AcasăSOCIALSindicaliștii acuză: polițiștii și militarii, sacrificați de CCR

Sindicaliștii acuză: polițiștii și militarii, sacrificați de CCR

Tăierile de pensii, doar la polițiști și militari. Sistemul, la un pas de colaps

Sindicaliștii din MAI avertizează că decizia Curții Constituționale referitoare la legea pensiilor de serviciu îi va favoriza pe magistrați, sacrificându-i pe polițiști și militari. Peste 5.000 de polițiști sunt deja pregătiți să se pensioneze, aducând sistemul în colaps, susține conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Totodată, sindicaliștii atrag atenția Guvernului că nu vor accepta în niciun fel o nouă lege a salarizării, până actuala lege nu va fi aplicată integral.

Semnalele care vin dinspre CCR sunt din ce în ce mai clare: pensiile de serviciu ale magistraților vor fi salvate. În schimb, pentru militari și polițiști, legea merge înainte. ”Cu siguranță, magistrații își vor urmări interesul și vor decide în favoarea lor, fără să țină cont de militari și polițiști. Decizia Curții Constituționale va spune exact așa cum am intuit noi de la început, și anume că această lege de modificare a pensiilor de serviciu va fi declarată constituțională în ansamblul ei și neconstituțională pentru magistrați. Astfel, singurii sacrificați vor fi militarii și polițiștii, care se vor vedea cu pensiile micșorate. În același timp, va fi declarată neconstituțională și acea prevedere cu posibilitatea de a mai rămâne în sistem până la sfârșitul lui 2028 și să se pensioneze pe aceleași prevederi legislative de acum. Asta va face ca, după ce se publică decizia în Monitorul Oficial și după ce legea va fi trimisă din nou în Parlament, cel puțin 5.000 de polițiști se vor pensiona, ca să nu riște să li se micșoreze pensiile și sistemul va intra în colaps”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Între timp, însă, polițiștii așteaptă rectificarea bugetară din această lună pentru ca Guvernul să-și respecte promisiunea de a aplica Legea 153/2017 în integralitatea ei, astfel încât și polițiștii și militarii să intre în grila de salarizare, ca și celelalte categorii de bugetari. ”Dacă se va aplica Legea 153/2017 în integralitatea ei, salariile polițiștilor vor crește, în medie, cu 400 de lei. Și noi sperăm să o obținem după rectificarea bugetară din august, astfel încât să intre în plată din septembrie, așa cum ni s-a promis. La fel cum au găsit bani pentru celelalte categorii profesionale care au făcut grevă și au blocat sistemul, așa trebuie să găsească și pentru noi. Sper să conștientizeze situația în care ne aflăm acum: demisii pe bandă rulantă, neatractivitate în sistem și creștere a infracționalității”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

4.500 de lei, salariul pentru agentul debutant

Sindicaliștii din MAI susțin cu tărie că nu vor fi de acord cu nicio altă lege a salarizării până nu se va aplica și polițiștilor Legea 153/2017, așa cum toate categoriile socio-profesionale au intrat în grila de salarizare. ”Dacă vor veni cu noua lege și nu o vor aplica pe cea actuală, vor aplica niște majorări care pe noi ne vor dezavantaja. Nu există niciun fel de discuție pe tema aceasta și nu vom renunța sub nicio formă la solicitarea noastră, pentru că asta e normalitate și familia ocupațională trebuie respectată. Totodată, am solicitat ca în noua lege a salarizării să se țină cont de specificul meseriei, de riscuri, de interdicții și incompatibilități, în așa fel încât salariul unui agent debutant să plece, ca și în cazul personalului didactic, de la salariul mediu brut pe țară. Astfel, salariul net al unui polițist să ajungă la 4.500 de lei, față de 2.300 de lei, cât este acum”, a afirmat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Scad salariile?

Potrivit conducerii SNPPC, există o posibilitate ca nouă lege a salarizării să fie similară Legii 153/2017, cu aplicare etapizată și coeficienți care să se raporteze la salariul minim pe economie. ”Dar ne putem aștepta la orice. Eu mă aștept chiar la o scădere a salariilor, cum s-a întâmplat în 2018 la trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și ni s-a spus că vor crește salariile cu 25% și au scăzut cu 23%. Luni este prima întâlnire la Ministerul Muncii cu reprezentanții familiei ocupaționale din apărare, ordine publică și securitate națională și conferedrațiile sindicale și sperăm să avem și un draft al noii legi a salarizării”, ne-a mai spus vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
11.468 afisari

101 COMENTARII