AcasăSOCIALSemnalul vine de la un cunoscut spital de Boli Infecțioase din țară:...

Semnalul vine de la un cunoscut spital de Boli Infecțioase din țară: Creștere accentuată a cazurilor de pneumonie comunitară/Cum se manifestă boala

Semnalul vine de la un cunoscut spital de Boli Infecțioase din țară: Creștere accentuată a cazurilor de pneumonie comunitară/Cum se manifestă boala (sursa foto: Facebook/Ministerul Sănătății)

După ce în ultimii aproape doi ani s-a vorbit îndelung despre COVID-19 și despre problemele cauzate de SARS – CoV – 2, un mesaj venit marți, 17 mai, de la nivelul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara vine să atragă atenția asupra unei alte boli ce se transmite pe cale respiratorie. E vorba despre pneumonia comunitară.

Din direcția unității spitalicești timișorene s-a anunțat că s-a constatat o creștere accentuată a cazurilor de pneumonii comunitare, în ultimele zile, la Spitalul Victor Babeș din orașul de pe Bega.

În ultima săptămână, la acest spital au fost investigați pentru pneumonie comunitară peste 40 pacienți

„În fiecare zi, 10-12 pacienți se prezintă în Ambulatoriu sau la Camera de Garda a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara cu suspiciunea de pneumonie comunitară. Aceasta reprezintă o afecțiune inflamatorie acută a parenchimului pulmonar, de origine infecțioasă”, sună mesajul venit din direcția spitalului timișorean.

În ultima săptămână, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au fost investigați pentru pneumonie comunitară peste 40 pacienți – s-a transmis oficial, din direcția unității medicale.

Această boală, pneumonia comunitară, se transmite pe cale respiratorie, „avand o rată de mortalitate de aproape 15 la sută în cazul pacienților cu comorbidități”, fiind anunțat, totodată, faptul că principala cauză de îmbolnăvire o reprezintă deficitul de imunitate.

Medic: „Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme ușoare”

Unul dintre medicii pneumologi de la spitalul timișorean a oferit o serie de explicații în privința acestei boli.

Timp de aproape 2 ani, datorită protecției oferite de purtarea măștilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare. Așa cum îi spune și numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate. Transmiterea este foarte ridicată, și asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise.

Odată cu renunțarea la purtarea măștii, au început să apară, și acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie. Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme ușoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidități, se impune internarea lui în spital pentru administrarea tratamentului.

Și în această grupa intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronșiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă și care pot prezenta risc vital”, a precizat dr. Geru Gabriel, medic primar pneumolog la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, citat într-o postare fpcută mari, 17 mai, pe pagina oficială de Facebook a unității spitalicești.

Cum se manifestă pneumonia comunitară – la ce semne e bine să fie oamenii atenți

Care sunt semnele care ar trebui să atragă atenția în cazul unei posibile contractări a pneumoniei comunitare? Printre ele – febra de peste 38 de grade, dificultăți respiratorii, dar și dureri de cap.

Mai exact, „pneumonia comunitară se manifestă prin febră înaltă, peste 38 de grade, cu debit acut, frisoane, junghiuri toracice, tuse cu expectorații, dificultăți de respirație, mialgii, hemoptizie (spută cu sânge), cefalee și chiar durere abdominală” – anunță reprezentanții spitalului timișorean.

Dr. Geru: „În cazul pacienților cu comorbidități, există chiar posibiltatea de apariție a unor complicații”

Chiar dacă ne apropiem de finalul primăverii calendaristice, fiind în a doua parte a lunii mai, iar temperaturile au depășit 22 de grade, medicii au constatat o creștere a numărului persoanelor care au dat piept cu această boală. Medicul pneumolog de la spitalul timișorean le recomandă persoanelor în vârstă și celor cu afecțiuni grave să poarte în continuare masca de protecție atunci când se află în colectivități mai mari.

“Până acum vorbeam de o specificitate temporală a cazurilor, în sensul că majoritatea apăreau primăvara devreme și toamna. Acum am constatat o creștere a numărului de persoane ce contractează penumonii chiar și în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt de peste 22-25 grade.

Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi și de o creștere a acestora, iar principalul factor este această imunitate scăzută a pacienților. Iar în cazul pacienților cu comorbidități, există chiar posibiltatea de apariție a unor complicații care pot duce la insuficiență respiratorie, chiar șoc septic, și, de aceea, cei care prezintă un asemenea risc rămân internați în spital.

Recomandarea mea ar fi ca bătrânii sau cei cu afecțiuni grave să continue să poarte mască atunci când sunt în colectivități mari. Trebuie să ne gândim că, totuși, penumonia comunitară are o mortalitate de aproape 15 la sută în cazul pacienților care ajung să necesite spitalizare”, mai spune dr. Gabriel Geru.