AcasăSOCIALSe sparge buba la SMURD. Paramedicii nu răspund în fața legii dacă...

Se sparge buba la SMURD. Paramedicii nu răspund în fața legii dacă omoară pacienții

Se dă ultima bătălie: SMURD vs Ambulanță

Războiul dintre Alexandru Rafila și Raed Arafat a ajuns la un nou nivel. Simțindu-se protejați de singurul ministru al Sănătății de până acum care nu s-a uitat la Arafat cu adulație, personalul medical de pe ambulanțe a început să dezvăluie ce se întâmplă în sistem. În timp ce medicii sunt amenințați cu închisoarea dacă îndrăznesc să aplice proceduri pentru salvarea pacienților, pompierii de la SMURD nu răspund în niciun fel în fața legii dacă ucid pacienții.

Lupta medicilor și asistenților medicali de pe ambulanțe este acum una pe viață și pe moarte. Aceștia sunt conștienți că, dacă nu vor reuși să scape de sub comanda distrugătoare a lui Raed Arafat, sistemul de ambulanță va dispărea, iar salvarea victimelor va rămâne în sarcina pompierilor de la SMURD. Culmea este că paramedicii fără pregătire medicală nu răspund în niciun fel dacă omoară pacienții, în loc să-i salveze.

”Personalul paramedical nu răspunde penal ori civil, după caz, dacă se constată, potrivit legii, îndeplinirea de către acesta, cu bună-credință, a oricărui act în legătură cu acordarea primului ajutor calificat, cu respectarea competenței acordate, protocoalelor și procedurilor stabilite în condițiile legii”, se arată în Legea 95/2006, concepută de fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu, prietenul lui Raed Arafat. Președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România (FNSAR), Gheorghe Chiș, atrage atenția că pompierii sunt obligați să facă niște lucruri pentru care nu au pregătire. ”Mai mult, ei nu au nici responsabilități pentru malpraxis, pentru că ei merg pe Legea bunului samaritean, făcută de Arafat. Niciodată un paramedic nu va răspunde în fața legii pentru orice gest pe care îl face asupra unui pacient. În 2007, când a creat Arafat sistemul, i-am cerut să ieșim în presă și să explicăm cetățenilor ce înseamnă, dar a zis că nu e cazul, că e legea foarte clară și foarte cunoscută. Din păcate, nu era așa”, ne-a declarat Gheorghe Chiș, președintele FNSAR.

Investițiile, direcționate în curtea lui Arafat

Serviciile de ambulanță au intrat într-un declin total pentru că, sub comanda lui Raed Arafat, nu au fost o prioritate, ci au fost doar controlate și limitate, ne spun sindicaliștii de la Federația Sindicală Ambulanța.

”Investițiile în tot ceea ce înseamnă bază materială au fost direcționate către structurile SMURD, care, în marea lor majoritate, nu au personal medical. De ce se insistă pe creșterea numărului de echipaje SMURD, când noi avem atâția asistenți medicali calificați, că exportăm în Europa și în lume? Noi, în loc să profesionalizăm serviciul de ambulanță, diminuăm competențelor celor care există, nu creștem numărul de angajați, în schimb, tot pe bani publici, creștem la SMURD într-un ritm alarmant. Ce vrea românul până la urmă, vrea să fie tratat sau vrea să fie transportat la spital, unde să aștepte ore întregi, ca să ne plângem de colmatarea UPU-rilor, de cheltuieli mari la nivelul acestora. Și aici e o șmecherie. Duc pacienții la UPU și atunci, fiind urgențe, trebuie să urmeze tot protocolul de tratament, că este sau nu nevoie, ceea ce implică cheltuieli enorme”, ne-a mai precizat președintele Federației Sindicale Ambulanța, Gheorghe Chiș.

Se cere intrarea în legalitate

Conducerea Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România a anunțat că, în perioada care urmează, va stabili calendarul acțiunilor sindicale la nivel național prin implicarea angajaților din toate Serviciile Publice de Ambulanță, acțiuni prin care se vor sprijini la toate nivelurile acțiunile ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.  Sindicaliștii cer continuarea demersurilor necesare de intrare în legalitate privind modul de coordonare a serviciilor de ambulanță, astfel ca întreaga responsabilitate de coordonare, monitorizare, organizare, dezvoltare și finanțare să fie la Ministerul Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.385 afisari

11 COMENTARII

  1. Dar in fata lui Dumnezeu???Ba , intelege ti ca el va va judeca pt toate sufletele distruse de voi!!!!

      • Tu esti chiar anonim sau nu stii cum te cheama nici cu CI in fata ? Traiasca, delta med, traiasca, smurd, traiasca ARAFAT !!!! Parca suntem nebuni ! Inteleg ca ambulanta isi apara locurile de munca si profesia da pompierii ce mandrie prosteasca au cu paramedicina asta ? Vrea cineva sa le fure furtunele din mana ? Nu mai bine sa isi vada fiecare de profesia lui ? Asa poate si macelaru sa opereze oameni ca are notiuni de anatomie ca a tot transat animale da si orice om poate stinge un incendiu ca stie sa tina un furtun in mana de cand uda gradina.

  2. -aia nu raspund nici macar pentru sirenele trase incontinuu:
    de fapt sufletele lor sint deja in iad,
    aia sint doar avatare.

      • Paramedicii NU au Mal-praxis..? Și nici Asigurare Medicala ? Este Legal..? Asistenții și Medicii AU. Deci NU pot desfășura Activitatea Medicală cu Atît Mai Mult DE URGENTA…!!! Vorbim Ce E Legal. Nu… ? Drept Urmare, Nu avem ce Cauta între Ei..!! Trebe de ÎNDATĂ, Să Ieșim de sub Tutela Lor…! Etc.

  3. Opinia publica este dezinformata total: nimeni nu vrea mai mult decat sa isi faca meseria pt care a fost pregatit. In sistem este loc, si mai ales nevoie, si de personal medical si de paramedici. Dar, fiecare pe segmentul lui. Paramedicii sunt indispensabili in zinele muntoase, in medii periculoase. Ar trebui lasati sa faca prim ajutor, sa mearga la foc, accidente etc. unde este nevoie de prim ajutor si nu la cazuri medicale. Din pacate indexul din anexa 10 la OMIRA nr.691/2008 prevede echipajele de prim ajutor ca prioritate P1 la majoritatea codurilor rosii medicale, pe cand echipajele medicale sunt doar prioritate doi sau trei.
    Si nimeni nu zice ca pregatirea completa a paramedicilor nu s-a incheiat: pe langa cursul de baza, fiecare paramedic SMURD ar trebui sa aiba absolvite patru module de pregatire, comolementare. Inca se deruleaza modulul II, care le da dreptul sa monteze linie venoasa si sa intubeze. De cand montarea unei linii venoase este masura de prim ajutor? De ce nu se foloseste pt aceasta manevra personalul medical instruit, care a facut scoala pt ca sa aiba dreptul legal pt efecturarea acestir manevre?!

  4. Din pacate este adevarat, paramedici nu raspund si daca cineva are nerusinarea sa isi caute dreptate sistemul de justitie ii taie orice urma de speranta, daca nu cumva scoate victima vinovata. Ca sa nu vorbim de miile de accidente rutiere provocate de teribilismul soferilor SMURD care circula fara semnalele acustice si luminoase si care sunt scosi nevinovati de organele de politie sau instantele de judecata

    • Prietene, ești intr-o ceata totala…Habar n-ai ce vorbești! Da-ti o revenire la setările din fabrica, poate îți revii și nu mai scrii balivernele auzite de la coana Tanța din fundul satului…
      Cunoști cu ce se mănâncă sistemul de urgenta sau vorbești din auzite?

  5. Paramedicii NU au Mal-praxis..? Și nici Asigurare Medicala ? Este Legal..? Asistenții și Medicii AU. Deci NU pot desfășura Activitatea Medicală cu Atît Mai Mult DE URGENTA…!!! Vorbim Ce E Legal. Nu… ? Drept Urmare, Nu avem ce Cauta între Ei..!! Trebe de ÎNDATĂ, Să Ieșim de sub Tutela Lor…! Etc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger