Scumpirea pâinii este imposibil de evitat în următoarele luni din cauza „creșterii nemaiîntâlnite a prețului la energie electrică”, avertizează Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN.
„Dacă nu ţinem pasul cu costurile la preţurile de vânzare, scrie faliment pe noi. Şi aşa foarte mulţi se plâng că au probleme mari cu supermarketurile şi, neputând modifica preţurile, ei vând în pierdere acum. Or, a vinde în pierdere, fără nicio o perspectivă până la anul pe vremea aceasta, înseamnă faliment. Atenţie, majorările de preţ nu vor veni dintr-odată, ci pe măsură ce în contabilitate înregistrezi că eşti pe pierdere sau că eşti pe zero. În mod cert vor fi acum nişte scumpiri, vor mai fi în octombrie-noiembrie, când va veni preţul majorat al gazului”, a declarat președintele ROMPAN, Aurel Popescu.
Iarna scumpirilor
“Sindicatele fac presiuni că totul se scumpeşte – energia, întreţinerea, căldura la iarnă – şi vor salarii mai mari pentru angajaţi. Ceea ce pot să vă spun este că preţul pâinii va creşte semnificativ până în iarnă. Cred că niciun agent economic nu îşi mai permite să nu modifice preţurile la majorările de costuri actuale, când energia electrică a crescut de la 230 de lei/MWh la 478 lei/MWh”, a punctat reprezentantul industriei de panificaţie.
“Vom mânca din stocuri”
Preţul grâului este acum 1.100 de lei/tonă adus la moară. Este cel mai mare preţ înregistrat în luna august din istorie, a explicat Aurel Popescu. Chiar dacă România a înregistrat anul acesta o recoltă-record (11,4 milioane de tone), preţul grâului nu mai este influenţat de producţia naţională, ci de cotațiile la nivel mondial, la Bursele din Chicago sau Paris(MATIF).
„Noi, când facem preţurile în România, ne uităm la MATIF. Într-adevăr, sunt nişte cauze, dar eu văd cauza principală China, care a cumpărat vreo 40 de milioane de tone de grâu mai mult decât normal, în timp ce producţia mondială este mai mică. Vom mânca din stocuri şi vom fi sub presiune tot timpul, dacă balanţa rămâne aşa”, subliniază șeful ROMPAN.
Statul trebuie să intervină
ROMPAN solicită o schemă de ajutor din partea statului, similară cu ceea ce s-a dat pentru HoReCa.
„Eu cred că statul trebuie să intervină, pe de o parte, pentru populaţie, iar pe de alta parte trebuie să intervină şi pentru noi, să primim ceva în legătură cu această creştere nemaiîntâlnită la energie electrică. Noi am solicitat Ministerului Energiei să ne facă o schemă de ajutor pentru morărit şi panificaţie, chiar investiţii în energie verde, o schemă de ajutor ca la HoReCa, dar pentru susţinerea preţului la energie. Am scris deja ministerului, am avut o întâlnire cu ministrul Energiei şi cu un secretar de stat, care ne-au transmis că se lucrează. În acest moment aceasta este soluţia”, a conchis Aurel Popescu.
Pe de altă parte, industria de panificație din România se confruntă cu lipsa forței de muncă. Lucrătorii calificați în țară migrează în alte țări – pentru că se câștigă mai mult – în timp ce pe piața internă se lucrează foarte mult cu străini și cu necalificați.