AcasăSOCIALSeceta, mai rea decât criza energetică!

Seceta, mai rea decât criza energetică!

secetaCum arată harta secetei în Europa! Dezastrul lăsat în urmă de caniculă şi lipsa precipitaţiilor

Europa este sufocată de un val de căldură care a dus la temperaturi de peste 40 de grade Celsius în mai multe țări.

Pe măsură ce gospodăriile și întreprinderile își pornesc aparatele de aer condiționat, cererea de energie electrică a crescut – la fel și prețurile. Dar mult mai îngrijorătoare – și mult mai puțin discutată – este seceta care se răspândește din Germania până în Portugalia și care are potențialul de a agrava criză energetică pentru mult mai mult timp decât actuala perioadă de caniculă.

Seceta este un cadou de la natură pentru Vladimir Putin, care face ca Europa să fie și mai dependentă de gazele naturale rusești într-un moment în care Kremlinul reduce drastic aprovizionarea.

Iarna trecută, vremea a favorizat Europa, deoarece temperaturile neobișnuit de ridicate în timpul sărbătorilor de Crăciun au redus cererea de energie; acum, lipsa ploilor lucrează împotriva continentului.

Lista râurilor europene afectate de secetă este lungă, incluzând, printre altele, Rinul, Ebro, Rhone și Po(cel mai lung râu din Italia suferă cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani).

Seceta este un dezastru pentru energia electrică, dincolo de producția hidroelectrică. Centralele electrice pe bază de cărbune din Germania se bazează pe căi navigabile precum Rinul pentru a-și transporta combustibilul prin barje.

Iar centralele nucleare franceze se bazează pe râuri pentru răcire. În cazul în care producția de energie hidroelectrică, de cărbune și nucleară este întreruptă, Europei îi rămân doar energia eoliană și solară, ambele supuse, de asemenea, capriciilor vremii – și gazele naturale.

Prima victimă este producția de energie hidroelectrică, forțând țări precum Spania, Franța și Italia să consume mai mult gaz într-o perioadă în care fiecare metru cub este scump.

Într-un an obișnuit, energia hidro este a patra cea mai mare sursă de electricitate din Uniunea Europeană, după gaz, energie nucleară și eoliană, generând aproape 14% din totalul energiei electrice.

Ar putea să se întâmple ceva mai rău. Electricite de France SA, care administrează cea mai mare flotă de centrale nucleare din Europa, a avertizat că este posibil să reducă producția  în această vară, deoarece seceta reduce cantitatea de apă din râu disponibilă pentru răcire.

Deocamdată, centralele electrice pe bază de cărbune par să fie bine aprovizionate.Dar acestea nu sunt imune; generatorul de la Karlsruhe din Germania raportează deja probleme de realimentare, ceea ce sugerează că problemele vor reapărea mai devreme sau mai târziu. Rinul este cea mai ieftină și cea mai ușoară cale de a transporta cărbunele de la Rotterdam în sudul Germaniei.

În continuare, politicienii UE vor urmări ce se întâmplă în conflictul energetic dintre Europa și Rusia. Dar ar trebui să se roage și pentru ploaie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
217 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger