AcasăSOCIALSe pregătește reglementarea prețurilor la gaze. Tarifele au crescut cu 1.000 la...

Se pregătește reglementarea prețurilor la gaze. Tarifele au crescut cu 1.000 la sută

Gazele în Europa, tot mai puține și tot mai scumpe

Comisia Europeană va introduce un interval de prețuri dinamic temporar pentru tranzacțiile de gaze naturale pentru a limita imediat episoadele de prețuri excesiv de mari ale gazelor. Mecanismul de corecție echivalează cu o reglementare a prețurilor pe o perioadă determinată și urmărește protejarea cetățenii UE și a economiilor împotriva creșterilor excesive de tarife. În ultimul deceniu, creșterea prețurilor la gaze a fost de 1.000%.

Potrivit unui Regulament UE, adoptat la sfârșitul lunii trecute, Comisia Europeană trebuie să introducă un mecanism de corecție a pieței gazelor, care va acționa ca un instrument eficace de combatere a episoadelor de prețuri extraordinar de mari ale gazelor și care va fi activat numai în cazul în care prețurile ating niveluri excepționale în comparație cu piețele globale, pentru a evita perturbările semnificative ale pieței, precum și perturbările contractelor de furnizare, care ar putea duce la riscuri grave pentru siguranța aprovizionării.

”Stabilirea mecanismului de corecție a pieței ar trebui să transmită pieței un semnal clar că Uniunea nu va accepta prețuri excesiv de mari la gaze care rezultă din formarea imperfectă a prețurilor. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să ofere certitudine actorilor de pe piață în ceea ce privește limitele fiabile de comercializare a gazelor și ar putea genera economii importante atât pentru întreprinderi, cât și pentru gospodării, care nu vor rămâne expuse la episoade de prețuri excesiv de mari la energie”, se arată în Regulamentul UE. Plafonul de siguranță dinamic ar trebui să fie activat în cazul în care creșterea prețului nu corespunde unei creșteri similare la nivel regional sau mondial, iar prețul de referință ar trebui să se bazeze pe estimări ale prețului la GNL, reprezentative pentru condițiile de piață europene.

Risc de creștere a consumului

Pentru că mecanismul de corecție înseamnă, de fapt, o reglementare și o scădere a prețurilor la gaze, Comisia Europeană va trebui să suspende mecanismul dacă acesta afectează negativ progresele înregistrate în punerea în aplicare a obiectivelor de reducere voluntară a cererii sau dacă conduce la o creștere generală a consumului de gaze cu 15 % într-o lună sau cu 10 % în două luni consecutive în raport cu consumul mediu corespunzător înregistrat în luni comparabile în anii precedenți, se mai precizează în Regulamentul UE. Totodată, activarea mecanismului de corecție a pieței ar putea avea efecte nedorite și imprevizibile asupra economiei, inclusiv riscuri la adresa siguranței aprovizionării și a stabilității financiare. Tocmai de aceea, pentru a asigura o reacție rapidă în cazul apariției unor perturbări nedorite ale pieței, ar trebui să fie incluse garanții eficiente, pe baza unor criterii obiective, care să garanteze faptul că mecanismul de corecție a pieței poate fi suspendat în orice moment.

Criza gazelor, încă doi ani

Reprezentanții UE atenționează asupra faptului că este foarte improbabil ca aprovizionarea cu gaze din Rusia să fie reluată în viitorul apropiat, mai ales după actul de sabotaj asupra gazoductului Nord Stream 1. Astfel, consumatorii și întreprinderile europene sunt în continuare expuși unui risc evident de apariție a unor noi episoade potențiale de creșteri ale prețurilor gazelor cu efecte dăunătoare asupra economiei. ”Este probabil ca tensiunile de pe piață, declanșate de teama de penurie bruscă, să persiste după această iarnă și în anul următor, deoarece se preconizează că adaptarea la șocurile la nivelul aprovizionării și stabilirea de noi relații și infrastructuri de aprovizionare vor continua cel puțin un an”, se mai specifică în Regulamentul UE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.065 afisari

5 COMENTARII

  1. Cine reglementeaza astia care nu au productie in loc sa fim noi cri care sa le spunem ce preturi sa avem,macar aici unde Dumnezeu ne a dat si noua ceva de care sa dispunem nu sa ne fie impus ca noi nu facem preturile la mercedes di citroen!!

  2. SUTA DE LEI OFERITA DE CEAUSESCU ROMANILOR A DAT SEMNALUL REVOLTEI DIN PIATA FOSTULUI COMITET CENTRAL IN 89 !,
    CUM ISTORIILE SE REPETA ATUNCI CAND ESTI UN HABARNIST ,UN POPANDAU IN MATERIE DE GUVERNARE NE PUTEM ASTEPTA ORICAND LA O IESIRE IN STRADA
    CU URMARILE DEJA CUNOSCUTE.
    MA-CIUCA SAR PUTEA SA NU-SI MANANCE PENSIA !, GLOATA CARE A RABDAT 33 DE ANI NU-I MAI RABDA PE ACESTI GOLANI GHIFTUITI .

    • Acu e multe proaste si slugi mouieste in Romania , nimenea nu mai doreste sa moare degeaba , multi suge PLul pe ziare ca sunt bine platiti de politicieni

  3. SUGATORII DE POOLI SI LINGAII IN KOOR DE PE ZIARE.COM CEI MAI CRIMINALI POSTACI CE SE DAU JURNALISTI ACESTE JEGURI NEO-FASCISTE TREBUIESC UCISE SI EXTERMINATE PENTRU TOATE ODELE SI OSANALELE DE TIP FASCIST PUBLICATE PE SITEUL LOR DE KKAKAT

    ZIARE.COM UN SITE DE NEO-FASCISTI SI NEO-COMUNISTI CE IMPUN CENZURA FASCISTA § LIBERTATEA DE EXPRIMARE ESTE CALCATA IN PICIOARE DE CATRE ANALFABETII MOOISTI SI SUGATORI DE POOULI DE PE ZIARE.COM

    ZIARE.COM EXCREMENTELE IMPUTUITE , HOITURI IN PUTREFACTIE DE PE VREMEA COMUNISMULUI IMPUT PRESA ROMANEASCA CU LAUDE SI OSANALE LA ADRESA CONDUCATORULUI SSUPREM SI A SLUGEI LUI NUMITA PRIM. M .

    ZIARE.COM , TOTI ROMANIISA-SI BORASCA POOLILE IN GURA VOASTRA DE SCLAVETI SI LINGAI KOOR

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger