AcasăSOCIALSe schimbă legea! 10 ore pe zi la locul de muncă

Se schimbă legea! 10 ore pe zi la locul de muncă

Minivacanță în fiecare săptămână pentru angajați

Liberalii vor să modifice Codul Muncii și să introducă posibilitatea ca angajatul să lucreze 10 ore pe zi, dar cu trei zile de repaus. Weekendul va fi, astfel, liber de vineri până duminică, acest sistem contribuind la o mai mare productivitate a muncii, susțin inițiatorii proiectului de lege. Repartizarea orelor de lucru va trebui stabilită de comun acord între angajat și angajator.

Codul Muncii are mari șanse să se modifice, la inițiativa parlamentarilor liberali. Astfel, săptămâna de muncă va fi redusă la doar patru zile, cu condiția prelungirii programului de lucru de la 8 ore, la 10 ore. Inițiatorii prevăd însă în proiectul legislativ ca noul program să fie convenit, de comun acord, între salariat și angajator.

”Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/8d/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene”, se precizează în proiectul de act normativ.

Parlamentarii susțin că tinerii absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanele între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile, nu vor avea probleme în a se integra într-un asemenea program. Totodată, o săptămână de lucru de 4 zile ar avantaja și persoanele cu familii (1-2 copiii) de peste 30 de ani, care vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi.

Randament mai bun

Inițiatorii proiectului de lege consideră că este necesară introducerea acestui aspect şi în Codul Muncii, pentru o legitimare şi o susţinere a productivităţii muncii. Aceștia arată că, potrivit specialiştilor în resurse umane, perioada de adaptare la un astfel de program depinde de la om la om, dar că, în medie, un astfel de obicei se formează cam în trei luni.

”În acelaşi timp, fiecare angajator (fie din mediul privat sau public) trebuie să îşi asume că, cel un puţin un timp, randamentul oamenilor nu o să fie acelaşi ca înainte de schimbarea programului. Dar, odată ce trece perioada de acomodare, poate creşte productivitatea muncii, totul depinde foarte mult de domeniul de activitate. Pe de altă parte, numeroşi angajaţi din România stau la serviciu de obicei 10, 11 ore pe zi, opt ore doar în cazuri excepţionale. Dar nu patru, ci exact cinci zile pe săptămână. Şi nu întotdeauna o fac pentru bani”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Mai mulți angajați

Parlamentarii liberali mai arată că o astfel de modificare adusă Codului Muncii ar putea avea efecte și asupra economiei. Astfel, dacă, per total, programul companiei va rămâne de cinci zile pe săptămână, și niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, rezultă că patronul va trebui să facă noi angajări. ”După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În acelaşi timp, la nivel macroeconomic s-ar crea impulsul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, se mai arată în fundamentarea proiectului legislativ.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.412 afisari

10 COMENTARII

  1. Deci, in conditiile majorarilor colosale ale preturilor la toate alea, inclusiv alimente, in ziua libera suplimentara oamenii vor da buzna la restaurante si vor face turism. E aceeasi realitate in care traim noi? Liberalii nu stiu ca orele suplimentare se platesc si ca majoritatea salariatilor ar prefera niste bani in plus decat o zi libera aiurea?

  2. Iar cu școala copiilor ce se întâmplă ? Hai sa mai sărim o zi și nu oricum, ci pe săptămână.

  3. Liberalii ăștia, în marea lor parte băsistoizi acoperiți, sunt de-o prostie cruntă. Și ticăloșie asemănătoare.

  4. si aia care lucreaza in conditii deosebite si toxice cum o sa aiba programul ? aia din mina, centrale nucleare, medici samd

  5. ” …sā fie convenit de comun acord… ” – ziarici, bre, nu glumā! Geme presa de viol la adresa limbii române.

  6. Mai sunt țări în UE care au încercat introducerea săptămânii de lucru de 4 zile dar cu 32 de ore pe săptămână, adică 8 ore pe zi. Câtzu tot vătaf fanariot rămâne cu 10 ore zilnic. Ce spune el e gargară.

  7. & Este evident că nu este o propunere care să susțină afacerile mici și prestările de servicii ,ci una care să justifice creșterile de prețuri la energie, carburanți, unele materii prime și produse finite folosite în cantități mari pentru care au crescut prețurile, ?

  8. La copii vă gândiți??? La mamele singure??? Unii mai au puțin și își văd părinții doar în fotografie, deși locuiesc în aceeași casă… 😡😡😡

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger