AcasăSOCIALSe scumpesc biletele de tren, de la 1 iulie. Ce anunță CFR...

Se scumpesc biletele de tren, de la 1 iulie. Ce anunță CFR și cât va costa o călătorie București-Constanța

(sursa foto: Facebook/CFR Călători)

O veste deloc bună pentru cei care au în plan să meargă cu trenul la mare, în săptămânile viitoare, pentru a-și petrece concediul pe litoralul autohton. Sau pentru cei care vor să dea o fugă până la munte, să mai scape de căldura din orașe. De vineri, 1 iulie, cresc prețurile la călătoria pe calea ferată. Așadar, vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru un drum cu trenul.

„CFR Călători informează că, începând cu data de 1 iulie 2022, vor fi puse în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Transporturilor și Infrastructurii (OMT) nr. 548 din 25 mai 2022 privind aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători.

Măsura vine în sprijinul redresării şi echilibrării activității economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc. Ultima ajustare de tarife la călătoria pe calea ferată, aplicabilă tuturor operatorilor de transport feroviar de călători, a fost în anul 2013”, se transmite într-un comunicat postat joi, 30 iunie, pe site-ul companiei feroviare.

Cât va costa un bilet pe ruta București-Constanța

Cât vor costa biletele, ca urmare a acestor creșteri de prețuri? De exemplu, de la 1 iulie o călătorie cu trenul Regio pe ruta București Nord – Ploiești Sud/ Vest va costa 9 lei, față de 7,2 lei. În cazul în care vreți să ajungeți din Capitală – din București Nord, mai exact- la Constanța sau la Craiova, aflați că prețul unei călătorii la clasa a 2-a cu trenul InterRegio (IR) va fi de 67,00 lei, în creștere de la 55,70 lei, iar cu trenul Regio va fi de 35 lei (de la 29,30 lei).

Un bilet Bucureşti Nord – Braşov, la clasa a 2-a, va costa 54 de lei la IR (de la 44,7 lei) şi 29 de lei la un tren Regio (de la 24 de lei).

Se menține reducerea de 5% din tariful de transport la cumpărarea biletului online

„Facilităţile de călătorie acordate de CFR Călători până în prezent sunt valabile în continuare şi după aplicarea prevedrilor OMT, menţinându-se principiile de protejare a călătorilor care utilizează frecvent trenurile de persoane, prin continuarea acordării de reduceri de până la 50% din tariful integral la abonamentele destinate navetiştilor, a reducerii 50% la abonamentele și biletele pentru studenți, a gratuității la abonamentele și biletele pentru elevi.

De asemenea se vor menţine și ofertele comerciale ale CFR Călători prin care se acordă reduceri tarifare, ca de exemplu: 5% reducere din tariful de transport la cumpărarea online (direct de pe site-ul www.cfrcalatori.ro, din aplicația disponibilă pe telefon, de la automatele de vânzare bilete din stații), de până la 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea cu anticipație de peste 10 zile, de 10% reducere din tariful de transport pentru călătoria dus-întors etc.”, menționează aceeași sursă.