Se anunţă „moartea” turismului românesc. De ce? Pentru că statul vrea să crească taxarea în această zonă de activitate, ceea ce s-ar reflecta în preţurile finale pentru client.
Preşedintele de onoare al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a declarat joi că Guvernul vrea să crească taxarea în turism și că oficialii din Executiv le-au spus că au de ales între două rele.
Mai poate suporta consumatorul?
Ile a atras atenţia că o creştere a taxării se va regăsi în preţuri, dar întrebarea este cât mai poate suporta consumatorul, în contextul în care au fost operate deja scumpiri din cauza inflaţiei.
„Putem oare să absorbim încă o creştere de taxe prin preţurile pe care le practicăm? Convingerea noastră este că nu şi că va restrânge consumul o eventuală creştere a tarifelor.
În ce măsură, e greu de precizat. Aceste argumente le-am spus şi în scris şi le-am prezentat şi ministrului de Finanţe. Nu ştim care vor fi consecinţele. Se discută în continuare în Coaliţie.
Toate ţările Europei au un nivel redus de TVA în turism. Şi aici mă refer la Germania, care are 7%, Franţa are 10%, Belgia are 6%, Austria 10%, Bulgaria are 9%.
Cum credeţi că ar putea să figureze România cu 19% în turism, în condiţiile în care ţări cu tradiţie şi cu investiţii şi cu piaţă mare ar rămâne la un nivel scăzut?
E absolut imposibil. Singurele ţări care au mai mult de 19% TVA la cazare sunt Danemarca 25% şi UK, 20%. Ne-ar pune pe poziţia treia în Europa, ceea ce nu se justifică sub nicio formă„, a semnalat Călin Ile.
În plus, eliminarea voucherelor de vacanță pentru sectorul bugetar ar încuraja reapariția turismului ”la negru” și ar diminua numărul investițiilor, se arată într-un comunicat transmis miercuri de hotelierii români.