AcasăSOCIALSe schimbă rovinieta. Cine sunt şoferii care nu vor mai fi amendaţi...

Se schimbă rovinieta. Cine sunt şoferii care nu vor mai fi amendaţi pentru expirarea taxei de drum. Noi tarife şi termene

Guvernul a anunţat modificări privind rovinieta. Astfel, se schimbă cadrul legal, astfel încât şoferii de TIR să nu mai fie amendaţi pentru expirarea rovinietei în cazul în care sunt timpi mari de aşteptare în vamă.

Taxa de drum, în 2024, diferă în funcție de tipul mașinii.

Cine va fi scutit de amendă

Una din cerinţele transportatorilor la protestele de zilele trecute a fost cea legată de rovinietă. Guvernul pare că s-a conformat şi modifică legea astfel încât şoferii să nu mai stea cu emoţii atunci când stau şi aşteaptă în vamă.

”Modificăm cadrul legal astfel încât şoferii de TIR să nu mai fie amendaţi pentru expirarea rovinietei în cazul în care sunt timpi mari de aşteptare în vamă.

Consider că acesta este gestul corect până venim cu o altă rezolvare din setul de măsuri agreate cu transportatorii, cea a culoarelor dedicate la frontieră şi în Portul Constanţa”, a spus premierul Marcel Ciolacu în debutul şedinţei de Guvern.

Vor mai fi exceptate de la obligația de plată a tarifului de utilizare vehiculele tip ambulanță deținute de autorități/ entități publice (nu și pentru cele private), vehiculele folosite în transportul public local de persoane prin servicii regulate, în cazul acestora fiind eliminata condiția de desfășurare a transportului numai pe raza teritorial- administrativă a unei localități și pentru cele autorizate pentru efectuarea transportului școla.

Cât costă rovinieta în 2024

Pentru un autoturism, taxa de rovinietă va fi de:

  • 2,5 euro pentru o zi,
  • 5,3 euro pentru 30 de zile,
  • 28 euro pentru un an,

Pentru un vehicul de transport marfa cu masa mai mica de 3,5 tone, taxa va fi de:

  • 8,6 euro pentru o zi,
  • 18,2 euro pentru 30 de zile,
  • 96 euro pentru un an.

Cât vor plăti TIR-iştii pentru rovinietă

Pentru vehiculele de transport marfă cu masa cuprinsă între 3,5 tone și 7,5 tone, taxa de rovinieta va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 de euro pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru 12 luni.

Pentru vehiculele de transport marfa cu masa între 7,5 tone și 12 tone, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 euro pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru un an.

Pentru vehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri, dar maximum 23 de locuri, taxa va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 euro pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru un an, iar pentru vehiculele transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 de euro pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru 12 luni.

author avatar
Andrei Ștefan