AcasăSOCIALSimulare Evaluare Naţională 2023. Zi cu emoții pentru elevii de clasa a...

Simulare Evaluare Naţională 2023. Zi cu emoții pentru elevii de clasa a VIII-a. Prima probă scrisă: cea la română

Simulare Evaluare Naţională 2023 (sursa foto: alba24.ro)

Zi cu emoții pentru elevii claselor a VIII-a din București și din țară, care se pregătesc deja pentru examenul din vară. Luni încep probele simulărilor pentru Evaluarea Națională (simularea EN VIII). Conform calendarului anunțat de Ministerul Educației, prima probă scrisă e cea la limba şi literatura română.

Din câte s-a anunțat oficial, accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30, iar probele încep la ora 9.00 – moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore – din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Urmează simularea la matematica

sursa foto: edu.ro

Potrivit calendarului anunțat, luni se va desfășura simularea la proba scrisă la limba și literatura română, urmată, marți, de cea la matematică. Pe 22 martie este programată simularea la limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă). Rezultatele urmează să fie comunicate pe 29 martie.

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor – a transmis Ministerul Educației. „Pentru simularea EN VIII, subiectele sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul”, a informat sursa citată.

Notele nu se trec în catalog – decât în situații excepționale

Obiectivele simulării sunt, potrivit Ministerului, „familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real & optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale”.

Ministerul Educației mai anunță că rezultatele obținute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care acestea s-au desfășurat, „prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vară”.

Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog, însă, în situațiile „excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați”.

Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat este programată să înceapă luni, 27 martie, cu proba la limba și literatura română.

author avatar
Andrei Coman