Profitând de agitația cu pandemia, parlamentarii au strecurat un proiect de lege care desființează, practic, toate restricțiile la cumpărarea terenurilor agricole de către străini. Dacă acesta va fi votat de Camera Deputaților, securitatea alimentară a României va fi într-un mare pericol, având în vedere că totul va pleca la export.
Legea privind vânzarea terenurilor agricole, intrată în vigoare în octombrie 2020, care asigura protecția pământurilor românești în fața fondurilor speculative, urmează să fie desființată de Parlament. Senatorii au inițiat un proiect de act normativ care desființeză practic toate restricțiile impuse de lege, care împiedicau acapararea terenurilor românești de către străini.
Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO” și Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR” au atras atenția că obiectivul principal al Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan, actualizată la zi, era de a reduce și de a combate specula cu terenuri și fenomenul de acaparare a terenurilor din România, fiind exemplul negativ cel mai elocvent din UE. ”Suntem singura țară din UE care nu are o situație statistică din care să reiasă concret ce suprafață de teren este deținută în proprietate și ce suprafață este exploatată de străini pe persoană fizică sau prin intermediul unor societăți comerciale, pe acțiuni, fonduri de investiții etc. Facem un apel la parlamentari să conștientizeze, susțină și asigure, că forma proiectului legislativ aprobat, menține condițiile privind domiciliul național, obligația achitării unui impozit de 80% pentru diferența de preț al terenurilor extravilane vândute mai devreme de 8 ani și să fie introduse articole noi care să statueze interzicerea dării în plată dacă nu se parcurge și respectă procedura din prezenta lege, introducerea unui plafon pentru persoanele fizice și juridice care vor să achiziționez teren, rămânând ca în arendă, să se poată exploata suprafețe nelimitat, de oricine”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată parlamentului de către organizațiile fermierilor români.
La un pas de a rămâne fără pământuri
Președintele Pro Agro, Ionel Arion, arată că Legea privind vânzarea terenurilor, care a intrat în vigoare anul trecut, deși a fost blocată de Guvern, a produs efecte salvatoare, ajutându-i pe fermieri să nu-și piardă pământurile. Pe fondul legii care a intrat în vigoare din 2020, deși nu a putut fi aplicată, marile companii de inputuri, marii traderi de cereale nu au putut executa fermierii anul trecut și nu au putut prelua abuziv fermele. Asta i-a salvat. După seceta de anul trecut ne mai trebuia și libera vânzare și acapararea terenurilor, că în rest era țara foarte bine. Faptul că ei nu au putut să facă lucrul acesta, pentru că i-a împiedicat legea, au venit și au impulsionat în Parlament modificarea legii. Este o propunere legislativă, la inițiativa unor senatori, care, practic, desființează orice fel de restricții la vânzarea terenurilor agricole către străini. Vor să scoată lista de preemptori, să nu se mai taxeze cu 80% revânzarea, să nu mai fie nicio condiție de genul să fii locuitor al acestei țări, nimic”, ne-a declarat Ionel Arion, președintele Pro Agro.
Producători de materie primă
Dacă proiectul va fi aprobat, fermierii mici și medii vor fi din ce în ce mai afectați, pentru că vor pierde suprafețele, susține conducerea Pro Agro. ”Jucătorii mari vor veni în piață și vor supralicita arenda și vor acapara suprafețele și vor stăpâni regiunile. Se vor desființa ferme, vom avea o presiune pe bugetul social al statului, pentru că acei oameni se vor duce pe ajutoare sociale. Vom fi o țară bogată agricol, dar neproductivă din punct de vedere agroalimentar. Vom fi doar producători de materie primă, care se va exporta și se va reîntoarce ca produs finit de câteva ori mai scump. Nu vom avea dezvoltare, nu vom avea zootehnie, ci doar materie primă. Și atunci vom avea un deficit comercial și mai mare, un deficit alimentar mai mare, vom fi dependeți de importuri alimentare”, ne-a mai precizat președintele Pro Agro, Ionel Arion.