AcasăSOCIALSe schimbă legea privind concediul pentru creşterea copilului, în 2023. Avantaje pentru...

Se schimbă legea privind concediul pentru creşterea copilului, în 2023. Avantaje pentru al doilea părinte

Atat mamele, cat si tatii, precum si parintii adoptivi pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului

Legea concediului pentru creșterea copilului 2023 vine cu modificări în ceea ce privește durata. Mai exact, de anul acesta celălat părinte care nu a solicitat inițial acest drept va putea petrece mai multe zile cu copilul.

Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea copilului sau pe o perioadă de trei ani, în cazul copiilor încadrați cu grad de handicap.

Al doilea părinte poate sta 2 luni în concediu

De anul acesta celălat părinte care nu a solicitat inițial acest drept, fie că este mama sau tatăl salariat, are posibilitatea de a sta cel puțin două luni în concediu de creștere a copilului. In forma inițială, legislația prevedea doar o lună de concediu pentru celălalt părinte.

Astfel, tatăl salariat va putea beneficia de concediu pentru creșterea copilului pentru o perioadă de cel puțin două luni, dacă mama optează pentru concediul de creștere a copilului.

Nu se aplică retroactiv

„Aceste prevederi nu se aplică pentru cei aflați în prezent în concediu și aflați în plata indemnizației pentru creșterea copiilor”, au explicat specialiştii.

Prevederile referitoare la cele 2 luni de concediu netransferabile se vor aplica pentru persoanele care au depus cereri de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor, începând cu data intrării în vigoare a modificărilor legii.

author avatar
Andrei Ștefan