AcasăSOCIALSe schimbă etichetarea la electrocasnice. UE introduce reguli noi de la 1...

Se schimbă etichetarea la electrocasnice. UE introduce reguli noi de la 1 martie

eticheteSe schimbă etichetarea la electrocasnice. UE introduce reguli noi de la 1 martie / foto: startupcafe.ro

Vom avea noi etichete energetice pentru electrocasnice începând cu 1 martie. Vechile simboluri vor fi eliminate şi înlocuite treptat. Schimbarea vine ca urmare a unei directive a Uniunii Europene, ce are ca scop simplificarea etichetării performanţei energetice.

Până acum vedeam pe electrocasnice A+, A++ şi A+++. Dar noua scară de măsurare va fi de la A la G în funcție de cantitatea de energie consumată. Aparatele din clasa A (verzi) au cel mai mic consum de energie, în timp ce aparatele din clasa G (roșii) au cel mai mare consum energie.

Așa vor arăta noile etichete de pe electrocasnice foto economicanet

„Noile etichete se bazează pe metode de calcul parțial revizuite și standarde de testare. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse. În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcționare sau cicluri de funcționare.

Acest lucru este mai transparent și permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicație. Totuși, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea și noua etichetă nu pot fi comparate direct.

Noul sistem simplifică orientarea pentru consumatori. În același timp, scara de etichetare revizuită va fi un stimulent pentru producători pentru a crea produse și mai inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic”, informa, recent, Ministerul Energiei.

Bază de date cu informaţii suplimentare

Noua etichetă energetică conține și un cod QR, care pune la dispoziția utilizatorilor o pagină web a Comisiei UE unde sunt înregistrate informații detaliate despre model, scrie economica.net.

Potrivit directivelor europene, acest nou sistem de etichetare se aplică frigiderelor, mașinilor de spălat vase, mașinilor de spălat, televizoarelor, becurilor și lămpilor. Primele patru grupe de produse trebuie să poarte etichetele cu noua clasificare începând cu 1 martie 2021.

Becurile și lămpile, de la 1 septembrie 2021. Pentru toate celelalte grupuri de produse, precum aerul condiționat, încălzirea și prepararea apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior.

În perioada 1 – 18 martie, comercianții cu amănuntul vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse. Modelele vechi de produse, care sunt vândute în următoarele luni, pot purta eticheta veche, dar nu mai trebuie vândute după noiembrie 2021.

author avatar
Andreea Vlad
289 afisari

1 COMENTARIU

  1. Mandolina?
    La mediu mai stii ceva de programul rabla la electrocasnice?
    evident au facut o platforma falsa pt a lua partidu banii ca de obicei onanistul Rares o sa dea vina pe gospodarul Bârna si invers.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger