AcasăSOCIALServicii de sănătate contra cost. Gratuitatea în spitale, doar dimineața

Servicii de sănătate contra cost. Gratuitatea în spitale, doar dimineața

Alexandru Rafila vrea să dea și mai mulți bani medicilor, din buzunarele pacienților

Pentru că, așa cum a declarat și Alexandru Rafila, nu există mijloace legale pentru a-i obliga pe medici să lucreze ori la stat, ori la privat, Ministerul Sănătății a găsit o altă soluție. Medicii din spitale să lucreze tot la stat, dar în afara programului, iar pacienții să plătească pentru aceste servicii. Cum s-ar zice, dimineață, pe cardul de asigurat, iar după -amiază, contra cost. Mai mult, în planul de acțiuni sectoriale privind resursele umane în sănătate, este prevăzută și introducerea, în spitalele publice, a serviciilor de sănătate plătite din buzunarul pacienților.

Evaluarea OMS a problemelor resurselor umane din Sănătate din România, făcută pe bani, bineînțeles, nu a adus nicio informație nouă. Am aflat, însă, că nu există date centralizate privind repartizarea medicilor de diferite specialități pe unități sanitare. Singurul lucru subliniat în mod repetat în evaluarea experților OMS a fost criza medicilor de familie din zonele rurale, și nu numai, pe care o știam deja. În planul de acțiuni se vorbește despre un deficit al cadrelor medicale, pe anumite specialități și în anumite zone. Avem însă o criză de medici la nivel național? Mulți reprezentanți ai sistemului susțin că nu. În realitate este vorba despre o supraaglomerare a centrelor universitare din marile orașe și o lipsă de atractivitate pentru restul. Se mai pune și problema plecării tinerilor medici în afara țării, dat fiind criza de personal de specialitate din UE. Aici lucrurile sunt simple, în Occident facultatea de medicină se face pe bani grei, iar în România este gratis, iar un contract încheiat între studenți și statul român, care să-i oblige să profeseze un număr de ani în țară, ar rezolva problema, un lucru, de altfel, vehiculat acum ceva vreme. Salariile în Sănătate au crescut enorm, depășindu-le pe cele din Occident, însă toate soluțiile OMS și ale Ministerului Sănătății pentru resursa umană sunt centrate tot pe bani. Una dintre acestea este majorarea veniturilor medicilor din spitale prin posibilitatea de a lucra în afara programului, tot în spital, dar pe banii pacienților.

Niciun cuvânt despre plata în funcție de activitate

Despre plata medicilor în funcție de activitate și de performanțe, OMS nu a scos niciun cuvânt. Astfel că medicii iau aceeași bani (mulți) pentru un volum de muncă total diferit, ca să nu mai vorbim de complexitatea cazurilor. În schimb, se va umbla serios la aglomerarea de medici de pe secții. Astfel Ministerul Sănătății va revizui numărul de posturi necesare în funcție de volumul de activitate al structurilor în cauză (secții, departamente etc.) și va adapta angajarea personalului spitalicesc ținând cont de planificarea nevoilor de personal specializat. Mai mult, se vor introduce condiții de lucru mai flexibile pentru personalul spitalicesc, cum ar fi transformarea contractelor de muncă pe secții în contracte de muncă pe spital, pe baza nevoilor actuale, astfel încât să se îmbunătățească managementul personalului și furnizarea de servicii. Iar pentru capacitatea neutilizată, se vor introduce servicii elective, pe banii bolnavilor, adică încet, încet, spitalul devine un mixt de public și privat.

Și mai mulți bani

Unul dintre punctele centrale ale planului de acțiuni al Ministerului Sănătății este acordarea de stimulente medicilor, asistenților medicali, moașelor la intrarea pe piața muncii în zonele rurale și insuficient deservite. Stimulentele vor fi financiare, prin  creștere salarială, sprijin financiar pentru cheltuielile de trai, rambursarea împrumuturilor pentru studenți și condiții de lucru. Totodată, personalul medical din aceste zone va beneficia și de condiții sporite de trai, prin facilități pentru locuit, de exemplu, condiții sanitare, electricitate, alimentare cu apă, internet, telecomunicații etc., transport, locuri de muncă pentru soț/partener. Bani mai mulți vor primi și medicii din specialitățile deficitare, sub formă de prime și garanții de stat. Despre sursele de finanțare, nu se pomenește mai nimic, în afara unei direcționări spre autoritățile locale, care, evident, nu vor avea de unde să plătească acești bani. În rest, planul de acțiuni prevede înființarea unor comisii, grupuri și grupulețe, care să monitorizeze marile măsuri propuse de experții OMS.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.029 afisari

47 COMENTARII

    • Iata un mod elegant in care „statul” demonic aplica prin tortura mortii lente agenda de reducere a popvlatiei si executa directivele ritualice Cabalei Globalist -Pedofil -Canibale.

      • Ba , cu asemenea politicieni NU mai aveti nevoie de Nazistii SS. si nici de lagare de exterminare

        Cica intreruperea curentului ,a caldurii , a apei calde si reci , trecerea alimentelor pe cartele infometarea si saracirea poulatiei etc etc , cum facea Ceausescu sunt demodate
        Acum e nevoie de ceva mai radical

    • Stie cineva care este situatia sinuciderilor in Romania ? Ceva indicatori de statistica pe ltimii 2-3 ani..

    • nea rafila fiu de tortionar stalinist te anunt ca mi se opreste pe star in fiecare luna 1200 lei ptr CAS. Romania nu mai e stat social?

    • Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

      Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

      Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

      Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

  1. Da ar fi o idee daca toate consultatiile s ar inregistra, on line, la fisc, dupa ora la care se da consultatia.
    Dar ar fi o mare problema.
    Toti s- ar inghesui dimineata iar cei cu urgenta s ar putea programa poate dupa o luna !
    Ar trebui dublate salariile in orase mici si sate, cu posibilitatea ca sa aiba compensatie pentru chirie sau utilizarea ei pentru plata ratei la cumpararea casei.Se poate la militari, de ce nu pentru medicii din zonele defavorizate ?

  2. dimineatza
    apare Kostyia ….constipat
    si aia au chef de ras:
    dupa cateva ore l-ar discrimina mai rau decat hingherii!
    (oboseala la creier dauneza grav sanatatii)

  3. Bai prafila, bai fiu de sekurici ordinar, salveaza-i pe romanasi, de sa le mearga toti fulgii 🙂 Ce atatea vacante prin spitalele de stat, sa mai mearga in grup organizat si in cateva excursii tematice prin Donbass, asa cum ar vrea foarte mult dulapul si maciukanezul maidanez, ca doar acum vor contrui rapid 4 noi spitale de campanie, pentru toti ologii care vor mai si ajunge de acolo inapoi, de pe campiile de neam prost din ukro-na-zia nazistului criminal de zdreanta de zdrelinski 🙂 Scapa numai care poate, bai prafila, nu uita sa ii vaxxinezi in cap si pe cei 2 copii de zerox ce ii ai pe acasa, ca nu te-ai tinut de cuvant, tot tragi de timp, bai pakaliciule cu ochii cam prea albastrii 🙂 Si nu uita sa ii dai si cateva banane zilnic si la taranul ala jegos de Gheorghitza Muitza, nici ala nu si-a capsat in cap progeniturile lui de neam prost 🙂

  4. Dreptul la asistenta medicala este consfiintit in constitutie, mai ales daca esti asistat si ai contribuit cat ai fost activ. Sa vedeti procese!!! Au innebunit de tot si politicienii si medicii ahtiati dupa bani. Nu se mai satura. Juramantul lui Hipocrate este pe hartie acolo si atat.

  5. Ziariști neprofesioniști. Salariul unui medic rezident este de 800 euro. Al unui senior ajunge la 2500 euro daca lucrează în mediu periculos. Cum puteți spune că salariile sunt mai mare decât în Occident? Sa vad eu cum plătiți chirie de 300 de euro pe luna, utilități de 150 euro pe lună și vă mai rămân și bani de mâncare, haine, congrese, abonament la reviste.

    • mars prostule , la congrese va plateste big pharma sa dati medicamente vechi si sa omorati oameni , ce reviste ca nu cititi decat can can . ce tot va comparati cu occidentul , acolo sint profesionisti , aici spagari si profanatori de cadavre !

  6. Nu neaparat doar volumul de munca trrbuie sa fie criteriul pt.retributie.Procentul pacientilor vindecati sa fie criteriul de baza.Din partea mea medicul poate sa citeasca ziarul cand intru in cabinet.Dar cand ma trateaza sa apese pana la blana pregatirea de care dispune.

  7. O sa pleci la gunoiul istoriei tradatorule ,al cui esti ba sa anulezi drrptul la asistenta sanitara romanilor care te platesc sa ii ingrijesti??

  8. Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

    Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. .

    Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi.

    Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

    Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

    Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

    Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
    Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

    Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

    Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

  9. ca orice sorosist imputit , continua ce a vrut sa faca voiculescu , iar psd mai voia sa-l puna si presedintele Romaniei !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger