AcasăSOCIALSecuritatea națională, în pericol. Vor să închidă industria de apărare

Securitatea națională, în pericol. Vor să închidă industria de apărare

Ministrul Claudiu Năsui, acuzat că îngroapă industria de apărare

Sindicaliștii din industria de apărare avertizează că actuala conducere a Ministerului Economiei nu face decât să îngroape acest sector. Noii membrii ai Consiliilor de Administrație au întocmit planuri de restructurare, cu insolvențe și reduceri de personal, fapt care va face imposibilă producția la declanșarea planului de mobilizare.

Președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (​ASIAA), Constantin Bucuroiu, arată că în momentul în care a venit la minister Claudiu Năsui s-au stopat toate investițiile și că din cele 396 de milioane de lei solicitate pentru investiții, s-au aprobat doar 5,8 milioane de lei. Sindicaliștii spun că acești bani nu pot acoperi nici cele mai elementare investiții ale unei singure societăți și că fabricile se află acum într-o situație disperată, după ce au comandat anumite utilaje speciale pentru tehnica de luptă, care ar fi trebuit aduse din străinătate.

”Acum e o nebunie totală, că directorii nu mai au cum să achite ce au comandat. Industria de apărare era într-un moment de creștere ușoară, după perioada Tudose, Bădălău, Popescu, pentru că s-au băgat niște bani pe investiții, începusem să discutăm și problema salariilor, găsisem niște formule de a sprijini acest sector, începusem să avem comenzi, dar acum nu se mai întâmplă absolut nimic, Ministerul Economiei stă în stare amorfă. În afară de niște vizite stupide, în care cei de la conducerea Ministerului Economiei se uită ce este de vândut, nu fac absolut nimic. În vizitele pe care le-au făcut au tot întrebat ce active avem și pe care nu le folosim în acest moment pentru contracte și pentru comenzi”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, Președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică.

Puși pe insolvențe și disponibilizări

Sindicaliștii din industria de apărare susțin că există o mare îngrijorare printre salariați, mai ales după implementarea în CA-urile societăților din sector a unor tineri veniți din corporații. ”Ei nu știu ce înseamnă Legea 232, a industriei de apărare, ei nu știu ce înseamnă să fii în sectorul producției de apărare, unde ai responsabilități, unde ești obligat să fii pregătit în orice moment într-o situație critică să poți să produci la capacitate maximă, de aceea este prevăzută o organigramă de avarie, care trebuie asigurată, indiferent cât sau dacă se lucrează. Acești tineri din CA-uri vor să treacă la insolvențe și disponibilizări de personal”, afirmă Constantin Bucuroiu. Acesta ne spune că, de exemplu, Fabrica Tohan din Brașov are depozite unde sunt produse care trebuie să fie pregătite să asigure capacitatea Ministerului Apărării Naționale de a răspunde. Pentru aceste depozite, Tohan Brașov, din cei 420 de angajați, 140 asigură numai paza lor, în loc să participe la producție. Pentru că cei 140 sunt meseriași, nu sunt paznici, și din cauza faptului că nu îi pot folosi, nici comenzi foarte multe nu au, că le lipsește forța de muncă. ”Statul ar trebui să asigure prin Jandarmerie paza aceste depozite, că ați văzut cazul Arad, și dați-vă seama ce ar însemna o breșă la asemenea depozite”, ne-a precizat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.

Salariul minim pentru tinerii angajați

Deși este o industrie cu un specific foarte dificil, care necesită înaltă calificare, salariile oferite tinerilor din sector sunt absolut demotivante, sindicaliștii considerând că intenția Guvernului și a Ministerului Economiei este de a îngropa industria odată cu ieșirea la pensie a celor care au mai rămas. ”Salariul mediu net la Automecanica Moreni, de exemplu, este de 2.200 de lei, în timp ce femeia de serviciu de la primăria din oraș are 2.900 de lei. Salarii de 1.350 de lei au tinerii pe care noi vrem să-i atragem ca să putem întineri forța de muncă. Dacă cineva crede că pot fi păstrați acești oameni cu asemenea venituri se înșeală amarnic. Asta este o bătaie de joc și cred că bine gândită atâta timp cât se urmărește îngroparea industriei de apărare, odată cu pensionarea salariaților, care se va produce în cel mult cinci ani. Păi dacă se fac disponibilizări, dacă forța de muncă îmbătrânește și nu sunt stimulate angajările, cine răspunde la planul de mobilizare? Că industria este acum la limita limitelor”, a mai afirmat Constantin Bucuroiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.