AcasăSOCIALSe redeschid școlile. Cum arată forma finală a formularului de consimțământ pentru...

Se redeschid școlile. Cum arată forma finală a formularului de consimțământ pentru testarea copiilor și care sunt excepțiile de la purtarea măștii

sursa foto: Facebook

Se anunță o zi cu emoții, atât pentru copii, părinți, dar și cadrele didactice. Emoții specifice revederii la clasă, ca la orice început de semestru, la care se adaugă cele date de contextul în care se reiau cursurile în unitățile de învățământ, cu măsuri speciale la nivel organizatoric, avânt în vedere situația generată de noul coronavirus. Se pune mare accent pe nevoia respectării regulilor de igienă, dar și a distanțării fizice. Acolo unde, bineînțeles, o și permite infrastructura.

Peste 2 milioane de elevi sunt așteptați să revină, de luni, la clase, odată cu începerea semestrului doi al actualului an școlar. Majoritatea elevilor se întorc, așadar, în bănci, de la începutul acestei săptămâni, după ce timp de trei luni cursurile s-au desfășurat doar online, prin intermediul internetului, o perioadă deloc ușoară pentru mulți elevi și profesori.

Procesul educațional se desfășoară după trei scenarii stabilite de autorități – verde, galben și roșu, în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate în parte.

În atenția părinților: Forma finală a formularului de consimțământ

În ajunul redeschiderii școlilor, Ministerul Educației a făcut publică forma finală a formularului care a iscat îndelungi discuții în ultima perioadă – cel de exprimare a consimțământului privind testarea rapidă a copiilor, de către personalul medical, ”în condițiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19”.

Formular final exprimare consimtamant testare

De asemenea, s-au anunțat excepțiile de la purtarea măștii, după ce zilele trecute ministrul Educației anunțase că aceasta este obligatorie în școli. Excepție fac, se anunță oficial, copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Iată precizările făcute publice duminică de către reprezentanții Ministerului Educației, într-un comunicat:

”Regulile și excepțiile privind purtarea măștii sunt stabilite de Ministerul Sănătății care are ca atribuție principală elaborarea de politici, strategii şi programe de acţiune în domeniul sănătăţii populaţiei, în Ordinul Comun MS-MAI nr. 874/81/2020 din 22 mai 2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Potrivit actului normativ mai sus-menționat, preluat și în Hotărârea de Guvern nr.3 din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măștii, în conformitate cu dispozițiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:

a) angajatul este singur în birou

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere).

Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice in locul prezenței fizice fără mască.
Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii.”

109 afisari

1 COMENTARIU

  1. Vasăzică, de la cinci ani, masca pe față. Inutilă, se stie, și dăunătoare, in aceleași timp. Dar ca să se obișnuiască pruncii cu sclavia. Mâine – poimâine, brățară și alte dispozitive. Ce abominație! Cât mai îngăduim?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger