AcasăSOCIALSecretomanie totală la mini-centralele nucleare. Ce finanțează, de fapt, SUA?

Secretomanie totală la mini-centralele nucleare. Ce finanțează, de fapt, SUA?

Americanii plătesc experimentele nucleare în România

Joe Biden a anunțat că va finanța cu 14 milioane de dolari studiile de inginerie și proiectare a mini-centralelor nucelare în România, deși obligația acestor operațiuni revine producătorului. Pe ce anume vor fi cheltuiți acești bani nu se știe, pentru că în jurul proiectului este o secretomanie totală. Cel mai probabil se va încerca urgentarea amplasării experimentale a reactoarelor modulare în România, în condițiile în care acestea ar fi trebuit să fie gata în 2028.

Tehnologia SMR a companiei NuScale este pregătită pentru amplasare în viitorul apropiat, fiind capabilă să livreze modulele cel mai devreme în 2028, scrie Ambasada SUA la București. Aceeași ambasadă a anunțat că mini-centralele nucleare vor înlocui termocentralele pe cărbune. Cum termocentralele se închid în totalitate în 2025, este foarte posibil ca în România să se facă primele experimente ale reactoarelor modulare și să se grăbească lucrurile, sărind etape importante. Mai mult, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, pe lângă reactoarele modulare, se va lucra, în paralel, și pentru construirea reactoarelor 3 și 4 la Cernavodă, deși nu există nimic concret și nici măcar incipient în aceste proiecte. ”Alături de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate. Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creșterea economică, atât prin revitalizarea lanțului de furnizori, cât și prin poziționarea României ca lider regional al acestei industrii. Tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale, respectă cele mai înalte standarde de siguranța nucleară”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

La Doicești, dispare totul în jur

Pentru că reactoarele emit o anumiă cantitate de radiații, trebuie calculată o rază de execludere în jurul acestora. În cazul fostei termocentrale de la Doicești, din județul Dâmbovița, unde s-a stabilit că va fi amplasat primul reactor, vecinătățile care trebuie să dispară sunt un drum național, o cale ferată, o întreprindere și mai multe case ale oamenilor din comună. Primarul localității, Cosmin Stana, susține că nimeni nu i-a informat despre aceste lucruri. Fostul director general al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, ne spune că amplasamentul de la Doicești nu este autorizat. ”Autorizarea amplasamanetului de către CNCAN se face în urma depunerii unei cereri cu rezultatul studiilor referitoare la amplasament, tot ce trebuie cu privire la raza de excludere, pentru că reactorul ăsta emite o anumită cantitate de radiații și, în funcție de asta, se calculează raza de excludere. Banii de la SUA s-ar putea să fie destinați acelor studii de amplasament, pentru că studierea amplasamentului, așa cum a comunicat și Nuclearelectrica, nu a fost încă finalizată. Proiectarea și instalarea le face cel care furnizează tehnologia. Nu știm ce conține acel memorandum, pentru că este tot mai secret pe zi ce trece. Trebuie să ne spună ce s-a semnat în memorandum, că acolo este definit scopul acestei finanțări de 14 milioane de dolari. Nu sunt transparenți deloc”, ne-a declarat Ioan Rotaru, fostul director general al Nuclearelectrica.

Finlandezii, țepuiți de francezi

Faptul că SUA ne dau 14 milioane pentru mini-centralele nucleare este ca și cum cineva vrea să cumpere o mașină și cel de la care cumpără îi dă niște bani ca să cumpăre mașina, ceea ce este ciudat, susține Ioan Rotaru. Acesta a dat exemplul Cehiei, care a semnat și ea cu americanii, cu alt furnizor, dar a convenit ca întâi să se facă implementarea proiectului în SUA și abia apoi în Cehia. ”Francezii au dezvoltat un nou reactor de putere nucleară (EPR) și l-au vândut direct finlandezilor, să-l implementeze ei. Iar Finlanda a cheltuit până acum o groază de bani și nici azi, după 16 ani, nu a intrat în funcțiune. Cam așa se poate întâmpla și la noi. Întotdeauna cu noile tehnologii apar probleme, ceea ce este normal, pentru că nu ai niciun fel de siguranță că vor funcționa”, ne-a mai precizat fostul director general al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
14.988 afisari

41 COMENTARII

  1. Cei 14 milioane de dolari sunt șpaga oficială care include bani de drum și cazarea în afara României a celor care vor implementa proiectul experimental pe pielea românilor.

    • @Wolf Edmond
      Astia nu sunt sanatatosi,aveti Cuvantul Meu,pe uzina electrica din doicesti am fost cu telefonia mobila prin 2001 dar nu asta e ideea.
      Astea trebuia sa fie langa apa,langa multa apa,adica oltul e cam micutz….doar pe dunare le poti pune…kozlodui parca poftim…..adica e fuziune nucleara….ceea c e cam sf si fisiune nucleara….o bomba nucleara….fisiune nucleara…masa critica…dar si astea sunt tot cu fisiune nucleara…..ati vazut cata bazinul e la cernavoda brat al dunarii canalul dunare marea neagra….asta habar nu au…..oltul e micutz….nu are debit de asa ceva,,,,,se incalzesc repede porcariile astea…..
      Toate Bune Si Felicitari Pentru Articol !!!

    • Ce treabă are Oltul cu jud. Dâmbovița, Doicești este langa Târgoviște, pe lângă asta nu știm ce agent de răcire se folosește, pot fi saruri sau plumb,nu este nevoie neapărat de apa, Apa grea este la reactoarele de tip CANDU, și aia nu circula prin Dunăre, in plus CANDU folosește 400t de uraniu slab îmbogățit (cam cat la Cernobîl) iar cele NuScale folosesc câteva kg de plutoniu, ele sunt funcționale pe navele cu propulsie nucleara de zeci de ani și acolo oamenii dorm și mănâncă la câțiva metrii de ele.

      • A vrut sa spuna ca si Oltul este mic pt o astfel de centrala, cu atat mai mult Ialomita. Nici eu nu am incredere in acest proiect.

  2. SOLUTIA INVENTATORULUI HORNET ESTE CU MULT SUPERIOARA D.P.D.V FINANCIAR SI ECO , CELEI AMERICANE .
    ASA CA ,SUNTEM CONDUSI DE TRADATORI DE TARA SI NEAM.

  3. IAR SUNTEM LUATI DE TAMPITI SI PE POST DE COBAI !.
    MARE RAHAT CU APA RECE CELE 14 MILIOANE $ OFERITI DE AMERICA !,CEVA DE CUTIA MILEI !.CE PARTENERI STRATEGICI SUNTEM ?,ROMANIILUATI IN BASCALIE DUPA CE IDIOTII CARE S-AU PLIMBAT IN AMERICA AU FOST TEPUITI DE MILIARDE DE EURO !,MILIARDE ARUNCATE PE FIARE VECHI F 16 LA A $ A MANA si PIRANIA NISTE JAFURI CE ZAC IN CAZARMI !. MINIREACTOARELE NUCLEARE NU-S OMOLOGATE !, UNDE FUNCTIONEAZA ASEMENE BAZACONII?.
    SA UMPLI TARA CU BOMBE CU EXPLOZIE INTARZIATA ! NU POTI FI DECAT TAMPIT !, NISTE HIMERE CE TEORETIC POT AVEA O PUTERE INSTALATA DE 50-60 MW !,IAT HABARNISTUL ,AIURITUL DE POPESCU VREA VRO 25 DE BUCATI ! PRETINZAND HAHALERA CA VA ECHILIBRA SISTEMUL ENERGETIC ! . SINGURA MINTIA PRODUCEA 1250MWh !SI AU OPRIT-O ACESTE NULITATI !.
    PREOCUPAREA TEMBELILOR DIN ENERGETICA NU-I FINALIZAREA GRUPURILOR 3+4 CERNAVODA ESTE SA NENOROCEASCA ROMANIA CU ACESTE REACTOARE INCHIPUITE.
    TOATA ACEASTA EXCROCHERIE AMERICANA ESTE BAGATA PE GAT DE CEI CARE SE PRETIND STAPANII ROMANIEI,IAR POPANDAII ASA ZISULUI GUVER FAC SLUJ !.

      • Buna ziua. Si eu mi-as dori un VPN, puteti sa-mi spuneti pe ce site sa comand? Cei de la X22 sunt in State si am remarcat ca se cam pun talpi cand comanzi ceva acolo. De exemplu, o carte mi-a fost expediata din UK.

        Multumesc! Cu Dumnezeu inainte!

  4. Lasati, bai astia din Doicesti, macar dulapul de la 3coceni se gandeste si la voi, cu multa ingrijorare !! Ha ha ha 🙂 O sa stati si voi pe o micuta bombitza nucleara, iar cand aia o sa faca poc, iar intrebarea e numai cand, nu si daca, si voi o sa invatati sa zburati fara aripi !! O chestie din asta micuta ar trebui livrat chiar sub kurkubeul ala grasut al lui maciuca aka niku ciukanezu, sa fim siguri ca dispare si babuinul ala obez in 2-3 ani !! Ha ha ha 🙂 Salutari de la Kill Bates si Klauss Schwab, bai romansilor din Doicesti, asta e un fel de bal maskat, in care deja e care pe care, si scapa numai cine poate, restul ajung carne de tun, sau si mai rau, scuturi umane, asa ca nu ramaneti in urma, ca va ia draku, bai !! Ha ha ha 🙂 Multumim inca o data ziarului Cotidianul, care apara democratia cu tot ce poate, iar noi ceilalti, le dam ceva mumu la toti postacii platiti ai specialilor cu ochii albastrii veniti de pe g4media a lui tapalaba, de pe adevarul, si de pe republica, aceste 3 adevarate cuiburi de foc naziste-globaliste-sataniste !! Jos cu usericii tefelei nazisti, la Canal cu ei !! Ha ha ha 🙂 Bai, numai in colonia esuata semi-bananiera a dulapului de la 3 coceni, numita si bukalistan poti sa ai ziua si circul, asa ceva nu gasesti nicaieri in lume, numai la maimutzele care nu au cobarat in din copac la Bukale !! Ha ha ha 🙂 Da, bai, tineti-o tot asa, macar distractie zilnica sa fie, daca la altceva nu va pricepeti, macar rade tot mapamondul de voi !!

  5. Din cele expuse, dar si din datele detinute rezulta 2 aspecte:
    1. 14miioane nu inseamna nimic fata de miliardele oferite cu darnicie altora.
    2. Aceste minireactoare sunt in faza de proiect, nu au fost construite nicaieri. Le aduc la noi pentru a le verifica fiabilitatea. In caz negativ suntem ca desertul Arizona dupa testele nucleare. Acesta este motivul pentru care s-a refuzat construirea lor in SUA ori in alta parte.

  6. Fac teste in colonie, de aceea sunt asa de „darnici”. Sa moara sclavii daca se intampla ceva, nu americanii ca ei ar face mare razmerita in SUA. Sclavii suporta orice.

  7. Sper ca în aceasta toamna, sa se schimbe configurația în America și democrații satanici iubitori de rahat globalist sa fie înlăturați de la putere, odată cu ei sa se schimbe și UE ceva, măcar sa i facă vânt lui ur sula

  8. Dacă nu ați mers la vot când trebuia, și când ați mers ați votat cu fundu punând PNL și pe Sașu Werner, ați crezut în povesti, acum suportați

  9. CAT DE IDIOTI NE CRED BERBECII DIN GUVERN CAND FAC AFIRMATII DE GENUL „TEHNOLOGIA NU-SCALE RESPECTA CELE MAI INALTE STANDARDE DE SIGURANTA NUCLEARA „,MAI NEISPRAVITILOR VOI VORBITI PRIN SOMN ?;NU EXISTA UN PROTOTIP AL ACESTEI ZISE TEHNOLOGII ,NU EXISTA UN PROIECT !,NU FUNCTIONEAZA NICAIERI ACEASTA ZISA TEHNOLOGIE ! SI VOI VORBITI DE STANDARDE DE SIGURANTA !, PUBLICATI ACELE STANDARDE !,NU MAI RECITATI TAMPENIILE PE CARE LE-ATI PRELUAT DE LA SAMSARII CARE V-AU PROSTIT. ROMANIA NU-I POLIGON DE EXPERIMENTARE A PROSTIEI ALTORA.
    ENERGIA SE VINDE PE BURSA !,CAT TE COSTA MWh INTR-O ASEMENEA MINICENTRALA ?,CINE CUMPARA ENERGIE DE LA UN FURNIZOR CARE ITI POATE LIVRA DOAR 45-50MWh !;
    INDIFERENT DE MARIMEA UNEI CENTRALE O SERIE DE SERVICII SUNT COMUNE SI OBLIGATORII !,CARE-S COSTURILE DE EXPLOATARE /MWh A UNEI ASEMENEA MORISTI CU PUTERE INSTALATA DE 50-60 MW FATA DE UN 2 GRUPURI DE 700MW (GRUPUL 3+4) DE LA CERNAVODA ?.
    CAT COSTA INVESTITIA PENTRU GRUPURILE 3+4 CERNAVODA IN COMPARATIE CU TURMA DE MINIREACTOARE IMPRASTIATE ORIUNDE PRIN TARA ??.
    CUM POATE ACEST GUVERN SA SCOATA EXPRESIA „MINIREACTOARELE VOR INTARI PROFILUL ENERGETIC AL ROMANIEI „.
    ARTIMETICA LUI MACIUCA : SE VOR OPRI TOATE TERMOCENTRALELE PE CARBUNE DIN ROMANIA 2025 !!!!!!!!!,IAR IN LOC SE VOR PUNE MINIREACTOARE CU LIVRARE PROBABILA IN 2028 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,AZI PRDUCTIA DE ENERGIE PE CARBUNE SE SITUEAZA LA cca 2500 MWh ! ,VISUL LUI MACIUCA AR REPREZENTA UN MINIM DE 50 MINIREACTOARE.
    FRACEZII LE-AU TRAS TEAPA FINLANDEZILOR !,TEPUIREA ROMANIEI DE CATRE AMERICA ESTE EVIDENTA !, VEZI DOAR TEPELE F16 SI PIRANIA SI AJUNG !.

  10. Sunt Constantin Moldovean Tiraspol , am numele de scena ” livia ” .

  11. Foarte bine ! Dacă Johanis este așa de convins ca reactoarele astea experimentale sunt așa de bune , eu zic să-l instalăm pă primu” în curte la Cotroceni și pe al doilea în curtea lui de la Sibiu. Păi nu ? Ori facem economie de energie ori de președinte……

    • Ba, primul la Sighii, sa beneficieze si boborul care l-a sustinut si votat de avantajele imaginatiei….

  12. Ce priceputi sunt postacii !!!!! Pana acum au fost pe tema covidului , vaccinului , războiului din Ucraina acum au dat-o pe ,,nucleară ” ha ha ha ha …..

  13. Bre, Ioanie, pune mana pe o carte si citeste ceva despre fuziune, fisiune, pana iti fasaie prin creier de la cincige. La bumbum e in floare….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger