AcasăSOCIALSe scumpește, din nou, benzina. Adio, compensări!

Se scumpește, din nou, benzina. Adio, compensări!

Prețurile la combustibili vor duce, din nou, la explozia inflației

Gata cu huzurul! Coaliția și Guvernul au decis că efortul bugetar de compensare cu doar 25 de bani la litrul de combustibil este prea mare și vor să anuleze măsura. Din lamentările politicienilor referitoare al plafonările și compensările la gaze și curent, înțelegem că este de așteptat ca și aceste măsuri să se reducă substanțial.

Când Marcel Ciolacu, liderul PSD, a spus că prețurile la combustibil s-au reglat acum și că nu mai este nevoie de compensare se referea la o ușoară scădere a acestora, pe fondul cotațiilor internaționale. Reglajul însemna prețuri de 7,50 lei la benzină și 8,30 lei la motorină, înregistrate în 16 august 2022. Comparativ, în ianuarie 2022, prețul la benzină era 6,40 lei, iar cel la motorină, de 6,30 lei. Deci avem prețuri mai mari cu un leu la benzină și cu doi lei la motorină față de începutul anului.

Fără compensarea de 25 de bani a statului și de 25 de bani a benzinăriilor, prețurile vor ajunge la 8 lei benzina și aproape 9 lei motorina, care va accentua și mai mult inflația, care este oricum scăpată de sub control. Înainte de Marcel Ciolacu, și Nicolae Ciucă a anunțat, mai voalat, că măsura de compensare a prețurilor la combustibili nu va mai fi menținută după 1 septembrie. ”A fost o măsură pe care a luat-o Guvernul, într-un moment nu neapărat de scumpiri foarte mari, dar de emoţie. În acest moment s-a intrat într-o zonă predictibilă şi eu nu cred că mai este oportună”, a declarat Marcel Ciolacu, reiterând teza lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, care a justificat creșterea accelerată a prețurilor la combustibili prin ”emoția” creată în piață și că benzinarii nu ar avea nicio vină. Mai mult, liderul PSD consideră că nu combustibilii, ci seceta a avut o influență importantă în creșterea prețurilor produselor alimentare, deși acum se consumă din producția de anul trecut.

Pachetul de măsuri care dă fiori

Coaliția s-a întrunit pentru a discuta despre un pachet de măsuri de compensare pentru energie și gaze, deși, în acest moment, sunt în vigoare măsuri importante de sprijin pentru populație până în 31 martie 2023.  Ce înseamnă asta? Că este foarte posibil ca pachetul de măsuri să fie modificat, iar compensarea și plafonarea să se transforme într-un sprijin pentru persoanele vulnerabile, adică cei care trăiesc din venitul minim garantat și pensionarii cu pensii minime. Restul populației va trebui să se descurce cu prețurile din piață, ceea ce va provoca un faliment general, inclusiv a celor cu venituri medii. Faptul că despre reconsiderarea măsurilor de sprijin se vorbește înainte de sezonul rece ar trebui să ne dea fiori. Problema este că se conturează tot mai mult o realitate îngrozitoare. Guvernul nu mai are bani, iar datoria României a depășit pragul critic de 50% din PIB. De neînțeles, în ceea ce privește prețurile la gaze și la energie, este faptul că, deși s-a constatat clar că s-a produs o speculă grosolană pe piață, nimeni nu ia nicio măsură împotriva speculanților. Nici măcar despre o suprataxare a profitului traderilor nu se vorbește. Iar faptul că Marcel Ciolacu a afirmat că nu este posibil ca producătorii de regenerabile, subvenționați de stat prin certificatele verzi, vând energia în afara țării, iarăși nu înseamnă nimic, atâta timp cât nu se ia nicio măsură în acest sens.

Furnizorii au intrat în panică

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie  a avertizat că actuala rectificare bugetară nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preț asumate de statul român pentru perioada aprilie – decembrie 2022 și expune la un risc major capacitatea de a mai funcționa a întregului sector energetic. „În contextul local și internațional, marcat de o creștere abruptă a prețului la energie și de foarte multe incertitudini în ceea ce privește securitatea în aprovizionare, decizia de a sub-bugeta o schemă de sprijin asumată de statul român, de care beneficiază aproximativ 90% din clienții casnici și noncasnici, reprezintă un risc major suplimentar care afectează grav reziliența întregului sector energetic”, au arătat reprezentanții furnizorilor de energie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.698 afisari

25 COMENTARII

  1. Jos compensarea (bani platiti de la buget, indatorarea tarii), sus limitarea ratei de profit oe lantul producatorilor, traderilor si procesatorilor de produse petrolere si de gaze naturale (scadere reala a preturilor care ar trebui sa se reflecte in scaderea preturilor tuturor produselor si serviciilor).

    • ZIARE.COM DEJECTIA PRESEI ROMANESTI , CITITORII SUNT AMENINTATI , INJURATI SI CENZURATI DE IMPOSTORII JURNALISTI LA RUBRICA COMENTARII UNDE AU CONTURI FALSE SI INJURA CITITORII CE CRITICA PUBLICATIILE LOR DE KAKAT COPIATE DE PE INTERNET SI UNELE PLINE DE GRESELI DE ORTOGRAF

      Ziare.com un site de rasul lumii

    • Alo coaliția, pe Bozgori de la UDMR , când îi aruncați de la guvernare, sau sunteți una cu trădători,care nu sau dezis de Orban prietenul lui Putin, ca să știm și noi Werner, ciolacu io nopt

    • După cum scrie prin presă prețul la gaze este acum de 2500 dolari 1000 de metri cubi iar la iarnă va fi de 4000 de dolari pentru 1000 de metri cubi.
      https://evz.ro/pretul-gazelor-va-exploda-la-iarna-europa-va-plati-4-000-de-euro-pentru-1-000-de-metri-cubi.html
      Adică într-un apartament de 3 camere în care se consumau 200 de metri cubi pe lună iarna la încălzire se va plăti lunar suma de aprox. 4000 de lei doar pentru încălzirea apartamentului la 22 de grade și pentru gătit. Dacă avem 2 pensionari cu o pensie medie de 1500 de lei, aceștia sunt condamnați la moarte de către guvernele aflat în cârdășie cu marile companii. Problema este că nu Putin a refuzat să ne mai dea gaze ieftine ci onorabila comisie ieoropeană în frunte cu unssula15% au refuzat să mai cumpere ieftin și au scumpit gazul la bursă.

  2. DOAME AJUTA!!!
    FERESTE DOAMNE DE MAI BINE CA MAI RAU VINE CU SIGURANTA!!!
    UNDE-I BINE
    NU-I DE MINE
    UNDE-I RAU
    HOP SI EU
    SA DEA CEL DE SUS SA SE TRAIASCA MAI RAU IN ROMANIA DECAT IN COREEA DE NORD.
    ASA SA LE AJUTE DUMNEZEU.
    DUPA SUFLET.

        • ZIARE.COM DEJECTIA PRESEI ROMANESTI , CITITORII SUNT AMENINTATI , INJURATI SI CENZURATI DE IMPOSTORII JURNALISTI LA RUBRICA COMENTARII UNDE AU CONTURI FALSE SI INJURA CITITORII CE CRITICA PUBLICATIILE LOR DE KAKAT COPIATE DE PE INTERNET SI UNELE PLINE DE GRESELI DE ORTOGRAF

          Ziare.com un site de rasul lumii

      • PS. Comandor (r) Gherghisan sugi puula jegule cu Mata aia sifilitica avorton esuat

        Labagiu , pederast , sa te fuuta toti romanii in gura de boschetar

          • PS. Comandor (r) Gherghisan sugi puula jegule cu Mata aia sifilitica avorton esuat

            Labagiu , pederast , sa te fuuta toti romanii in gura de boschetar

    • ERATA
      DOAMNE AJUTA!!!
      AMEN!!!
      AMIN!!!
      INRI!!!
      SA SE UITE ROMANASHII CU ROMANASHELE LA MASINI CA LA FILME VEST PE VIDEORECORDER IN 1985 SAU CA LA HARTIA DE 100$ IN 1982.
      ADICA 1 DIN 10.000.
      CUM A ZIS MARELE LOR POET NATIONAL MIRCEA DINESCU ACUM VREO 30 ANI.”INTRO TARA IN CARE MAI PUTIN DE 2.000 OAMENI VAZUSERA 2.000$ LA UN LOC”
      119 afisari

      • Situatia preturilor „liberalizate” /speculative pute tot mai persistent si d-na Marcu semnaleaza cu mare acuratete detaliile esentiale. Vad gunoaiele politruce la tembelizoare cum dau din colt in colt cand vine vorba de bugetul compensarilor..

  3. Daca cumperi un kg de cartofi si il revinzi, e specula.
    Daca cumperi milioane kw energie si ii revinzi, ce e?
    Nu e specula , ca ‘ e’ bani multi acolo….Parchetul nu vede.

  4. Retragerea din UIE
    Eliminarea „labaralizarii”
    Nationalizarea sistemului energetic
    Ghilotinarea / spanzurarea mafiei din energie

  5. Incepe iadul. Directiva principala este sa omoare cat mai multa popvlatie. Copiii se vor imbolnavi ..

  6. Bai, o sa avem parte de o iarna cu adevarat de pom-ina, asa ca scapa numai cine poate, restul vor ajunge car-ne de t-u-n pentru jen-e-ralul de kar-ton in sla-pi Ni-ku Ciu-ka-nezu !! Ii doare pe gu-no-aiele astea na-z-iste din gube-rn fix in p-w-u-la de pop-ulatie, care poate scapa, care nu, si-o ia in fr-eza, ca doar asa e in ju-ng-la urbana din Buk-alis-tan !! Mai ales ca cica anul viitor prin primavara o sa vina si niste ru-sn-aci sa-lb-atici in ceva vizita de prietenie prin Bu-k-ale, atunci o sa vedeti voi maretul co-la-ps al marelui stat unitar si indivizibil din Bu-ka-le, o sa fie macar un micut ma-c-el de ne-uitat, toti au deja pregatit coke-ul si popcorn-ul, ca la Netflix 🙂 Bai ciu-ka-laule, pregateste-ti bu-r-ta aia de ne-am pr-o-st pentru cursa aia fenomenala de 400 metrii gar-duri, daca nu vrei sa ajungi pe gar-duri !! Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger