AcasăSOCIALȘeful Transgaz îi liniștește pe români. Sterian: Nu există riscul să rămânem...

Șeful Transgaz îi liniștește pe români. Sterian: Nu există riscul să rămânem fără gaze la iarnă sau să raţionalizăm consumul populaţiei!

Ion Sterian, directorul general al Transgaz (sursa foto: cnr-cme.ro)

România este în negocieri avansate pentru a importa gaze din Azerbaidjan, Egipt şi Emiratele Arabe şi nu există riscul ca la iarnă să rămânem fără gaze sau să raţionalizăm consumul populaţiei, a afirmat, marţi, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Acesta a participat la ceremonia organizată la Vadu, judeţul Constanţa, cu ocazia începerii exploatării gazelor naturale în proiectul Midia (zăcămintele Ana şi Doina), operat de compania Black Sea Oil & Gas.

“Din zăcămintele Ana şi Doina intră în sistemul naţional 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, cantitate care a fost prognozată cu mai mulţi ani în urmă. Gazele sunt de foarte bună calitate, cu un conţinut de metan de peste 90%. Ne vor ajuta să reducem dependenţa de gazele de import”, a spus Sterian.

El a precizat că proiectul se derulează conform planului. “Este funcţional totul, că dacă nu era funcţional nu ne întâlneam astăzi aici”, a completat el.

Sterian: Producţia internă este de 23,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi

Potrivit lui Sterian, pe timpul verii, consumul ţării este între 13 şi 15 milioane de metri cubi pe zi. “Zilnic se înmagazinează 10-12 milioane de metri cubi. Astăzi avem 1,2 miliarde de metri cubi în depozite. Producţia internă este de 23,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi inclusiv datorită Romgaz, care a început să pună în producţie sonde din zăcământul Caragele şi până la finalul anului producţia Romgaz va creşte, nu ne mai confruntăm cu un declin anual de 2-3%.

La OMV Petrom, la fel, s-a stabilizat producţia prin măsurile pe care le-au luat”, a susţinut oficialul Transgaz, potrivit Agerpres.

„Noi nu suntem în situaţia altor ţări, la iarnă”

Acesta a arătat că nu sunt motive să ne temem că la iarnă vom rămâne fără gaze: “Trebuie să fim optimişti. Noi nu suntem în situaţia altor ţări, la iarnă, pentru că avem producţia internă, şi nu avem de ce să creăm panică”.

Întrebat dacă e cazul ca românii să-şi reducă la iarnă consumul, el a răspuns: “Eu consider că noi, românii, am fost mereu chibzuiţi. Nu e ceva imperios să venim cu măsuri de raţionalizare, că nu este cazul”.

Sterian: „Trebuie să fim optimişti”

“Împreună cu Guvernul, cu Ministerul Energiei, suntem în discuţii avansate cu Azerbaidjanul pentru importul de gaze, cu Emiratele Arabe Unite, cu compania de stat din Egipt pentru LNG, am operaţionalizat conducta de tranzit pe reverse flow (ambele sensuri – n.r.), astfel încât putem primi inclusiv gaze de la terminalele turceşti, de la Marea Mediterană şi din Marea Marmara. Deci trebuie să fim optimişti. Sper ca într-o zi să se finalizeze şi interconectarea dintre Grecia şi Bulgaria”, a adăugat Sterian.

Întrebat dacă cele 3 milioane de metri cubi de gaze suplimentare care intră în sistemul naţional din această vară din zăcămintele Ana şi Doina ar putea duce la scăderea preţului la iarnă, el a spus că preţul gazelor se formează pe bursă, însă un plus de 3 milioane de metri cubi la oferta de gaze înseamnă mult.

author avatar
Andrei Coman