AcasăSOCIALSe schimbă legea. Reguli draconice pentru proprietarii de câini

Se schimbă legea. Reguli draconice pentru proprietarii de câini

Românii, obligați să cotizeze pentru câinii de companie

Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, proprietarii de câini nu mai au voie să iasă cu animalele în spațiul public fără să aibă asupra lor carnetele de sănătate, cu vaccinuri și deparazitări la zi, și fără ca aceștia să fie microcipați și înregistrați în Registrul de evidență a câinilor cu stăpâni (RECS). Mai mult, vaccinarea antirabică va fi obligatorie atât pentru pisicile, cât și pentru câinii cu vârste de peste 3 luni.

caine

ANSVSA vrea să rezolve problema maidanezilor prin instituirea unor reguli draconice pentru proprietarii de câini. Astfel, aceștia nu vor mai avea voie să-și plimbe câinii în spațiul public fără ca animalele să fie înregistrate în RECS.

Totodată, proprietarii de câini trebuie să aibă asupra lor carnetele de sănătate ale patrupedelor.  Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, câinii născuți pe teritoriul României se vor identifica exclusiv prin implantarea unui microcip în termen de maximum 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora, de către medici veterinari din unitățile medicale veterinare de asistență.

Înregistrarea în RECS pentru câinii adulți cu stăpân se va face imediat după dobândirea acestora. Înregistrarea în RECS a câinilor identificați se realizează odată cu microciparea și eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul utilizatorilor RECS, respective în maximum 5 zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive tehnice, nu a fost posibilă înregistrarea în RECS. Câinii cu stăpân proveniți din state membre ale Uniunii Europene sau țări terțe se înregistrează în RECS în termen de maximum 30 de zile de la intrarea pe teritoriul României, dacă aceștia rămân pe teritoriul României mai mult de 90 de zile. Câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare, susține ANSVSA.

Nu ai cip, nu exiști

În cazul deplasării câinilor în spațiile publice pe teritoriul României, proprietarii acestora au obligația de a deține asupra lor carnetul de sănătate al animalelor, care să ateste efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, precum și identificarea și înregistrarea în RECS sau, în cazul câinilor proveniți din alte state, de a deține asupra lor pașapoartele animalelor.

Proprietarii de câini au obligația de a notifica medicului veterinar identificator, în scris, în termen de maximum 5 zile de la producere, iar medicul veterinar are obligația de a înregistra în RECS, în fișa animalului, imediat după primirea notificării orice eveniment referitor la animal și orice modificare a datelor de contact ale proprietarului, înregistrate în RECS: număr de telefon, adresă de e-mail, adresă etc. În cazul morții animalului, proprietarii au obligația de a solicita medicului veterinar identificator, odată cu înregistrarea în RECS și consemnarea morții în carnetul de sănătate. În cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul, cât și noul proprietar al câinelui au obligația să solicite medicului veterinar identificator și operator al RECS să înregistreze în acest registru evenimentul și datele noului proprietar.

Afacerea microciparea

Proiectul de ordin al ANSVSA prevede și faptul că proprietarii câinilor au obligația să achite contravaloarea costurilor legate de identificarea și înregistrarea în RECS, a serviciilor prestate de către unitățile medicale veterinare de asistență sau de clinicile veterinare universitare. ”Începând cu data intrării în vigoare a prezentelor norme, orice modalitate de identificare alternativă pentru câini este interzisă. Câinii identificați printr-un mijloc de identificare alternativ se identifică prin microcipare și se înregistrează în RECS. Deținerea de câini neidentificați și neînregistrați conform prezentelor norme este interzisă. Proprietarii au obligația să deparaziteze periodic animalele și să le vaccineze antirabic. Vaccinarea contra rabiei a câinilor și a pisicilor în vârstă de peste 3 luni, în România, este obligatorie”, se mai arată în proiectul de ordin al ANSVSA.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
75.649 afisari

48 COMENTARII

  1. Inca ar trebui sa poarte cainii de talie mare si botnita, avand in vedere ca sunt plimbati de copii sau femei care n-au nici o sansa sa-i tina daca sare la cineva!!!

        • Aveți dreptate, sunt pline spații-verzi și trotuare de rahaturi de câini..! Lege obligatorie, dacă vrem o țară ca afară..dar lăsăm mizerie în urma noastră..!

        • Cea mai importanta obligativitate a legii,este de neinteles cata nesimtire exista,isi lasa cainii sa urineze pe autoturisme fecale pe trotuare,indiferent ca este caine de talie mica sau mare latra,alearga prin casa cu labele pe parchet deranjand vecinii la ore care ,cf legii sunt obligati sa respecte orele de liniste in condominiu

  2. Regulile vor fi doar pe hârtie că de verificat nu are cine sa verifice. Nu o sa stea polițiști din 100 in 100 metri sa verifice câini. Legile sunt doar pentru fraieri care se supun orbește ca oile

  3. Ba voi ăștia de faceți legi sunteți super TÂMPITI. Căcati cu ochi și handicapați mintal va da mintea pe afară???

    • Bine zis

      Niste handicapați
      Sigur a fost o gluma de 1 aprilie și dacă nu, cu siguranță facem ceva pe legile lor

  4. Din categoria legi date de cretini pentru susținătorii lor infractori(anumite societăți comerciale interesate de obținerea facilă a unor venituri garantate).Practic începe să-ți fie scârbă să trăiești în România,o țară cu legislație aberanta,cu instituții care consuma fara rost și eficiența economică banii din bugetul țării.ANSVSA,ANAF,ASF sunt câteva din aceste instituții care căpușează bugetul Romania prin încasarea de către persoanele din conducere a unor salarii nesimțite și nejustificate

  5. aha,aha:
    -doar bunul Dumnezeu ne scapa din incercarea asta,
    ar putea printr-o hecatomba a vaxxinatilor,
    pana sa ma obligi pe mine vezi de tine, de viata si sanatatea ta
    mai animalule care te-ai injectat!

    -blesteme!

  6. Proprietarii de câini au multe obligații, dar statul roman nu face nimic pentru câinii comunitari. Aceia pot umbla fără acte, pot ataca, pot face multi pui fără control. Statul nu face nimic. Stăpânul în schimb TREBUIE, E OBLIGAT. Rușine!.

  7. „Nu ai cip nu existi”acum la caini si apoi la oameni,bagati-va cipul in cur de satanisti !!!!!!!!!!!

  8. Sunt curios cati dintre garoii care detin caini de lupta si care umbla cu ei fara botnita pe strada sau le da drumul sa plece pe unde vor, se vor conforma legii? Va zic eu, niciunul pentru ca nu-i deranjeaza nimeni pe garoi ca fac parte din agenda „political correctness”!

  9. Asta e afacere de la o posta, dar intrebarea este ce documente vor avea cainii maidanezi si cine ii va vaccina?

  10. In loc sa se ocupe de starpirea celor care duc câinii la „luptele de caini”..să facă ceva cu adevărat util pt câini fără stăpân ..să ducă de mâncare urșilor din păduri..să facă legi pt cei care îi leagă într-un lanț de un metru..fara apă și mâncare…
    Vai de mama lor cu legile lor. Umblat din casa-n casa, făcut un recensământ și verificat starea câinilor și a pisicilor, sterilizat obligatoriu și atunci cu siguranță nu se vor mai înmulțit fara control.

    • Medicii veterinari au o evidență a câinilor!
      Stăpânii câinilor au voie să _i plimbe pe oriunde? Să-și facă nevoile pe oriunde?

      • Da! La fel cum si oamenii nesimtiti îsi fac nevoile pe oriunde si intra beti ,drogati sau nespalati ,în orice magazin,biserica sau farmacie !

  11. No ai lasa-ma pe bune? Aici in hunedoara se inmultesc ca dracii nu le am treaba sunt in regula ca dau oamenii mancare de pe geam ca asa e frumos aruncam pe geam, pe cand se vor face si verificari? Cand totul e atat de usor un politist local sau doi sa aibe scanneru cu ei pac fum vezi stapan cu un caine pe el scanare obligatorie nu e al tau il iei si apoi ce faci cu el? Il duci la padoc unde de acolo le dau drumu din nou in loc sa se ouna pe cei de rasa pitbull si etc care nu au botnita direct amenzi nu ca stai sa vezi pai legea e data de ani de zile si pe altii ii doare’n cot. Eu am totul pe carnet deja trebuie sa schimb cu un altul am vrut oboigatie? Sunt uman am grija eu strang fecalele aici nimeni nu pune camere sa stea pe ei nu aduni pac amenda sa vezi atunci cum vor fi pe strada ori abandoneaza cainii. In fine ridicol vitesc stiri de 2 lei cand defapt nu se va realiza nimic of of ne legam de caini cand defapt omu e lighioana planetara si needucata.

  12. Încep experimentele! La început pe cei mai vechi și buni prieteni ai omului, apoi vom urma noi, încet dar sigur. Fără aceste două specii poate am fi, acum, altfel, sau chiar deloc. Unii ne-au ajutat la pază, la vânătoare, ceilalți la protecția împotriva dăunătorilor. Unele popoare îi venerau în antichitate. Acum ne țin de urât, salvează vieți, se sacrifică necondiționat pentru noi. Niște idioți utili pentru te miri ce interese vor să modifice o relație veche de mii de ani.

  13. cei care se ocupa de animale de cele crescute in casa si curte,iubite si ingrijite acolo vin oamenii legii sa ne impuna legi..si sa tot platim…pt orice..dar desore cainii care se cresc pt lupte si sunt vai de capul lor de ce nu auzim o lege scrisa si fapte.Unde este politia animalelor,legile,urmaritorii de caini…vrem sa vedem aici legi.!

  14. Eu dupa fiecare data când am dus câinele la vaccinat a făcut iritații pe piele la câteva zile și după câțiva ani are și Cushing. Am fost la veterinar la cei mai buni din oraș și i-au făcut teste și au zis că trebuie tratament 100 de euro pe lună și trebuie și verificat la câteva luni, asta costa tot 100 de euro recoltarea sângelui, consultația etc. Câinele aproape ca nu mai putea merge în timpul tratamentului acela scump. L-am întrerupt și acum mănâncă doar ce ii gătesc și ii dau tratament naturist care costa sub 100 de Lei lunar și se simte mult mai bine. Veterinarii și parlamentarii doar fac bani după noi. Acuma nu am voie sa ies pe strada cu câinele în lesa juma de ora pe zi dacă nu le plătesc lor sa bage boala în el?

  15. Încă o tâmpenie marca PARLAMENTUL ROMÂNIEI.
    Bani cu japca de la iubitorii de animale.
    Obligațiile veterinarilor IOC,.

  16. Foarte bine! Să-i oblige și la plata întreținerii la bloc,ne-am săturat de iubitorii ăștia de patrupede care umplu toate spațiile verzi de rahat! Să-i oblige să aibă lesă și botniță.

    • Om cu suflet negru. Încă o dată se confirmă că în extrem de multe privințe uni români nu sunt decât niște parveniți de unde și-a rupt foamea gâtul și care până acum puțin timp dormeau prin grajduri iar de când s-au mutat țărani la bloc au uitat de origini și cred că sunt emancipați daca reneagă animalele.Tipic Dinu Păturică!

    • Dacă au lesă și botniță, ești sigur că nu or să-și ma facă nevoile. Ai folosit un cuvânt care te caracterizează.

    • Care mai exact e legea „draconica”? Total de acord. Observ că proprietarii de câini suferă de un narcisism cel puțin șocant.
      Multi dintre ei consideră firesc ca animalul lor sa se cace oriunde. Multi dintre ei consideră firesc ca animalul lor sa nu fie vaccinat antirabic. Multi consideră firesc ca animalul lor sa nu dețină cip.

      După cum observi și tu, „firescul” acestor persoane este medieval și înapoiat. Așa că orice explicație in acest sens, este pur și simplu o pierdere de timp.

      Am citit articolul și totuși nu am găsit care sunt legile acelea draconice. Este normal sa îți vaccinezi câinele antirabic. Este firesc să te ocupi de el cat mai bine și să fii responsabil.

    • Băi imbecilule tu te plângi din cauza animalelor?Dar de ce dracu nu te plângi de drogatii care sunt peste tot?

  17. Traim intr-o țară absolut minunată în care singura problrmș sunt câinii și proprietarii acestora … mai sunt oare cei de la ANSVA si de la PARLAMENT si de la Guvern sănatoși la cap? Bă da nu vreti să cărăm după noi la plimbare și genata cu jucărele si pătuțul și carnetele tuturor membrilor familiei etc. Mi se pare oricum discriminare ca 90% din cei fără abimale ne jignesc, stiu ei că nu strângem gunoiul după câine etc, dar ce e ciudat e ca marea lor majoritate is la origini țărani cocliți, care au trăit cu animale și acum brusc îs mari dombi/doamne și nu mai suportă animalele în apartamentele vecine.

  18. ANSVA, ANPC, ASF, ANRE, ANPA, etc. armate de reptilieni. De peste 30 de ani tot mergem la vot și alegem, se pare ca ori noi alegem prost sau „caruța aceea……chiar sa răsturnat în România.Eu am avut 3 Husky, am rămas cu unul, dacă ești om, suferi ca la pierderea unui apropriat. Parcă era vorba de săracii câini fără stăpân, fără cipuri, fără multe. Vă sună cunoscut?…….stăpâni avem, la documente cu CIP -uri nu stăm rau/stop!

  19. Să angajeze statul vânători de recompense pt dobitocii ăștia care nu au acte in regula pt caini

  20. Să se voteze și legea aia ca în oraș să nu fie voie să ți câini în curte , pt că latră în continuu și bietul om care mai merge și la servici nu poate să se odihnească din cauza lătratului non stop !!!!!!!!! mai mult de cît atît , vezi și câte un dobitoc de om care își ține și pe lanț bietul animal înfometat în locuri indecente , între fecale iar acel biet animal nu mai știe de capul lui și deja scoate niște sunete de lup înfometat , iar eu îmi pun câteodată întrebarea chiar nu trece cineva de la protecția animalelor ca să observe condițiile a multor patrupezi din curțile oamenilor ( din oraș) având în vedere că și acest patruped este legat cu lanț și este legat chiar la gardul din fața casei vizibil , poate se întreabă cineva de ce nu fac eu o reclamație la protecția animalelor ?răspunsul meu este pt că nu vreau să fiu eu acel rău care să spună acelui om , băi omule eu mâine am de plecat la muncă iar eu nu mă odihnesc din cauza câinelui tău care urlă 24 din 24 ! și chiar nu te interesează nici de patrupedul tău în ce condiții trăiește și nici aia nu te interesează că eu nu mă pot odihnii din cauza ta și a patrupedului tău ! De asta eu personal ași interzice câinii în oraș ! vrei să îți fie casa în siguranță ??? Instalează-ți camere de supraveghere și lasă patrupedul să stea la țară și nu la oraș ! Cum este interzis să ți porci , găini , vaci la casă în oraș așa ar trebui să se interzică și câini la casă în oraș !!!! punct

  21. Am citit mai multe comentarii….pro,contra..bune ,rele..vai de mama noastră!!!
    Greșeala pământului e că ne tine….
    In loc sa salvam pământul,aerul,apa,pădurile,etc noi ne ocupam de ,,probleme,, pe care tot noi le-am provocat și tot noi nu știm să le gestionam. La comentat suntem buni,la rahatit prin colțuri suntem buni,la chinuit animalele suntem buni, la chinuit și omorât copii suntem buni. Am distrus specii de animale, păduri, ape..
    Ca sa fie mai simplu..CE NU AM DISTRUS??
    Cred că o apocalipsă ar fii utila. Să o ia pământul de la 0. Să păstreze ce e bun și să distrugă ce e rău! Bine nu poate exista fără rău?? Cine a spus asta?
    Cert e că NOI OAMENI NU AVEM LEAC!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger