AcasăSOCIALSell-Off. Inflația face iures pe Wall Street

Sell-Off. Inflația face iures pe Wall Street

Pe Wall Street s-a instalat panica: investitorii caută să scape de activele depreciate, după ce datele oficiale au arătat că inflația din SUA a crescut neașteptat în august, ceea ce a ridicat spectrul că Rezerva Federală va trebui să acționeze mai agresiv pentru a combate creșterea prețurilor.

Indicele bursier de referință S&P 500 s-a prăbușit cu 4,3 la sută, cea mai proastă zi din iunie 2020, 99 la sută dintre companiile care îl compun scăzând în valoare. Indicele Nasdaq Composite a scăzut cu 5,2 la sută, grupurile din domeniul tehnologiei, considerate cele mai expuse la creșterea ratelor, fiind cele mai afectate de vânzări.

Randamentul datoriei guvernamentale pe termen scurt care urmărește așteptările privind ratele dobânzilor a atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 15 ani, deoarece investitorii și-au mărit pariurile că Fed va trebui să facă mai mult pentru a stopa inflația în creștere.

Acțiunile din Asia au urmat miercuri scăderea de pe Wall Street, indicele de referință Hang Seng din Hong Kong scăzând cu 2%, iar indicele Topix din Japonia cu 1,7%. Indicele CSI 300 din China a scăzut cu 1,3%, în timp ce în Australia, S&P/ASX 200 a pierdut 2,7%.

Marți, investitorii au estimat la 1 la 3 șanse ca banca centrală a SUA să majoreze ratele cu un punct procentual întreg în această lună, potrivit datelor CME Group, mai degrabă decât o creștere de 0,75 puncte procentuale, care rămâne așteptarea consensuală.

Cifrele privind inflația au sporit și mai mult presiunea asupra factorilor de decizie politică de la banca centrală americană, care au promis că vor face tot ce le stă în putință pentru a limita spirala prețurilor.

Aparenta determinare a acestora de a-și respecta promisiunea a stârnit temeri că economia se îndreaptă spre o aterizare forțată.

Big Tech pierde miliarde de dolari

Acțiunile tehnologice sunt deosebit de sensibile la modificările așteptărilor privind ratele dobânzilor, deoarece evaluările se bazează în mare măsură pe perspectivele de creștere viitoare. Potrivit Financial Times, Meta, proprietarul Facebook, și Nvidia, producătorul de cipuri, au fost printre cele mai mari perdante, ambele cu 9%, în timp ce Amazon a pierdut 7%.

Scăderile au tăiat 154 de miliarde de dolari din evaluarea de piață a Apple și 109 miliarde de dolari din cea a Microsoft, ambele companii înregistrând cele mai mari pierderi zilnice din septembrie 2020.

Vânzările de miercuri au afectat aproape toate colțurile piețelor financiare americane. La un moment dat, în timpul zilei de tranzacționare, aproape 2.000 de acțiuni care se tranzacționau la Bursa de Valori din New York și-au pierdut valoarea în tandem, un fenomen întâlnit în mod normal în momentele de stres pe piață.

Investitorii s-au grăbit să se protejeze împotriva unor scăderi suplimentare, investind în contracte de opțiuni de vânzare de acțiuni care ar putea fi plătite dacă piața continuă să scadă.

Mișcările bruște au fost declanșate de cifrele oficiale care arată că prețurile de consum din SUA au crescut cu 0,1% în august față de luna precedentă, față de așteptările pentru o scădere de 0,1%. Rata anuală a fost de 8,3%, în scădere față de 8,5% în iulie, dar mai mare decât cea de 8,1% prognozată de economiștii de pe Wall Street.

Cel mai îngrijorător pentru factorii de decizie ai Fed, creșterea prețurilor de consum de bază – care exclude articolele volatile precum energia și alimentele – a crescut de la 5,9% la 6,3%.

Investitorii de pe piața futures au pariat că rata dobânzii de referință a Fed va fi de 4,17% până la sfârșitul anului, față de așteptările anterioare de 3,86%  Aceasta implică o creștere de 0,75 puncte procentuale în septembrie, plus un alt punct procentual complet de creșteri în cursul lunilor noiembrie și decembrie.

Perspectiva unor dobânzi mai mari a determinat o creștere a dolarului, lăsându-l cu 1,4% mai sus față de un coș de valute din țase țări. Euro și lira sterlină au scăzut, pierzând 1,4% și, respectiv, 1,5%.

În Europa, indicele regional de acțiuni Stoxx 600 a închis cu 1,5% mai jos, după ce în sesiunea precedentă a urcat cu 1,8%. Indicele FTSE 100 de la Londra a pierdut 1,2 procente.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
252 afisari
Zenville

Ultimele știri

Promisiunea lui Florin Piersic, de pe patul de spital. Mesajul emoţionant pe care l-a transmis fanilor

Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic de medicii Spitalului „Foișor” din București, unde este internat actorul în vârstă de 88 de ani. Starea sa...

De ce românii cumpără tot mai mult produsele marcă proprie ale supermarketurilor. Nu e vorba doar despre preţ

Retailerii au observat că au început să se golească, într-un timp cât mai scurt, rafturile pe care sunt aşezate produsele marcă proprie.Cercetările de piață...
proger