AcasăSOCIALSe scumpesc asigurările pentru locuinţe. Motivul pentru care tarifele vor "exploda"

Se scumpesc asigurările pentru locuinţe. Motivul pentru care tarifele vor „exploda”

(sursa foto: bihorstiri.ro)

Românii au început să ia în serios asigurările pentru locuinţe. S-a întâmplat asta după cutremurul tragic din Turcia, din februarie. La începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinţe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare.

Am putea plăti mai mult atunci când ne asigurăm locuinţa.

Asigurarea legată de preţul apartamentului

O posibilă cauză este legată de preţurile din ce în ce mai mari ale apartamentelor, iar o altă cauză este legată de evenimentele catastrofale care au avut loc în ultima vreme, spre exemplu cutremurele din Turcia.

Asigurările facultative sunt din ce în ce mai scumpe de la un an la altul. Pentru o locuinţă din Ilfov, unde suma asigurată era de 100.000 de euro, anul trecut, asigurarea facultativă costa 98 de euro, iar acum a ajuns la 110 euro, iar din noiembrie se vor scumpi şi asigurările obligatorii, adică de la suma de 100 de lei vom plăti 130 de lei.

Cum funcţionează asigurările de locuinţe?

Cele două tipuri de poliţe funcţionează complementar. Astfel, asigurarea PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren, până la limita de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

O poliţă facultativă oferă un nivel suplimentar de protecţie, acoperind în plus şi riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, locuinţa putând fi asigurată la valoarea ei reală.

De asemenea, o poliţă facultativă poate oferi sprijin financiar şi în cazul unor situaţii precum: avariile accidentale ale instalaţiilor de apă, defecţiunile centralei termice, aparatelor de climatizare, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, daunele produse vecinilor etc.

author avatar
Andrei Ștefan