AcasăSOCIALSe reia programul „Noua Casă”. Care sunt condițiile în acest an

Se reia programul „Noua Casă”. Care sunt condițiile în acest an

noua casaSe reia programul „Noua Casă”. Care sunt condițiile în acest an

Noua Casă 2022. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunțat vineri că a semnat continuarea programului „Noua Casă”. Plafonul alocat în acest an va fi la nivelul celui de anul trecut, a precizat oficialul.

Ministerul Finanţelor propune astfel alocarea unui plafon de 1,5 miliarde de lei privind garanţiile care pot fi emise pentru ediţia din acest an a programului „Prima Casă”, modificând şi completând astfel Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a acestui program, se menţionează într-un comunicat remis vineri de instituţie.

„Asigurăm finanţarea acestor programe prin toate cele trei fonduri disponibile la nivelul statului român: Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Fondul Român de Contragarantare şi Fondul de Garantare a Creditului Rural, pentru că eu cred că trebuie să ducem finanţarea cât mai aproape de beneficiari, prin intermediul instrumentelor de care dispunem şi care sunt disponibile la nivelul diverselor ministere”, a spus Adrian Câciu.

Programul „Noua casă” va avea garanții de 1,5 miliarde de lei în anul 2022

Totodată, Ministerul Finanţelor propune încheierea de poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor, potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă a locuinţei, urmând ca această prevedere să se aplice tuturor creditelor garantate în cadrul programului, pentru poliţele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a acestui proiect de Hotărâre de Guvern.

Programul „Noua Casă” este unul guvernamental destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţă, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.

„Noua Casă” 2022 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%, respectiv de 119.000 de euro pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 de euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

author avatar
Andreea Vlad