AcasăSOCIALSe schimbă codul rutier. Trei puncte amendă pentru pietoni. Va fi total...

Se schimbă codul rutier. Trei puncte amendă pentru pietoni. Va fi total interzis să mai facă asta

pietoniSe schimbă codul rutier. Trei puncte amendă pentru pietoni. Va fi total interzis să mai facă asta

Pietonii nu mai au voie să traverseze cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi, potrivit unui proiect pe codul rutier. Potrivit proiectului de hotărâre pus în dezbatere publică de ministerul de interne, nerespectarea interdicției de către pietoni constituie contravenție.

De asemenea, se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 km/h. Se schimbă și reglementările în privința circulației cu trotineta, conform proiectului de modificare a regulamentului pentru aplicarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Inițiatorii spun că, din practică, s-a constatat că un procent semnificativ din numărul accidentelor rutiere implică eroarea umană a participanților la trafic, neatenția pietonilor fiind adesea una dintre cauze. Din această perspectivă, este necesară îmbunătățirea inclusiv a legislației rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă.

Noi reguli pentru pietoni

MAI motivează noile reguli pentru pietoni prin faptul că aceștia nu se mai asigură şi nu sunt atenţi înainte şi în timpul traversării, după cum reiese din Nota de Fundamentare.

„Pietonul desfășoară o activitate de natură a-i distrage atenția, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public”, potrivit documentului.

Mai mult, Ministerul de Interne vorbeşte despre „convorbiri palpitante” care distrag atenţia pietonului. „Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare”, subliniază MAI în Nota de Fundamentare.

Pietonii care nu vor respecta această nouă regulă vor primi 2-3 puncte amendă, adică minimum 145 lei dacă plata este realizată în 15 zile calendaristice.

author avatar
Andreea Vlad