AcasăSOCIALSe schimbă legislația rutieră. Examen auto pe simulator, amenzi mai mari și...

Se schimbă legislația rutieră. Examen auto pe simulator, amenzi mai mari și camere video

rovinietaȘoferii, loviți de o nouă scumpire! Roviniete mai mari din 2023

Strategia Națională privind Siguranța Rutieră pentru perioada 2022-2030 prevede schimbări fundamentale în legislație. Astfel, examenele pentru permisele auto se vor da mai întâi pe simulator, amenzile vor crește foarte mult și se va implementa un sistem video automat de detecție, constatare și sancționare a abaterilor. Totodată, vor fi reduse limitele de viteză pe mai multe porțiuni de drum.

Deși au recunoscut problemele cauzate de drumurile proaste și lipsa autostrăzilor sau a DN-urilor cu mai mult de două benzi, autoritățile au decis să reducă numărul de accidente soldate cu victime prin măsuri coercitive foarte aspre. În acest sens, vor fi majorate semnificativ amenzile rutiere și va fi implementat un sistem video automat de detecţie şi constatare a abaterilor. O parte din banii încasați de la contravenienți va fi utilizată pentru finanțarea acestor sisteme.

Totodată, va fi actualizat procesul de instruire şi examinare pentru obţinerea permisului de conducere, introducandu-se o nouă probă eliminatorie, pe simulator, înaintea desfășurării probei practice pe traseu. ”Considerând importanţa unei stări fizice şi psihice corespunzătoare ca fiind una dintre premisele efectuării unor deplasări în condiții de siguranţă, un capitol separat este dedicat îmbunătăţirii evaluării medicale şi psihologice, inclusiv în contextul modificării viitoare a Directivei privind permisele de conducere”, se arată în Strategia Națională privind Siguranța Rutieră pentru perioada 2022-2030. Un alt obiectiv stabilit în strategia vizează în principal actualizarea legislaţiei cu metode aplicate cu succes în alte state, în scopul reducerii numărului de victime rutiere, cum ar fi reglementarea distanţei minime în mers, a comportamentului agresiv sau a vitezei medii, precum și intensificarea controalelor în trafic. Pentru siguranţa vehiculelor, va fi introdusă o evaluare suplimentară a vehiculelor rulate, care au fost implicate în evenimente rutiere, pentru determinarea stării de depreciere. Constatarea tehnico-ştiinţifică auto pentru determinarea gradului de siguranță rutieră va fi optimizată prin dezvoltarea unor baze de date compatibile privind elementele de siguranță rutieră în cadrul stațiilor de inspecție, cât și a unităților de reparații vehicule.

Majorarea amenzilor, asumată prin PNRR

Obiectivele din strategia Guvernului sunt corelate cu obiectivele specifice din cadrul subreformei 1.3 din cadrul PNRR cu privire la siguranța rutieră. Printre acestea se numără punerea în aplicare a normelor care reglementează conformitatea, sancțiuni mai aspre pentru încălcarea legii, precum și reducerea limitelor de viteză în anumite zone sau drumuri în funcție de datele privind accidentele/analiza riscurilor și de cele mai bune practici la nivelul UE. Totodată, se va introduce un sistem de gestionare a vitezei și elemente de siguranță obligatorii, vor fi revizuite regulile de circulație, inclusiv în ceea ce privește prioritatea pentru utilizatorii vulnerabili. ”Din analiza datelor statistice cu privire la accidentele de circulație înregistrate în anul 2019 reiese că în România, din numărul total de decese înregistrate în anul 2019, cea mai mare pondere o reprezintă pietonii (39%) și șoferii/pasagerii autovehiculelor implicate în accidente de circulație (37%), față de 44% cât reprezintă ponderea șoferilor și pasagerilor decedați și 20% cât reprezintă ponderea pietonilor decedați ca urmare a accidentelor de circulație înregistrate la nivelul Uniunii Europene”, se arată în strategie.

De la anul, sancțiunile vin direct la adresa de domiciliu

Urgența numărul unu din strategie pare a fi însă operaționalizarea sistemelor de supraveghere video, care vor aduce încasări mai mari la buget, amenzile fiind trimise direct la domiciliu. Astfel, în decembrie 2023 vor fi instalate și conectate 250 de radare mobile pe autospecialele de Poliție și fixe ale CNAIR sau ale primăriilor. Costurile unui singur sistem de radar vor fi de 45.000 de euro, la care se mai adaugă 200.000 de euro pentru conectarea datelor. Tot pentru 2023 este prevăzută și elaborarea unei metodologii de constatare a deprecierii, a uzurii și a valorii reale a unui vehicul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.464 afisari

5 COMENTARII

  1. astia sunt pusi sa faca viata grea romanilor pe toate caile. Nu stiu altceva sa faca decat ce vedem. In loc sa blocheze mafia de la politia rutiera si scoli de amatori care fabrica permise pe spaga, pile si relatii inventeaza biruri si amenzi. Care sunt spagarii care doteaza politia cu camere video? Mereu tot aia, aceleasi lichele abonate la politic.De ce tin tara la drumuri de poteci si hopuri? de hoti si incompetenti.Mai spurcati decat comunistii!Care prostime ii mai voteaza?

  2. Site-ul DEDICAT ELOGIILOR CLASEI POLITICE cu Ode Si Osanale , cu FALSI JURNALISTI , COPISTI ANALFABETI PLATITI ZILNIC SA FACA PROPAGANDA PE SITE-UL ZIARE.COM
    DEZINFORMARE SI MINCIUNI , ACEST Site ESTE RUSINEA SI DEZONOAREA PRESEI ROMANESTI .
    UN PERICOL REAL PENTRU LIBERTATEA DE EXPRIMARE SI DEMOCRATIEI IN ROMANIA

    SE APLICA ACEEASI POLITICA DE REPRIMARE DIN ANII COMUNISMULI SI A DICTATURII CEAUSISTE

  3. O sa sugeti Paula…
    Măriți amenzile și micșorați viteza. Care? Cei 30 km/h de la trecerile de pietoni pe drum european? În 2022? Imbecililor!
    De accidente va doare in kurr, scopul e sa faceți bani.

  4. CE-I TOT TRAGETI CU UE ,CU PNRR ?,ORCE PROSTIE VA TRECE PRIN TARTACUTA NU AVETI CURAJUL SA V-O ASUMATI !,O SPUNETI CA-I CERINTA UE ,FMI SAU PNRR SI LASI SI PROSTI !!.
    N-ATI FACUT O AUTOSTRADA CARE SA STRABATA TARA DE LA UN CAPAT LA ALTUL SI AU TRECUT 32 DE ANI DE HOTII ,DRUMURILE IN MAJORITATEA LOR SUNT LA NIVELUL DE ACUM 100 DE ANI ! IAR PENTRU ACEST MOTIV REDUCETI VITEZA !. CORUPTIA SI PROSTIA DIN POLITIE ESTE ARHICUNOSCUTA ,IAR CONTROLUL TRAFICULUI PE CAMERE SE VA FACE CA SA
    VA SCOATETI VOI PROTEJATII ,NICIDECUM CA SA FACETI ORDINE SI LEGEA SA FIE LEGE PENTRU TOTI .
    PENTRU CEI CARE NU-S DE ACORD CU MINE LE RECOMAND SA VADA CIRCUL DE LA ALEGERILE PENTRU PRIMARUL SECTORULUI 1 BUCURESTI !. CU SI FARA CAMERE S-A FURAT IN DRACI !,IAR LEGEA !,CARE LEGE ?, CARE PROCUROR ?, MAI RUMEGATI POVESTEA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger