AcasăSOCIALSindicaliștii acuză: polițiștii și militarii, sacrificați de CCR

Sindicaliștii acuză: polițiștii și militarii, sacrificați de CCR

Tăierile de pensii, doar la polițiști și militari. Sistemul, la un pas de colaps

Sindicaliștii din MAI avertizează că decizia Curții Constituționale referitoare la legea pensiilor de serviciu îi va favoriza pe magistrați, sacrificându-i pe polițiști și militari. Peste 5.000 de polițiști sunt deja pregătiți să se pensioneze, aducând sistemul în colaps, susține conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Totodată, sindicaliștii atrag atenția Guvernului că nu vor accepta în niciun fel o nouă lege a salarizării, până actuala lege nu va fi aplicată integral.

Semnalele care vin dinspre CCR sunt din ce în ce mai clare: pensiile de serviciu ale magistraților vor fi salvate. În schimb, pentru militari și polițiști, legea merge înainte. ”Cu siguranță, magistrații își vor urmări interesul și vor decide în favoarea lor, fără să țină cont de militari și polițiști. Decizia Curții Constituționale va spune exact așa cum am intuit noi de la început, și anume că această lege de modificare a pensiilor de serviciu va fi declarată constituțională în ansamblul ei și neconstituțională pentru magistrați. Astfel, singurii sacrificați vor fi militarii și polițiștii, care se vor vedea cu pensiile micșorate. În același timp, va fi declarată neconstituțională și acea prevedere cu posibilitatea de a mai rămâne în sistem până la sfârșitul lui 2028 și să se pensioneze pe aceleași prevederi legislative de acum. Asta va face ca, după ce se publică decizia în Monitorul Oficial și după ce legea va fi trimisă din nou în Parlament, cel puțin 5.000 de polițiști se vor pensiona, ca să nu riște să li se micșoreze pensiile și sistemul va intra în colaps”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Între timp, însă, polițiștii așteaptă rectificarea bugetară din această lună pentru ca Guvernul să-și respecte promisiunea de a aplica Legea 153/2017 în integralitatea ei, astfel încât și polițiștii și militarii să intre în grila de salarizare, ca și celelalte categorii de bugetari. ”Dacă se va aplica Legea 153/2017 în integralitatea ei, salariile polițiștilor vor crește, în medie, cu 400 de lei. Și noi sperăm să o obținem după rectificarea bugetară din august, astfel încât să intre în plată din septembrie, așa cum ni s-a promis. La fel cum au găsit bani pentru celelalte categorii profesionale care au făcut grevă și au blocat sistemul, așa trebuie să găsească și pentru noi. Sper să conștientizeze situația în care ne aflăm acum: demisii pe bandă rulantă, neatractivitate în sistem și creștere a infracționalității”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

4.500 de lei, salariul pentru agentul debutant

Sindicaliștii din MAI susțin cu tărie că nu vor fi de acord cu nicio altă lege a salarizării până nu se va aplica și polițiștilor Legea 153/2017, așa cum toate categoriile socio-profesionale au intrat în grila de salarizare. ”Dacă vor veni cu noua lege și nu o vor aplica pe cea actuală, vor aplica niște majorări care pe noi ne vor dezavantaja. Nu există niciun fel de discuție pe tema aceasta și nu vom renunța sub nicio formă la solicitarea noastră, pentru că asta e normalitate și familia ocupațională trebuie respectată. Totodată, am solicitat ca în noua lege a salarizării să se țină cont de specificul meseriei, de riscuri, de interdicții și incompatibilități, în așa fel încât salariul unui agent debutant să plece, ca și în cazul personalului didactic, de la salariul mediu brut pe țară. Astfel, salariul net al unui polițist să ajungă la 4.500 de lei, față de 2.300 de lei, cât este acum”, a afirmat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Scad salariile?

Potrivit conducerii SNPPC, există o posibilitate ca nouă lege a salarizării să fie similară Legii 153/2017, cu aplicare etapizată și coeficienți care să se raporteze la salariul minim pe economie. ”Dar ne putem aștepta la orice. Eu mă aștept chiar la o scădere a salariilor, cum s-a întâmplat în 2018 la trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și ni s-a spus că vor crește salariile cu 25% și au scăzut cu 23%. Luni este prima întâlnire la Ministerul Muncii cu reprezentanții familiei ocupaționale din apărare, ordine publică și securitate națională și conferedrațiile sindicale și sperăm să avem și un draft al noii legi a salarizării”, ne-a mai spus vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
11.438 afisari

101 COMENTARII

  1. N-a reusit el Basescu sa cistige in lupta cu militarii, vor reusi ciolacu si verner ?
    Niciodata !

  2. Că mare brânză fac și polițiștii ! Buna parte dintre ei sunt spagari și corupți și folosesc uniforma pt a primi și a însuși prin abuz avantaje materiale. Niste nescoliti spagari și mai hoți de at multi dintre cei pe care-i. Abuzează

    • La fel și militarii. Tot brânza mare.
      Ne apără partenerii noștri strategici cu trupele lor pripășite pe la noi, cât mai e ceva de furat pe aici. Suntem încă țară bogată așa că putem să stăm liniștiți.

  3. Că mare brânză fac și polițiștii ! Buna parte dintre ei sunt spagari și corupți și folosesc uniforma pt a primi și a însuși prin abuz avantaje materiale. Niste nescoliti spagari și mai hoți decat multi dintre cei pe care-i. abuzează

  4. Este normal ca politistii sa fie bine platiti. Un salariu decent, chiar de la inceput. In schimb, este total anormal sa se pensioneze la 45 de ani! In special cei care toata viata au stat pe la birou. Si dupa sa ii vezi in alte functii de stat.
    In afara politistii lucreaza pana la aceeasi varsta ca toti ceilalti. Asta este normalitatea. Si trebuie luat si retroactiv. Mare abuz sa pensionezi functionari la 45 de ani. Cazurile speciale – ofiteri care au lucrat sub acoperire in diferite misiuni etc – acestia pot avea evident alt statut. Pensionati devreme. Insa trebuie sa aiba toti un salariu decent. Si politistii si profesorii, daca s-a putut pentru medici si avem atatea consilii de administratie unde sunt o groaza de pilosi care nu lucreaza nici jum ora pe luna si iau indemnizatii uriase… se poate si ca toti functionarii publici sa fie platiti decent. In cazul politistilor toti cei de pe teren.

    • @Anonim 2023-08-02 13:15 13:15:14
      Mentalitate Constructiva….
      Dupa ww2…armata…”17.500 de ofițeri, 22.500 de subofițeri, 4.500 de maiștri militari și 135.500 trupă”
      Sursa
      https://historia.ro/sectiune/general/planul-in-10-puncte-de-comunizare-a-romaniei-din-2223017.html
      Adica 44.5000 cadre,restul trupa,militari in termen cum am facut si Eu armata…
      In Ungaria politia e militarizata si exista un politist la o mie locuitori….adica aici 20.000 si militarizati
      Serviciile demilitarizate toate
      Sa faca toti barbatii peste 18 ani 6 luni de armata…1 luni instructie si 5 luni sa „serveasca”…aveti armata…politie…au si cadrele activitate…acum in Franta Germania si Polonia se vorbeste de reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger