AcasăSOCIALSecuritatea alimentară mondială se află la răscruce

Securitatea alimentară mondială se află la răscruce

Țări vulnerabile, criză de aprovizionare, creșterea prețurilor

India, cel mai mare exportator de orez,  a anunțat că va interzice unele livrări. Este un efort al celei mai populate națiuni din lume de a controla prețurile interne înainte de un an electoral important – dar a lăsat un gol imens de aproximativ 10 milioane de tone de cereale de care consumatorii au nevoie, aproximativ o cincime din exporturile globale.

Lumea se află într-un „punct de inflexiune”, a declarat pentru AP Beau Damen, responsabil cu resursele naturale din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cu sediul la Bangkok.Chiar și înainte de restricțiile impuse de India, țările cumpărau deja cu frenezie orez, creând o criză de aprovizionare și o creștere a prețurilor. Și Emiratele Arabe Unite au suspendat exporturile de orez pentru a-și menține stocurile interne

Securitatea alimentară globală este deja amenințată, deoarece Rusia a oprit un acord care permitea Ucrainei să exporte grâu, iar fenomenul meteorologic El Nino împiedică producția de orez.Țările asiatice, unde se cultivă și se consumă 90% din orezul din lume, se confruntă cu probleme de producție.

„Prețul orezului la nivel mondial este deosebit de îngrijorător”, avertizează Qingfeng Zhang,  director senior  la Banca Asiatică de Dezvoltare. „Ceea ce pare să fie clar este că volatilitatea prețurilor la alimente va continua în lunile următoare”. „Prețurile au crescut cu siguranță, iar acest lucru contribuie la alarmă și, de asemenea, la povești despre oameni care își fac stocuri de panică”, a precizat Erica Tay, economist la Maybank.

Alimentele reprezintă o pondere mare – aproximativ 30% până la 40% – din coșul indicelui prețurilor de consum pentru cea mai mare parte a Asiei emergente. Excluzând Australia, India și Thailanda, majoritatea țărilor din Asia-Pacific sunt importatoare nete de alimente. Singapore și Hong Kong depind de importuri pentru 100% din nevoile lor de consum de orez. Orice scumpire a mâncării se va adăuga în cifrele inflației.

Gospodăriile cu venituri mici vor fi, fără îndoială, cele mai afectate, indiferent dacă se află sau nu în țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare, a declarat Paul Hughes, economist-șef agricol și director de cercetare al S&P Global.

Condițiile de secetă pe care se așteaptă ca El Nino să le aducă în mare parte din Asia în cursul acestui an vor avea un impact asupra culturilor de orez. Thailanda – al doilea mare exportator de orez din lume – își încurajează fermierii să planteze mai puțin, în încercarea de a economisi apă. Aceleași condiții de secetă vor afecta producția de ulei de palmier din Malaezia și Indonezia,  precum și grâul și orzul din Australia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor