesc în diverse teatre de operații trebuie să curețe în principal filtrele de aer ale tancului, iar lucrările de mentenanță sunt destul de costisitoare și lungi: „Echipajele Abrams au indicat că autonomia sa a fost limitată deoarece trebuia să se oprească frecvent pentru (1) realimentare pentru a compensa consumul ridicat de combustibil și pompele de combustibil defecte și (2) pentru a curăța filtrele de aer… Echipajele Bradley și Abrams au raportat probleme în obținerea de piese de schimb, iar multe dintre ele și-au epuizat rezervele limitate de anumite piese până la sfârșitul războiului terestru de 100 de ore. Din cauza acestor probleme, potrivit unor membri ai personalului logistic al armatei, sustenabilitatea ar fi putut deveni o problemă majoră dacă războiul ar fi durat mai mult. Echipajele au întâmpinat, de asemenea, probleme în identificarea pozitivă a țintelor inamice și în faptul că au fost nevoite să folosească stații radio învechite și nesigure.”. – Biroul General de Contabilitate al Statelor Unite, Raport către Președintele Subcomitetului pentru reglementare, oportunități de afaceri și energie, Comitetul pentru întreprinderi mici, Camera Reprezentanților, ianuarie 1992, OPERAȚIUNEA DESERT STORM, Evaluarea timpurie a performanțelor Bradley și Abrams – pagina 2 –

      • Oameni care nu știu ce vorbesc. Tipul acesta de a vorbi fără să fii educat in domeniu ne-a frânat in toate domeniile. Oameni buni treziți-vă din beția de tip comunist.

        • Prietene,inteleg ce spui,dar ceea ce sustii tu e gresit. Tancul cel mai potrivit pentruu Ro este Black Panther 2 55 tone. probabil mult mai performant pe tertoriul nostru decat Abramsul de 65 tone. N avem poduri si nici cursurile de apa vavorabile pentru el. De costuri de intretinerenu mai vorbesc. Nu ni l permitem . Terminati cu prostia asta gen”gandre de comunist”. Numai un retard spune asta,nu unul care are argumnte.Daca le ai,spune,le nu mai scoate aberatii pe gura. Parca esti Iliescu cand spunea dupa 90 ca s a dovedit o prostie a nua vea datorii. Abramsul e un tanc scump si costisitor de intretinut,basca mentenata se va face peste occean sid e acolo vin si iesele de schimb.Ideal era cu Koreenii intr un program cum fac polonezii ,nu sa cumparam de la americani, pentru ca suntem parteneris trategici. Dupa obuziere Koreene,trebuia si tancuri. Asa e logica.

    • Nu știam că armata are sindicat din câte știu eu afilierea sindicală este interzisa militarilor. Nu știu prea multe despre saur ăla daca e cel din poza seamănă izbitor cu un tab care e o mizerie de mașină de lupta cu in singur atu mitraliera de 14. In rest o relicva copiata de la ruși din anii 70 cu un motor subdimensionat slab manevrabil un consum de tanc, protecție împotriva minelor zero, fiabilitate zero în câțiva km fierbe, vizibilitate și sisteme de ochire vechi si ineficiente, înghesuit, necorespunzător compartimentat etc. Se vad coloanele armatei prin toată țara trase pe dreapta cu tehnica din 70 fumigene pe roti, seamănă izbitor cu coloanele alea de la intrarea în Kiev care au stat acolo zile întregi fără combustibil. Industria noastră de aparare a avut 30 de ani la dispoziție să se reformeze sau mulțumit să aducă mici îmbunătățiri cam cum făceau cu Dacia 1310 ii schimbau masca și forma farurilor și atât. Nu poți compara pirania cu tab-ul e ca și cum ai compara Ferrari cu Dacia.

      • 😳🐖🎃🥳
        Dacă tăceai, filozof tot nu erai!
        Cel care este sindicalist si atrage atentia cu problemele inzestrarii NU este militar!…
        Din fotografie nu aveți cum evalua o mașină de luptă! SAUR 1 și SAUR 2 NU au nicio legătură, în afara de experiența de producție, cu vechile TAB-uri, bazate pe B-33….
        Și primele Piranha aveau probleme escamotate de „achizitori”, de la turela la STANAG….
        Ultimul tip se dorește executat la UMB, fosta FMGS, care a fabricat tancuri, adica o platformă în jurul unui tun, NU transportor blindat…
        Înzestrarea armatei este o problema de viata și de moarte, mai ales astăzi, pentru statul România!

    • Din păcate România este condusă de alogeni impostori și trădători, exact ca înainte de al doilea război, când la fel țară era pe mâna un alt alogen ,aventurierul Carol 2, imp cu odrasla lui haplea mihai mămăligă

      • @? 2023-03-12 19:50 19:50:05
        Ca sa lamurim si aspectul asta…carol al doilea e clar…mihai de hop in tol nu era nici macar „sange albastru”…tanti „regina” venise embarasada din grecia cu un ofiter grec din ce am citit…puteti cauta…asa ca „monarhia” se abolise din anii ’30…dictatura regala…aici in teritoriul asta e o mare mizerie de vreo 100 ani…

        • Era comandantul garzilor de la palat,pe nume Massini,italian. D aia cand s a nascut Mihai mai devreme,i s a spus la vremea aia Mihai vteza.

    • O fi așa dar macar sa iei ceva folositor,de ex rachete daca transportoarele lor nu-s ok sau nu-s potrivite.Eu consider că racheta și drona sunt cele mai utile pt a ține orice la distanta(infanterie,marina sau aviația).Cat mai multe ,de orice fel.Nu vedeți ce pot face niste javelinuri mici care ar putea fi manevrate din orice tufiș de orice civil ,la o adică ?Ce tot o dam că nu avem armata,că nu e bine plătită, că nici nu e nevoie de atatia…Doar să sugeți bugetul !!Aveam armament modern și destul și nu aveam oameni să-l utilizeze,nu ?Și dacă-și iau șpagă sa cumpere de la SUA(sau plătesc taxa de protecție) nu or sa vina aia cu 100.000 de soldați sau peste noapte cu o grămadă de armament sa te apere pe tine !Sa nu mai zic că e de ajuns să revină un bou ca Trump la conducere și juma o da rușilor și juma ungurilor (că doar nu o fi prima data când participa ai mari la împărțirea lumii).Ce va tot rahatiti atât pe voi(ba cu corvete ,ba cu tancuri prea grele și grele pt relief și drumurile noastre) ?Mii de rachete de orice fel și încercați integrarea lor (le copiați) ca sa puteți produce multe aici, în caz de război.Au reușit evreii să-i păcălească pe americani cu tot cu inspecțiile lor în teren când au făcut rachetele nucleare și noi nu putem să ne prefacem că lucrăm 20 de ani la un proiect măreț(un tunel prin munți) și de fapt sa facem o fabrică de rachete autonomă (cu rezerve mari de pulberi,piese de schimb,sursa de energie,etc) ?Când vor afla va fi prea târziu și nu vor tăia ei legăturile cu noi pt asta,daca chiar vor zona asta strategică în coasta rușilor.Ca daca era așa nu cheltuiau atâția bani să susțină Ucraina ….Ca avem capete seci și strategi prosti (mai degrabă niste plagiatori,spagari la conducere),DA,perfect adevărat dar câtuși de puțin dacă făceau ceva și pt țară și tot eram mult mai bine decât suntem azi și din punct de vedere social și economic și al siguranței de orice fel(militar,alimentar,etc).Romania ,o tara de prosti ,votanți ai mafiei PSD !!

  2. Noi suntem doar prostii ce trebuie să plătească afacerile lor. De ce să avem de lucru in Romania să fie locuri de muncă mai bine sclavi la americani . Cele 400 de tancuri cumparate au fost luate cu bani imprumutati la care plătim dobanzi . Au venit 100 , pană vin restul 300 se dublează suma cu dobanzi .🫣

  3. VIERMII MILITAURIZAȚI SPECIALI DE SOIUL LUI MĂCIUCĂ, HOPREA… TREBUIE LAPIDAȚI.
    TOȚI ĂIA APROAPE 1900 DE GHINĂRARI ADUȘI PE STADION ȘI LAPIDAȚI!

  4. Taxa de smecherie platita de slugile americanilor in frunte cu izmenarul Ciuca de maciuca, eroul de la Dabuleni.

  5. Cu un plutonier major de intendență ce-ați vrea să cumpărați?…polonice,farfurii, marmite,?…
    Gurile rele zic ca au fost luate doar pentru parada militară!…atât!…
    Asta-i armata si tehnică americană! …nu e de mirare că i-au bătut toți pe unde au fost…vietnam, irak, afganistan, coreea, cuba,…
    Așa că dormiți liniștiți că vă înmormântează stăpânul!…

    • Izmenarii la zid ! Noi clampanim, ei ne vand total,tradatori,isi incarca conturile si se p…..i pe noi ,pana cand ? Ne vom….intr o zi !!! Doamne ajuta i pe ROMANI !

  6. Liderii sindicalistilor de vreme rea… ei si-au pus acordul individual pe la spatele prostilor, pentru distrugerea tuturor inteprinderilor si uzinelor din tara… au complotat si acceptat pentru un pumn de dolari cu smecherii din guvern…. dupa 30 de ani va dati seama ca nu mai ai armata? …

  7. Am lucrat la Automecanica Moreni pana in 1988, se lucra nonstop in trei schimburi. Se faceau TAB-uri si ABI-uri la foc continuu.

  8. Cum de ce cumpărăm armament american, în locul celui românesc. Răspunsul este simplu, chiar prea simplu și este adevărat. Principalul agent de vânzări al CMI ( Complexul Militar-Industrial) american, in Romania se află acum cocoțat în funcție mare, ca fiind beneficiar al sfaturilor Robotului Ion. De când acest individ se afla în funcții de răspunderea la Ministerul Apărării, a început achiziția de armament american, începând cu avioanele F16 SH 2-4, a transportoarelor de paradă, sistemelor Patriot plătite in avans, acum câțiva ani, dar care sunt încă departe de Romania, cu toate că ne aflăm in vecinătatea unui teatru de război, în primul rând aerian, și argumentele pot continua. Dar să revin. Se pune întrebarea daca Romania mai poate fabrica lucruri relativ simple, precum proiectilele de 155 mm. Categoric NU. Păi mai avem industria metalurgică capabilă să ne livreze materialele necesare, oțel, cupru, alamă, etc. ?. Nu. Si cum aceste proiectile, dar și alt tip de muniție, mai necesită și EXPLOZIBIL. Mai fabricăm noi aşa ceva?. NU: Am avut o fabrică performantă la Combinatul Chimic Făgăraș, și care a dispărut, atât fabrica/secția cât și combinatul întreg. Nu mai vorbesc de uzina propriuzisă, capabilă să „asambleze” aceste componente și materiale, într-un produs finit, proiectilul atât de căutat acum, este de domeniul dăruințelor care nu pot fi împlinite.

  9. Mai oameni buni, ăștia ne lasă fără pensii și noi nu facem nimic…. înseamă că ne place și acceptăm situația. Mie mi se pare absurd …chiar nu înțeleg , sunt atâtea sindicate ale militarilor și nimeni nu spune nimic

  10. Intrbatil pe tovarasul IOHNIS ca avenit din voiaj ca nu vazuse JAPONIA si tovarasa azis ai sa mergem si acolo cit mai avem timp

  11. Făgăraș a fost distrus de general de informații Decebal Ilina, plecând Năstase l-am numit secretar de stat pt industria de apărare. Tot el a privatizat uzina Mija veche către arabi și a dat jumătate din poligonul de la Moreni către parcul industrial. Verificați care mai vreți adevărul despre prăduitori industriei de apărare de altădată.

  12. Da, și vom fi apărați de o armată de mercenari in loc să protejăm și să dezvoltăm armata națională ! Vom plăti miliarde de Euro dar cine le va mai utiliza?

  13. După cum răspund unii „contributivi”, România merită tot ce i se întâmplă.
    Cum rămâne cu cei care primesc pensie socială de 1125 lei fără să fi contribuit vreodată?
    Popor de… „dăștepți”.

  14. Banii de autostrăzi. Cumpărăm vechituri care nu folosesc nimănui, doar sa fim fraierii fideli al altora. Ne militarizam pana în măduva oaselor sa nu ne invadeze rusii, ca să poată seca liniștiți occidentalii resursele pana la ultimul strop

  15. ‘nă ziua,

    mon cher, după Vietnam, tot n-a-ți priceputără că răzbelu’-i o chestiune de afacere, și-ncă ce afacere….. Toți mi-s bampiri și prostesc poporu’, că pân’ la urmă tot ăia prostiții mor ,,pentru Patrie” …..vax Albina, pentru Patrie s-a murit odată, acu’ mor proștii ca muștele ca să facă avere bampirii.
    Românica cu ce să mai producă pușcoace, muniție și alte alea, cân’ industria românească este sublimă, da’ lipsește cu desăvârșire.
    Și-acilea tot bampirii lucratără……
    Parol.

  16. Fabricile de armament din (Romania ) le-au distrus pentru că erau cele mai bune și îndeplineau toate condițiile toate au fost cu un rost bravo trădătorilor👺

  17. Bai ciukanezule maidanez, sa ne prinzi pe toti de inteligenta artificiala, bai latraule nazist amerlok 🙂 Atentie la mine, ciukanezule, urmeaza trezirea de dimineata: Drepti, Culcat, Drepti, Culcat !! Acum, proba de dat cu capul in bordura, executarea 10 exercitii, iar daca ti s-a spart cumva capul taua mare si prost din nastere, mergi pana la unitatea Digi 24 sa ti-l schimbe cu altul, ca au destule !! Ha ha ha 🙂 Sa ne prinzi si de oaie, si de k oaie 🙂

  18. Cei care fac contracte pentru a achizitiona Pirania sunt mânjiți pentru a incheia aceste contracte. Primesc bani pentru a cumpăra Pirania. Din cauza asta se achiziționează Pirania in detrimentul lui Saur 2.

  19. SPUNETI ADEVARUL PANA LA CAPAT !, VEZI IMAGINEA !,NU-I PIRANIA E SAUR 2 ROMANESC ,PIRANIA ARE TURELA ACEEA NENOROCITA CARE IMPROASCA PROIECTILELE AIUREA,AU FOST REFUZATE DE NORVEGIENI SI LE-AU BAGAT PE GAT ROMANILOR SAMSARII AMERICANI ,JAFURILE PIRANIA TREBUIAU MODERNIZATE TURELELE CU ELBIT ISRAEL !,
    CA AU VENIT 100 ! DIN 800-1000 CATE AU FOST PLATITE DE CE NU SE SPUNE ?,ASTA_ PRETUL PLATIT PENTRU PROMOVAREA CA MINISTRU AL ARMATEI A BOLOVANULUI MA-CIUCA !.
    CA SUNTEM OBEDIENTI + IDIOTI !,CA PLATIM LA GERU FIARE VECHI ; FRECATELE DE RUGINA !,F16 la a 4 a MANA !, CA LUAM F 16 DE LA NORVEGIENI CU O VECHIME DE PESTE 20 DE ANI !, CA LUAM RACHETE CU RAZA DE ACTIUNE DE 5 KM !, CA PLATIM RACHETE PATRIOT SI NI SE VOR DA NISTE VECHITURI REVOPSITE DIN MAGAZII !,ASTA-I PARTENERIATUL STRATEGIC = SLUGA -STAPAN !.
    CAT TIMP AVEM UN DULAP LA COTROCENI SI UN BOLOVAN PRIM MINISTR NU VA ASTEPTATI LA MINUNI 1,STATI CAPRA !,ASTA VOR EI .

  20. Din ce spune liderul sindical, animalul american nu poate circula pe la noi, din cauză că avem multe dealuri și râuri. Te apucă râsul, măi sindcalistule?

  21. Romaniei i s-a rezervat un viitor luminos. Sa produca doar oale, tigai si ibrice, dar nu performante, alea sa fie cumparate tot de afara!

  22. Suntem în România și….suntem romani!!!!! Pe Fb,aici toți sunt ași dar în realitate suntem o țară de …..dospiți, vax populi și multe altele de genul!!!! Au trecut 30 de ani și tot proștii UE suntem, am cumpărat pentru armată 3 sape și 2 mături acum vin bani și…..luăm submarine, avioane,ozn,etc. Politicienii fură de rup,corupție maximă iar mamaligarii stau și dorm !!!! Nu sunt în stare să iasă în stradă pentru un salar decent,o viață decentă, ies la pensie la 100 de ani dacă jegoșii vor asta dar romanii…..pe Fb.,la scris sunt ași!!!! În rest…..tot cu chiloții rupți în fund suntem,tot ULTIMII în UE la salarii, pensii, spitale, drumuri și încă 100. Dar primii la laude,să ne criticam unii pe alții, etc. De 30 de ani nu sa făcut nimic așa!!!!! Suntem departe de Franța, Grecia și alții….. ,România…….💩💩💩💩

  23. Adica de ce sa dai o avere pe un tractor, ca romanul se descurca cu o pereche de boi, cu caruta pe sosea, etc

  24. Un anume Petre Roman apărea la tv și strigă că industria României e un morman de fiare vechi …..din industria de atunci făcea parte și industria de apărare…..pe el nu-l întreabă nimeni nimic?
    Hei , evreule nu zici nimic pe la vreo televiziune ?

  25. Ăsta vrea să facă un concurs de liniuțe cu Pirahna :))) Mă mir că nu recomandă și deltaplanul românesc în loc de F 16

  26. Bă fraţilor chiar nu se vede că aici este vorba doar de achiziţii fictive şi în relitate ostaşul României este plasat tot în taburile vechi doar revopsite şi aşa spusa remodernizare dar banii contribuabilului ţării ajunge în buzunarul mare şi adânc al hoţiei multinaţionalistilor

  27. Mai întâi să nu uităm că saur 2 e un proiect de pe vremea când încă mai aveam fabrica de motoare( nu că ar fi fost bune), de oteluri speciale, de pulberi. Nu cred că saur 2 a avut o carcasă macar stanag 2 spre 3, senzori decenți, o turelă reușită dezvoltata local( până și Slovenia, Bulgaria și Cehia își fac în mare propriile turele de ifvuri sau apcuri). Pentru că psd și Secu, apoi și dreapta, au sabotat masiv industria de apărare( alaturi și de cea civilă). In fapt au sabotat toată țara cât și viitorul nostru. Că ne trebuie 500 de transportoare amfibii gen Lav 3/25, plus ifvuri gen cv9035, 9040,90-120, aav7 ptr infanteria marina…e adevărat. Ne trebuie enorm de multe…Submarine, vânători de munte extinși și bine dotați, rachete Stinger, artilerie moderna, o noua pușcă de asalt, încă 12-18 F16 block 40-52, elicoptere de atac plus black hawk…o doamne. Am dormit în ultimii 33 de ani și acum e cam complicat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger