AcasăSOCIALSe pot duce mărțișoare, de 1 martie, la școală sau nu? Ce...

Se pot duce mărțișoare, de 1 martie, la școală sau nu? Ce spune Raed Arafat – VIDEO

Se pot duce mărțișoare, de 1 martie, la școală sau nu? Ce spune Raed Arafat - VIDEO (sursa foto: Facebook)

Au mai rămas doar câteva zile până la sosirea primăverii, la nivel calendaristic. Și cum tradiția presupune că de 1 martie se oferă fetelor, dar și doamnelor profesoare și învățătoare un mărțișor, eventual și o floare, nu sunt puțini cei care încă se întreabă cum rămâne, în acest an – marcat de problemele generate de COVID-19 – cu acest obicei, la nivelul unităților de învățământ.

Pe scurt, dacă este permis ca elevii să ofere mărțișoare la școală, lunea viitoare, pe 1 martie. O precizare oficială de dată recentă a venit chiar din partea secretarului de stat aflat în fruntea Departamentului pentru Situații de Urgență, care a amintit de precizările făcute de la vârful Ministerului Educației. ”Cred că domnul ministru al Educației s-a pronunțat pe această temă și n-are rost să intrăm într-o discuție foarte controversată. Da, deci eu am înțeles că e posibil să se ducă flori, mărțișoare luni. (…) E clar că distanțarea și tot trebuie să fie păstrate”, a declarat Raed Arafat, vineri, la DigiFM.

Întrebat dacă, la rândul său, va duce mărțișoare colegelor, secretarul de stat a răspuns scurt, dar cât se poate de clar: ”Da!”

Precizările venite recent de la Ministerul Educației

În urmă cu doar câteva zile, mai precis miercuri, 24 februarie, din direcția instituției conduse de către Sorin Cîmpeanu s-a emis un comunicat edificator pe această temă.

Iată ce se preciza:

”În ordinul comun nr. 3.235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).

Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum „flori și mărțișoare” în categoria „obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2.”